Πως να καθαρίσετε τα χαλιά σας χωρίς καθαριστήριο

Πως να καθαρίσετε τα χαλιά σας χωρίς καθαριστήριο

Αυτά τα έξυπνα κόλπα καθαρίσματος θα σας βοηθήσουν να φρεσκάρετε και να καθαρίσετε τα χαλιά σας, χωρίς καθαριστήριο, πριν τα στρώσετε.

Τα χαλιά είναι πρακτικά και πανέμορφα για κάθε σπίτι. Κάνουν κάθε δωμάτιο να μοιάζει πιο χουχουλιάρικο, ολοκληρώνουν και γεμίζουν τη διακόσμηση του σπιτιού αλλά πάνω από όλα το διατηρούν πιο ζεστό και μας βοηθούν να περπατάμε άνετα ξυπόλυτοι ακόμη κι αν έξω έχει χιόνια.

Ειδικά αν μεγαλώνεις παιδιά είναι απαραίτητα, αφού συχνά παίζουν, πέφτουν, χτυπούν και τα χαλιά κάνουν το έδαφος πιο μαλακό και ασφαλές. Όμως πέρα από τα προτερήματα, έχουν κι ένα μεγάλο μειονέκτημα. Αποτελούν πηγή μικροβίων.

Σίγουρα το να μην περπατάς με τα παπούτσια είναι μία καλή λύση. Όμως και πάλι χρειάζεται να ξέρουμε πως να τα καθαρίζουμε και πως να τα φρεσκάρουμε. Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε για εσάς όλα τα clean tips για σωστό φρεσκάρισμα και καθάρισμα των χαλιών, χωρίς καθαριστήριο. Διαβάστε παρακάτω:

Ισχυρό σπιτικό καθαριστικό για χαλιά με ξύδι
Θα χρειαστούμε
2 φλιτζάνια νερό
2 φλιτζάνια λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
1/4 φλιτζάνι απορρυπαντικό πλυντηρίου

Διαδικασία
Αρχικά θα ρίξουμε το νερό και το ξύδι σε ένα δοχείο και θα το ανακατέψουμε. Το ξύδι θα καθαρίσει, θα απολυμάνει και θα εξουδετερώσει τις δυσάρεστες μυρωδιές με φυσικό τρόπο και αξίζει να σημειωθεί ότι προτιμούμε το λευκό ξύδι, διότι δεν θα φθείρει το ύφασμα των χαλιών σας.

Στη συνέχεια προσθέτουμε στο μείγμα την μαγειρική σόδα και ανακατεύουμε. Και η μαγειρική σόδα καθαρίζει και εξουδετερώνει δυσάρεστες οσμές που είναι λογικό να έχουν τα χαλιά μας, από την κλεισούρα των τόσων μηνών. Στο τέλος ρίχνουμε το απορρυπαντικό και είναι έτοιμο.

Βουτάμε ένα καθαρό μαλακό πανί μέσα στο μείγμα και τρίβουμε το χαλί μας. Αν έχουμε ατμοκαθαριστή, μπορούμε να το προσθέσουμε μέσα στη συσκευή και να την χρησιμοποιήσουμε όπως κάθε άλλη φορά.

Μαγειρική σόδα και σαπούνι για να καθαρίσουμε τα χαλιά και να ανανεώσουμε τα χρώματά τους
Θα χρειαστούμε
Μαγειρική Σόδα
Σκόνη ή νιφάδες σαπουνιού
Λευκό Ξύδι
Ζεστό νερό
Αιθέριο έλαιο λεβάντας
Πανάκι
Ψεκαστήρι (προαιρετικά)
*Οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του χαλιού.

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την μαγειρική σόδα με το σαπούνι. Προσθέτουμε το αιθέριο έλαιο λεβάντας και ανακατεύουμε και πάλι. Ρίχνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια του χαλιού σαν να το πασπαλίζουμε.

Έπειτα ανακατεύουμε το λευκό ξύδι στο χλιαρό προς καυτό νερό. Για τρία μέρη νερού βάζουμε ένα μέρος ξύδι. Αν έχουμε μπουκάλι για σπρέι το μεταφέρουμε εκεί. Ψεκάζουμε το χαλί σε όλη την επιφάνεια ή βουτάμε ένα καθαρό και μαλακό πανί στο μείγμα και τρίβουμε ελαφρώς με το πανί το χαλί.

Πως να καθαρίσετε και να φρεσκάρετε τα χαλιά σας χωρίς καθαριστήριο

Αφαιρούμε παράλληλα το μείγμα που ρίξαμε προηγουμένως. Επιμένουμε στα σημεία που υπάρχουν λεκέδες ή είναι πιο θαμπό το χαλί μας. Αφήνουμε το χαλί για τουλάχιστον 1 ώρα και στη συνέχεια το σκουπίζουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Συμβουλή
Παίρνουμε ένα πράσινο σαπούνι και το τρίβουμε στον τρίφτη. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εναλλακτικά περισσεύματα από σαπούνι. Αν θέλουμε ψεκάζουμε απευθείας πάνω στο χαλί. Αν πάρει περισσότερη υγρασία, το αφήνουμε για περισσότερη ώρα, πριν το σκουπίσουμε με την ηλεκτρική σκούπα.

Φρέσκαρε τα χαλιά σου με μόλις 2 υλικά

Θα χρειαστούμε
Μαγειρική σόδα
Αιθέριο έλαιο λεβάντας
Διαδικασία
Στην αρχή ανακατεύουμε την μαγειρική σόδα με την λεβάντα. Και πάλι οι δοσολογίες διαφέρουν ανάλογα το μέγεθος του χαλιού. Πασπαλίζουμε με το μείγμα όλο το χαλί και το αφήνουμε να δράσει για 1-2 ώρες. Στη συνέχεια αφαιρούμε το μείγμα με την ηλεκτρική σκούπα.

Καθαρίζουμε τα χαλιά με καλαμποκάλευρο
Το καλαμποκάλευρο έχει περισσότερες χρήσεις από ότι νομίζουμε. Είναι σε θέση να αφαιρέσει δύσκολους λεκέδες όπως είναι το μελάνι. Το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να φτιάξουμε μία πάστα από γάλα φρέσκο και καλαμποκάλευρο.

Οι ποσότητες διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος του χαλιού. Τρίβουμε με την πάστα τον δύσκολο λεκέ και τον αφήνουμε να δράσει για ολόκληρο το βράδυ. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα υπολείμματα που έχουν μείνει και σκουπίζουμε την πάστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και το σκέτο καλαμποκάλευρο καθαρίζει τους λεκέδες, απλά όχι τους δύσκολους. Πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο τον λεκέ και το αφήνουμε να δράσει για ολόκληρο το βράδυ. Έπειτα αφαιρούμε την σκόνη με την ηλεκτρική σκούπα.

Χρησιμοποιήστε αμμωνία

Για το τέλος σας αφήσαμε το καλύτερο. Διαλύουμε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας αμμωνία και απλώνουμε το μείγμα σε όλο το χαλί. Εξουδετερώνει τις δυσάρεστες οσμές και απολυμαίνει σε βάθος.

Πως να καθαρίσετε και να φρεσκάρετε τα χαλιά σας χωρίς καθαριστήριο
Daddy-Cool.gr

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

foto: www.freepik.com

Τα οξέα που ομορφαίνουν!

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr