Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας;

Πώς επηρεάζει την υγεία μας η αλλαγή της ώρας;

Η αρνητική επίδραση στη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.

Η αλλαγή της ώρας είναι μια τακτική που εφαρμόζεται δύο φορές τον χρόνο: μία την άνοιξη, όταν “προχωράμε μπροστά” και χάνουμε μία ώρα ύπνου, και μία το φθινόπωρο, όταν “γυρίζουμε πίσω” και κερδίζουμε μία ώρα. Αυτή η φαινομενικά απλή διαδικασία, όμως, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Ειδικοί στον ύπνο και ερευνητές όπως η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου (AASM) επισημαίνουν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια είναι πλέον αποδεδειγμένες.

Πώς επηρεάζει ο χαμένος ύπνος;

Η αλλαγή της ώρας μπορεί να φαίνεται μικρή, αλλά οι επιπτώσεις της στο σώμα είναι σημαντικές. Ο Δρ. James A. Rowley, πρόεδρος της AASM, τονίζει ότι η απότομη αλλαγή στην ώρα διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, που αποτελούν το εσωτερικό ρολόι του σώματός μας. Αυτή η διαταραχή μπορεί να οδηγήσει σε αϋπνία, κόπωση, ακόμη και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι κοιμούνται κατά μέσο όρο 40 λεπτά λιγότερο τη Δευτέρα μετά την “αλλαγή της ώρας”. Αυτό μπορεί να μη φαίνεται σημαντικό, αλλά η συσσώρευση λίγων λεπτών χαμένου ύπνου μπορεί να δημιουργήσει ένα “χρέος ύπνου” – η διαφορά μεταξύ της ποσότητας ύπνου που θα έπρεπε να κοιμάσαι και της ποσότητας που πραγματικά κοιμάσαι – που έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το χρέος ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τη διάθεσή σου, αλλά και τις σωματικές και γνωστικές σου λειτουργίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχημάτων.

Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων και λάθους


Ένα από τα πιο ανησυχητικά αποτελέσματα της αλλαγής της ώρας είναι η αύξηση των ατυχημάτων. Ο Δρ. Rowley αναφέρει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα ατυχήματα στην εργασία, αυξημένα τροχαία και ιατρικά λάθη. Το πρώτο διάστημα μετά την αλλαγή της ώρας βλέπουμε επίσης αύξηση των ατυχημάτων στους δρόμους λόγω κόπωσης, καθώς πολλοί άνθρωποι δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στο νέο πρόγραμμα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου παρατηρείται και αύξηση των αυτοκτονιών και των επεισοδίων κατάθλιψης, κάτι που επιβεβαιώνει την αρνητική επίδραση της έλλειψης ύπνου στην ψυχική υγεία. Όλα αυτά δείχνουν ότι η αλλαγή της ώρας δεν είναι απλώς ένα θέμα προσαρμογής στη ρουτίνα, αλλά επηρεάζει βαθιά το σώμα και την ψυχολογία μας.

Οι κιρκάδιοι ρυθμοί και η υγεία μας
Οι κιρκάδιοι ρυθμοί, οι φυσικοί 24ωροι κύκλοι του σώματος, παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση του ύπνου, της όρεξης, της διάθεσης και πολλών άλλων λειτουργιών. Αυτοί οι ρυθμοί βασίζονται κυρίως στο φως και το σκοτάδι, και η αλλαγή της ώρας μπορεί να τους διαταράξει σημαντικά.

Ο Δρ. Rowley επισημαίνει ότι η μόνιμη υιοθέτηση της τυπικής ώρας (standard time) είναι η καλύτερη λύση, καθώς αυτή ευθυγραμμίζεται καλύτερα με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας, επιτρέποντας έτσι πιο ποιοτικό και συνεχή ύπνο. Η τυπική ώρα βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού μας, δίνοντας την ευκαιρία για υψηλότερης ποιότητας ξεκούραστο ύπνο, κάτι που είναι απαραίτητο για την καλή σωματική και ψυχική υγεία.

Πρακτικές συμβουλές για την προσαρμογή στην αλλαγή της ώρας
Η AASM παρέχει επίσης χρήσιμες συμβουλές για την προσαρμογή σου στην αλλαγή της ώρας το φθινόπωρο, όταν “γυρίζουμε πίσω” μία ώρα και, θεωρητικά, κερδίζουμε περισσότερο ύπνο. Αν και μπορεί να φαίνεται πιο εύκολη από την αλλαγή της άνοιξης, μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να προσαρμοστούν στη νέα ώρα ξυπνήματος. Ορισμένα απλά βήματα μπορούν να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις τη σταθερότητα του προγράμματός σου και να ελαχιστοποιήσεις πιθανές διαταραχές.

Μπορείς να προετοιμαστείς για την αλλαγή σταδιακά, πηγαίνοντας για ύπνο 15-20 λεπτά αργότερα κάθε βράδυ λίγες ημέρες πριν από την αλλαγή. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σου να προσαρμοστεί στην επιπλέον ώρα ύπνου χωρίς να διαταραχθεί η ρουτίνα σου.

Η συνέπεια είναι το κλειδί και το φθινόπωρο. Συνέχισε να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, για να διατηρήσεις την ποιότητα του ύπνου σου. Επίσης, εκμεταλλεύσου το πρωινό φυσικό φως, που είναι πιο άφθονο αυτή την εποχή, για να “ξυπνήσει” το σώμα σου και να ενισχύσει τους κιρκάδιους ρυθμούς σου.

Τέλος, απόφυγε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ πριν τον ύπνο, καθώς αυτά μπορούν να διαταράξουν τον κύκλο του ύπνου σου, ειδικά όταν το σώμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες της εποχιακής αλλαγής ώρας.

Γιατί χρειάζεται να τερματιστούν οι αλλαγές της ώρας
Πολλοί ειδικοί στον ύπνο, όπως ο Δρ. Rowley και η AASM, πιστεύουν ότι η κατάργηση της αλλαγής της ώρας θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων. Όπως δείχνουν τα δεδομένα, η μόνιμη υιοθέτηση της τυπικής ώρας θα επέτρεπε την καλύτερη ισορροπία του προγράμματός μας με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος.

Παρότι η αλλαγή της ώρας έχει υποστηριχθεί ότι μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας ή να ενισχύσει τις απογευματινές δραστηριότητες, οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητες. Με βάση τα στοιχεία, η υιοθέτηση ενός σταθερού προγράμματος θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και, συνεπώς, την ποιότητα ζωής όλων μας.

www.dnews.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Οστεοπόρωση: Η ανεπάρκεια σε μια κρίσιμη βιταμίνη μπορεί να την προκαλέσει – Πώς να προστατευθείτε

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr