Ανακαίνιση: Έξι λάθη που κανείς διακοσμητής δεν θα έκανε

Ανακαίνιση: Έξι λάθη που κανείς διακοσμητής δεν θα έκανε

Ανακαίνιση: Έξι λάθη που κανείς διακοσμητής δεν θα έκανε

Είτε μετακομίζουμε σε ένα νέο σπίτι, είτε απλώς ανακαινίζουμε τον χώρο μας, το να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε να τον διακοσμήσουμε, είναι μια όμορφη αλλά ομολογουμένως περίπλοκη διαδικασία.

«Ωστόσο, το να διατηρήσουμε τις ισορροπίες από άποψη χρωμάτων, επίπλων και ενέργειας, όχι μόνο ενισχύει την εμφάνιση και την αίσθηση του χώρου, αλλά μας φτιάχνει και την ψυχολογία», τονίζει ο Σχετσεράτζε Λουν, πιστοποιημένος διακοσμητής εσωτερικών χώρων.

Για να το πετύχουμε, εκτός από τον Λουν, στη HuffPost μιλήσαμε και με ένα σύνολο από σχεδιαστές και διακοσμητές εσωτερικού χώρου. Παρακάτω, οι επαγγελματίες του κλάδου μοιράστηκαν μαζί μας τα μυστικά τους, για να αποφύγουμε τα πιο τρανταχτά λάθη και να απολαύσουμε έναν χώρο γεμάτο ομορφιά και αρμονία.

Έξι τεράστια λάθη που κάνουμε ενώ προσπαθούμε να ομορφύνουμε τον χώρο μας

1. Επιλέγουμε το χρώμα του δωματίου πρώτο
«Ένα λάθος που κάνουμε συχνά είναι ότι επιλέγουμε βιαστικά το χρώμα του δωματίου που θέλουμε να ανακαινίσουμε», αναφέρει η Νατάσα Χάμπερμαν, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, διακοσμήτρια και ιδιοκτήτρια του Natasha Habermann Studio.

Η ειδήμων μάλιστα προτείνει ότι αυτό, θα πρέπει να είναι το τελευταίο βήμα κατά τη διακόσμηση του σπιτιού μας. Γιατί; Επειδή υπάρχουν χιλιάδες επιλογές χρωμάτων. Οπότε η Χάμπερμαν, μας συμβουλεύει πρώτα να διαλέξουμε τα έπιπλα και τα αξεσουάρ που αγαπάμε και έπειτα να καταλήξουμε στο χρώμα.

Επιπλέον, πριν διαλέξουμε χρώμα, έχει σημασία να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πώς θα χρησιμοποιήσουμε το δωμάτιο που θα βάψουμε. Να αποφασίσουμε τι είδους ατμόσφαιρα θέλουμε να δημιουργήσουμε. Λόγου χάρη, μπορεί να θέλουμε ένα πιο «φωτεινό και αισιόδοξο» χρώμα για το δωμάτιο όπου περνάμε τις περισσότερες ώρες της ημέρας, όπως η κουζίνα και ένα πιο «χαλαρωτικό» χρώμα για την κρεβατοκάμαρα. Όλοι αυτοί, είναι παράγοντες που θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν.

2. Προσπαθούμε να στριμώξουμε όλες τις νέες τάσεις σε ένα μόνο δωμάτιο

«Δίνουμε προτεραιότητα στα διαχρονικά κομμάτια έναντι των φευγαλέων τάσεων όταν διακοσμούμε το σπίτι μας. Οι τάσεις μπορεί να είναι διασκεδαστικές, αλλά δεν πρέπει να αποτελούν το επίκεντρο», μας προτρέπει ο Λούν.

Ο ίδιος, συνιστά να αγκαλιάζουμε τις τάσεις μέσω μικρότερων αντικειμένων που μπορούμε να τα ανανεώσουμε αργότερα αν το αποφασίσουμε, όπως διακοσμητικά μαξιλάρια, φωτιστικά και αξεσουάρ τραπεζιού.

Τα μεγαλύτερα κομμάτια, όπως οι καναπέδες, οι πολυθρόνες, τα κρεβάτια, οι βιβλιοθήκες, στα οποία επενδύουμε και περισσότερα χρήματα, τείνουν να τραβούν την προσοχή σε ένα δωμάτιο. Επομένως, σε αυτές τις κατηγορίες, είναι απαραίτητο να επιλέγουμε κλασικά έπιπλα, που θα αντέχουν και στη δοκιμασία του χρόνου.

3. «Μπουκώνουμε» τον χώρο με ένα σωρό περιττά έπιπλα και αξεσουάρ
Και πώς καταλαβαίνουμε ότι έχουμε υπερβολικά πολλά πράγματα σε ένα δωμάτιο; Είναι πολύ απλό! Εάν είναι δύσκολο να μετακινηθούμε μέσα στον χώρο χωρίς να πέσουμε πάνω σε έπιπλα, αυτή είναι μια πολύ καλή πρώτη ένδειξη.

Είναι επίσης σημαντικό να αποφύγουμε να συνταιριάζουμε στον χώρο τα ίδια χρώματα, ακόμα κι αν υπάρχουν μικρές διαφορές στους τόνους. Για παράδειγμα, η χρήση πολλών σκούρων χρωμάτων και των αποχρώσεών τους, μπορεί να μας προκαλέσει συναισθήματα κόπωσης ή ακόμα και κατάθλιψης. Την ίδια στιγμή η ανάμειξη πολλών αντίθετων χρωμάτων απειλεί να δημιουργήσει χάος.

Οπότε τι κάνουμε;

Περιορίζουμε τον αριθμό των μοτίβων και των χρωμάτων μέσα στον χώρο και αναζητάμε την τέλεια ισορροπία μεταξύ συμπαγών χρωμάτων και διασκεδαστικών print.

Εάν είναι δύσκολο να μετακινηθούμε μέσα στον χώρο χωρίς να πέσουμε πάνω σε έπιπλα, αυτή είναι μια πολύ καλή πρώτη ένδειξη ότι έχουμε στριμώξει υπερβολικά πολλά πράγματα σε ένα δωμάτιο.

4. Αδιαφορούμε για τη λειτουργικότητα ενός επίπλου ή αξεσουάρ

Όταν ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε ένα έπιπλο ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο στο σπίτι, δεν σκεφτόμαστε πώς θα φαίνεται μόνο από αισθητικής απόψεως. Πρέπει να μας απασχολεί και ο σκοπός που θα εξυπηρετήσει.

«Για παράδειγμα, για να διαλέξω κάτι τόσο απλό όσο ο καναπές του σαλονιού, θέλω να βεβαιωθώ ότι είναι άνετος, έχει τη σωστή στήριξη πλάτης και θα προσαρμοστεί στις ανάγκες όλης της οικογένειας. Επίσης, θέλω να είναι εύκολος ως προς το κομμάτι του καθαρισμού», αναλύει η Μαργαρίτα Μπράβο, σχεδιάστρια-διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων.

«Αφού εξετάσω λοιπόν τη λειτουργικότητα και την αντοχή, εξετάζω κι αν το συγκεκριμένο κομμάτι αντικατοπτρίζει το στυλ και την προσωπικότητά μου», καταλήγει η ίδια.

5. Δεν δίνουμε βάση στην επιλογή «ψαγμένων» φωτιστικών
Η Ρακέλ Ρενέρ, πιστοποιημένη διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων αποφεύγει να βασίζεται στον παραδοσιακό ή τυπικό φωτισμό στο σπίτι της.
«Τα φωτιστικά πρέπει να έχουν κάτι το μοναδικό, σαν ένα έργο τέχνης ή ένα έπιπλο. Μόνο τότε προσθέτουν μια ευχάριστη αισθητική στην ατμόσφαιρα ενός δωματίου. Ειδάλλως, δεν μας παρέχουν τίποτα πέρα από την απλή παροχή φωτός», μας λέει η ίδια.

Για παράδειγμα, της αρέσει η αίσθηση ενός πολυελαίου σε μια κουζίνα ή στο σαλόνι ή ένα όμορφο κρεμαστό φωτιστικό στο μπάνιο ή πάνω από το κομοδίνο, αντί για το κλασικό φωτιστικό κρεβατοκάμαρας.

6. Αναπαράγουμε άκριτα αυτά που έχουμε δει στα σπίτια των φίλων μας
«Ένα συνηθισμένο λάθος στη διακόσμηση είναι το να παίζουμε «safe». Να βασιζόμαστε δηλαδή σε ήδη δοκιμασμένους οδηγούς διακόσμησης. Με αυτόν τον τρόπο, δεν αφήνουμε να γεννηθούν νέες ιδέες μέσα από τον πειραματισμό και ο χώρος μας στερείται προσωπικού γούστου. Έτσι, τόσο εμείς, όσο και οι παρέες μας θα καταλήξουμε να έχουμε το τυπικό σαλόνι που προτείνει η βιτρίνα του καταστήματος επίπλων ή οι προτάσεις που έχουμε ξεσηκώσει από το διαδίκτυο», προειδοποιεί η Χόλι Χίκεϊ, σχεδιάστρια εσωτερικών χώρων, διακοσμήτρια και ιδιοκτήτρια του Holly Hickey Moore Design.

πηγή: huffingtonpost.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΟΥ

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr