Φυτικό γάλα: Το γάλα βρώμης και αμυγδάλου συνδέεται με καρκίνο του παχέος εντέρου; Τι λένε οι επιστήμονες
Επιστήμονες και influencers εγκαταλείπουν το φυτικό γάλα όπως το γάλα αμυγδάλου και βρώμης και επιστρέφουν στα γαλακτοκομικά εν μέσω ανησυχιών για την υγεία. Τα φυτικά γάλατα διαφημίζονταν κάποτε ως εναλλακτική λύση χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες και λιπαρά, αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι είναι διατροφικά κατώτερα από τα αγελαδινά προϊόντα.
«Τα μη γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν κάτι σαν φωτοστέφανο υγείας γύρω τους. Πολλοί καταναλωτές υποθέτουν ότι μόνο και μόνο επειδή κάτι δεν είναι γαλακτοκομικά, αυτό σημαίνει ότι είναι υγιεινά», δήλωσε στην Daily Mail η Jessica Cording, διαιτολόγος και συγγραφέας.
Οι περισσότερες μάρκες μη γαλακτοκομικού γάλακτος χρησιμοποιούν κάποιο είδος γαλακτωματοποιητή για να διατηρήσουν το προϊόν τους ακέραιο. Αλλά λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας σε ένα προϊόν μια λεία, κρεμώδη υφή.
Χρησιμοποιούνται σε οτιδήποτε, από φυστικοβούτυρο μέχρι γιαούρτι, μάσκαρα και κόλλα. Τα ονόματά τους κυμαίνονται από γνωστά – όπως ζελατίνη ή πρωτεΐνη ορού γάλακτος – έως επιστημονικά, όπως ξανιανικό κόμμι και καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη.
Οι γαλακωματοποιητές στο φυτικό γάλα, ένοχοι για καρκίνο του παχέος εντέρου
Ωστόσο, πρόσφατα οι ειδικοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για την επίδρασή τους στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και ορισμένα δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα, όπως οι γαλακτωματοποιητές, που έχουν συνδεθεί με τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Ένα κοινό παράπονο για τα φυτικά γάλατα είναι ότι περιέχουν πρόσθετα που τα καθιστούν εξαιρετικά επεξεργασμένα, όπως οι γαλακτωματοποιητές. Οι γαλακτωματοποιητές είναι προϊόντα που προστίθενται σε τρόφιμα, λοσιόν και προϊόντα ντους που εμποδίζουν τον διαχωρισμό ενός υγρού προϊόντος με την πάροδο του χρόνου.
Η Samantha Cochrane, διαιτολόγος διατροφολόγος στο The Ohio State University Wexner Medical Center: «Πρόκειται για εξαιρετικά επεξεργασμένες μορφές βρώμης και αμυγδάλων, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη ότι μπορεί να έχουν προστεθεί συστατικά κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας για τη σταθεροποίηση και τη διατήρηση των προϊόντων».
Τα τελευταία χρόνια, οι ερευνητές άρχισαν να διερευνούν εάν οι γαλακτωματοποιητές σε διάφορα προϊόντα υψηλής επεξεργασίας θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού στους νέους. Τα αποτελέσματά τους δεν ήταν οριστικά.
Ο Δρ. Stuart Fischer, γιατρός επειγόντων περιστατικών στη Νέα Υόρκη, είπε στην Daily Mail: «Ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προκύψει από υπερβολική έκθεση σε ορισμένες άγνωστες τοξίνες και πολλές έχουν αναδειχθεί με τα χρόνια».
Τι δείχνουν τα επιστημονικά στοιχεία για τους γαλακτωματοποιητές
Μια μελέτη του 2021 από ερευνητές στο Université de Paris που τάισε ποντίκια με γαλακτωματοποιητές όπως το πολυσορβικό 80 και η καρβοξυμεθυλοκυτταρίνη, διαπίστωσε ότι η τακτική κατανάλωση των προϊόντων οδηγεί σε αυξημένη φλεγμονή του εντέρου. Η χρόνια φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρκίνο καταστρέφοντας το DNA. Αυτό θα μπορούσε να θέσει το σώμα σε μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Μια διαφορετική μελέτη το 2021 διαπίστωσε ότι η εισαγωγή γαλακτωματοποιητών σε μια αποικία βακτηρίων που μιμούνται το είδος που βρίσκεται στο ανθρώπινο έντερο προκάλεσε τον θάνατο ορισμένων από τα βακτήρια ή τα έκαναν ανθυγιεινά. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα βακτήρια στο γαστρεντερικό σωλήνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου και ότι η διαταραχή τους θα μπορούσε να κάνει πιο πιθανό τον καρκίνο του παχέος εντέρου.
Το 2024, η γαστρεντερολόγος του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, Δρ. Maria Abreu, η οποία μελετά την επίδραση των προσθέτων τροφίμων και τη σχέση τους με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σημείωσε επίσης ότι η επίδραση των γαλακτωματοποιητών στο μικροβίωμα μπορεί να αυξήσει στον αριθμό των νέων που προσβάλλονται από καρκίνο.
Σύνδεση και με τον καρκίνο του μαστού
Ξεχωριστή έρευνα του 2022 από το Γαλλικό Δίκτυο Έρευνας Διατροφής και Καρκίνου μελέτησε περισσότερους από 102.000 ενήλικες και υπολόγισε την έκθεσή τους σε διαφορετικά πρόσθετα τροφίμων σε μια ημέρα ρωτώντας τους για τις διατροφικές τους συνήθειες. Στη συνέχεια τους παρακολούθησαν για 10 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι εκτιμάται ότι κατανάλωναν υψηλότερες ποσότητες ορισμένων γαλακτωματοποιητών είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτή την έρευνα, η Δρ. Abreu δήλωσε στην Daily Mail: «Νομίζω ότι είναι καλό να μεταφέρουμε στους γονείς ότι πρέπει να εκθέτουν τα παιδιά τους ελάχιστα σε αυτά τα πράγματα. Πιστεύω ότι ο καρκίνος του παχέος εντέρου μπορεί να προληφθεί».
Αυτή η έρευνα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί προσοχή, αλλά δεν είναι οριστική και πρέπει να γίνει περισσότερη έρευνα πριν εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τους γαλακτωματοποιητές. «Πιστεύω ότι είναι σκόπιμο να ανησυχούμε, αλλά πιστεύω επίσης ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εξερευνούμε», ανέφερε με τη σειρά της η Cording.
Τέλος, τόσο η Cording όσο και η Cochrane τόνισαν ότι η ποσότητα αυτών των υψηλά επεξεργασμένων συστατικών που καταναλώνουν και ποιες άλλες τροφές προσθέτετε στη διατροφή σας είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία.