Η κυπριακή υπερτροφή με πολλή πρωτεΐνη που προστατεύει από διαβήτη και οστεοπόρωση

Η κυπριακή υπερτροφή με πολλή πρωτεΐνη που προστατεύει από διαβήτη και οστεοπόρωση

Η κυπριακή υπερτροφή με πολλή πρωτεΐνη που προστατεύει από διαβήτη και οστεοπόρωση
Την απολαμβάνουν για εκατοντάδες χρόνια στην Κύπρο και πρόσφατα δημοτικότητά της έχει αυξηθεί. Σήμερα, εμφανίζεται συχνά στα μενού των ελληνικών εστιατορίων και μπορεί να βρεθεί στα τμήματα τυριών των περισσότερων σούπερ μάρκετ. Αυτή η κυπριακή υπερτροφή παρέχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Έχει μοναδική αλμυρή γεύση και σφιχτή υφή. Περιέχει ασβέστιο και πρωτεΐνη που βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οστών και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Όμως, είναι καλύτερο να την τρώτε πάντα με μέτρο, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το χαλούμι είναι ένα ημίσκληρο τυρί που συνήθως παρασκευάζεται από γάλα κατσίκας, προβάτου ή αγελάδων. Είναι γνωστό για την πικάντικη γεύση και τη σφιχτή, μαστιχωτή υφή του.

Επειδή έχει υψηλότερο σημείο τήξης από πολλά άλλα είδη τυριών, μπορεί να ψηθεί στα κάρβουνα ή να τηγανιστεί χωρίς να χάσει το σχήμα του. Ως εκ τούτου, συνήθως σερβίρεται μαγειρεμένο, γεγονός που ενισχύει την χαρακτηριστική αλμυρή γεύση του και το κάνει ελαφρώς τραγανό εξωτερικά.

Μπορείτε να το σερβίρετε μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα υλικά όπως φρέσκα φρούτα, ντομάτες, φρυγανισμένο σουσάμι ή μέλι.

Διατροφική αξία
Ενώ το διατροφικό προφίλ του χαλουμιού μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με τον τρόπο προετοιμασίας του, κάθε μερίδα παρέχει μια καλή ποσότητα πρωτεΐνης και ασβεστίου. Μια μερίδα 28 γραμμαρίων χαλούμι περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Θερμίδες: 110
Υδατάνθρακες: 0 γραμμάρια
Πρωτεΐνη: 7 γραμμάρια
Λίπος: 9 γραμμάρια
Ασβέστιο: 25% της Ημερήσιας Αξίας (DV)
Νάτριο: 15% του DV
Το ασβέστιο, ειδικότερα, παίζει βασικό ρόλο στη λειτουργία των μυών, στη μετάδοση των νεύρων, στην υγεία των οστών και στην έκκριση ορμονών. Παράλληλα, η πρωτεΐνη προάγει τη σωστή ανάπτυξη και υποστηρίζει την ανάπτυξη των μυών, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη διαχείριση βάρους.

Λάβετε υπόψη ότι η περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες κάθε μερίδας μπορεί να αυξηθεί αν τηγανίσετε το τυρί ή το μαγειρέψετε σε λάδι.

Μουχλιασμένο τυρί: Πότε χρειάζεται να το πετάξετε – Πώς να το αποθηκεύετε για να μην μουχλιάζει

Τα οφέλη του χαλουμιού για την υγεία
Το χαλούμι μπορεί να σχετίζεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη
Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη
1. Πλούσιο σε πρωτεΐνη
Το χαλούμι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, καθώς περιέχει 7 γραμμάρια σε μια μερίδα 28 γραμμαρίων. Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για πολλές πτυχές της υγείας σας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ορμονών, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της επιδιόρθωσης των ιστών.

Όταν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη στη διατροφή σας, η άσκηση μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη και τη δύναμη των μυών. Η πρωτεΐνη μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την άλιπη μάζα σώματος κατά την απώλεια βάρους.

Επιπλέον, η κατανάλωση πρωτεΐνης μετά την προπόνηση μπορεί να προωθήσει την αποκατάσταση των μυών για να μειώσει τον χρόνο αποθεραπείας και να ενισχύσει την πρόοδό σας.

2. Υποστηρίζει την υγεία των οστών
Όπως και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα, το χαλούμι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα μικροθρεπτικό συστατικό που είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Το ασβέστιο παρέχει στα οστά σας τη δύναμη και τη δομή τους. Στην πραγματικότητα, περίπου το 99% του ασβεστίου του σώματός σας αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια.

Μελέτες δείχνουν ότι η λήψη περισσότερου ασβεστίου θα μπορούσε να αυξήσει την οστική πυκνότητα και να μειώσει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών, ειδικά εάν συνδυάζεται με βιταμίνη D.

Για παράδειγμα, μια ανασκόπηση σημείωσε ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να αυξήσει την οστική πυκνότητα στις γυναίκες έως και 1,8% σε διάστημα 2 ετών. Μπορεί ακόμη και να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καταγμάτων των οστών.

3. Μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη
Ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το χαλούμι μπορεί να προστατεύσει από τον διαβήτη τύπου 2.

Μια ανασκόπηση 30 μελετών συνέδεσε την τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών με μειωμένο λίπος στην κοιλιά και σωματικό βάρος. Η ανασκόπηση σημείωσε επίσης ότι τα γαλακτοκομικά βελτίωσαν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μια άλλη μεγάλη ανασκόπηση είχε παρόμοια ευρήματα, συσχετίζοντας την τακτική πρόσληψη γαλακτοκομικών με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Η πρωτεΐνη και το λίπος στο χαλούμι μπορούν επίσης να επιβραδύνουν την κένωση του στομάχου, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.

foto: www.freepik.com

www.oloygeia.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr