E.coli: Πώς ο ιός προκάλεσε το θάνατο – Τα καρότα έστειλαν δεκάδες στο νοσοκομείο – Ποια τα συμπτώματα
Μόλις πριν μερικές μέρες ένας ηλικιωμένος στις ΗΠΑ έχασε τη ζωή του τρώγοντας μολυσμένα με E.coli μπέργκερ στα McDonald’s ενώ σήμερα (18/11) έγινε γνωστό ένα ακόμα θανατηφόρο κρούσμα αυτή τη φορά από μολυσμένα καρότα
Τι είναι όμως το E.coli ή αλλιώς το Escherichia coli
Το Escherichia coli (κολοβακτηρίδιο) ή E. coli είναι ένα Gram (-) ραβδόμορφο βακτήριο που ανήκει στην οικογένεια των εντεροβακτηριοειδών. Συναντάται στον οργανισμό καθώς αποτελεί μέρος της εντερικής χλωρίδας και βρίσκεται υπό φυσιολογικές συνθήκες στα κόπρανα. Θεωρείται η βασική αιτία για την συντριπτική πλειοψηφία των εξωνοσοκομειακών ουρολοιμώξεων αλλά και για τις μισές περιπτώσεις ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Πως δημιουργεί προβλήματα στον οργανισμό;
Όντας στο παχύ έντερο, το Escherichia coli, λειτουργεί βοηθητικά στην επεξεργασία των άπεπτων συστατικών, στην παραγωγή της βιταμίνης Κ, ενώ επιπλέον χρησιμεύει στην απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Όμως κάποια στελέχη του E. coli προκαλούν αναστάτωση και προβλήματα στον οργανισμό καθώς παράγουν μια τοξίνη που ονομάζεται Shiga. Η συγκεκριμένη τοξίνη είναι καταστροφική για την επένδυση του λεπτού εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλεί διάρροια. Αυτά τα στελέχη του E. coli ονομάζονται Shiga toxin-producing E. coli (STEC).
Πώς μπορείς να μολυνθείς από τον ιό;
Οποιοσδήποτε μπορεί να μολυνθεί, εφόσον έρθει σε επαφή με ένα στέλεχος του E. coli που δύναται να προκαλέσει κάποια ασθένεια. Τα άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι:
Τα πολύ μικρά ή/και νεογέννητα παιδιά
Οι ηλικιωμένοι
Άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (για παράδειγμα, άτομα με καρκίνο, διαβήτη, HIV και γυναίκες που είναι έγκυες).
Άτομα που ταξιδεύουν στις χώρες που το Escherichia coli είναι σε έξαρση.
Ακόμα και η πιο μικρή ποσότητα από το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli είναι ικανή να μολύνει τον άνθρωπο. Αυτό μπορεί να γίνει με παραπάνω από έναν τρόπους.
Ενδεικτικά αναφέρονται οι εξής:
Κρέας, που φέρει ήδη το κολοβακτηρίδιο και δεν ήταν επαρκώς μαγειρεμένο ώστε να σκοτώσει τα βακτήρια. Όταν το κρέας υποβάλλεται σε επεξεργασία, μερικές φορές βακτήρια από τα έντερα των ζώων εισχωρούν σε αυτό. Αυτό συμβαίνει περισσότερο με τον κιμά γιατί προέρχεται από περισσότερα από ένα ζώα.
Όταν καταναλωθεί μη παστεριωμένο γάλα, το οποίο δεν έχει θερμανθεί για να σκοτώσει τα βακτήρια. Συνήθως το E. coli εισέρχεται στο γάλα από τον μαστό της αγελάδας ή από τον εξοπλισμό αρμέγματος.
Λαχανικά και φρούτα, όταν πλυθούν με μολυσμένο από το Escherichia coli βακτήριο. Αυτό συμβαίνει συχνότερα όταν η κοπριά από κοντινά ζώα αναμιγνύεται με την παροχή νερού.
Άλλα τρόφιμα και ποτά, όπως για παράδειγμα μη παστεριωμένοι χυμοί φρούτων και γιαούρτι ή/και τυρί που παρασκευάζονται από νωπό γάλα.
Κατάποση νερού που περιέχει E. Coli, έπειτα από κολύμπι σε πισίνα ή λίμνη με μολυσμένα νερά.
Άλλα άτομα, όπως ένα παιδί. Τα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν έπειτα από τον καθαρισμό ενός μολυσμένου ατόμου και δεν καθαριστούν επαρκώς τα χέρια προτού έρθουν σε επαφή με το στόμα.
Ζώα, σε ζωολογικούς κήπους ή σε εκθέματα ζώων.
Συμπτώματα από μόλυνση Escherichia coli
Πιθανότατα τα πρώτα συμπτώματα θα εκδηλωθούν 2 έως 5 ημέρες μετά την επαφή με το E. coli. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια (ενδεχομένως αιματηρή), ναυτία, συνεχή κόπωση και πυρετό (όχι πάντα υψηλό).
Τα υγιή άτομα που έχουν μολυνθεί με E. coli συνήθως αισθάνονται καλύτερα μέσα σε μια εβδομάδα. Σε ορισμένους ωστόσο (άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και παιδιά), πιθανώς να εμφανιστεί μια σοβαρή επιπλοκή που ονομάζεται αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, η οποία επηρεάζει σημαντικά νεφρά.
Πως αντιμετωπίζεται η μόλυνση από Escherichia coli;
Η διάγνωση γίνεται με κοπρολογικές εξετάσεις, αφού πρωτίστως ο ιατρός θα καταγράψει το ιστορικό του ασθενούς και θα αξιολογήσει τα συμπτώματά του.
Η μόλυνση ως επί το πλείστον υποχωρεί από μόνη της. Για ορισμένους τύπους E. coli που σχετίζονται με διάρροια, τα αντιβιοτικά μπορούν να επιταχύνουν την ανάρρωση. Αν ο ασθενής εμφανίσει πυρετό ή αιματηρή διάρροια ή εάν ο ιατρός υποπτεύεται E. coli που παράγει τοξίνη Shiga, δεν συνίστανται τα αντιβιοτικά.
Πώς συνέβη η μόλυνση με τα καρότα
Ένα άτομο πέθανε και άλλα 39 αρρώστησαν όταν κατανάλωσαν καρότα μολυσμένα με E.coli τα οποία πωλούνται σε διάφορα καταστήματα σε 18 πολιτείες σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση οι λοιμώξεις συνδέονται με ολόκληρα καρότα σε σακούλες και baby carrots που πωλούνται από την Grimmway Farms στην Καλιφόρνια. Τα συγκεκριμένα καρότα πωλούνται, με διάφορες εμπορικές ονομασίες από τη Walmart (WMT.N), τη Target (TGT.N), τη Kroger (KR.N), τη Whole Foods (AMZN.O) και τη Trader Joe’s όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.
Και ενώ τα καρότα δεν είναι πλέον στα καταστήματα, το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων έχει προειδοποιήσει τους ανθρώπους να ελέγχουν τα ψυγεία και τους καταψύκτες τους και να πετούν τυχόν μολυσμένα καρότα.
Τον Ιούνιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα άτομο πέθανε σε επιδημία που σχετιζόταν με το μαρούλι, ενώ αρρώστησαν άλλοι 275 άνθρωποι. Τα βιολογικά καρύδια συνδέθηκαν με ένα ξέσπασμα επιδημίας σε 19 πολιτείες των ΗΠΑ τον Απρίλιο.
Ετικέτες: E.coli ο ιός μυστικά ομορφιάς Συνταγές ομορφιάς σώμα