Τσάι βουνού: Το φάρμακο της φύσης για το κρυολόγημα, τη δυσπεψία και την αϋπνία

Τσάι βουνού: Το φάρμακο της φύσης για το κρυολόγημα, τη δυσπεψία και την αϋπνία

Τσάι βουνού: Το φάρμακο της φύσης για το κρυολόγημα, τη δυσπεψία και την αϋπνία

Το τσάι του βουνού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βότανα της χώρας μας.

Το τσάι του βουνού είναι πλούσιο σε σίδηρο και ήδη από τον Ιπποκράτη ήταν γνωστές οι θεραπευτικές του ιδιότητες αφού συστήνονταν ως τονωτικό για τον οργανισμό. Το γένος σιδερίτη που ανήκει το τσάι του βουνού περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη. Στην Ελλάδα αναπτύσσονται αυτοφυώς περίπου 17 είδη.

Η σύνθεση του ελληνικού τσαγιού του βουνού περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων αιθέριων ελαίων, φλαβονοειδών, τερπενίων και πολυφαινολών. Αυτές οι ενώσεις είναι υπεύθυνες για τα διάφορα θεραπευτικά αποτελέσματα του τσαγιού (αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά). Επιπλέον, το τσάι του βουνού περιέχει ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος.

Γενικά, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι του βουνού δρα κατά του έλκους, είναι αντισπασμωδικό, αποσυμφορητικό και αναλγητικό, καταπολεμά τα αέρια του στομάχου, ενισχύει τη διάθεση, είναι αντικαταθλιπτικό και χαλαρωτικό.

Μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο τεύχος Οκτωβρίου 2012 του Journal of Physiology and Pharmacology διαπίστωσε ότι τα εκχυλίσματα σιδερίτη συνέβαλαν στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, ενώ βοηθούσαν τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν.

Η μελέτη που διεξήχθη σε ζώα μέτρησε την αρτηριακή πίεση και διαπίστωσε ότι μια δόση εκχυλίσματος σιδερίτη οδήγησε σε διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, η οποία βοήθησε στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του στρες στον καρδιακό μυ.

Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα προτού το ελληνικό τσάι του βουνού θεωρηθεί ως θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Συμπερασματικά, μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ότι το τσάι του βουνού:
– Περιορίζει τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ όταν καταναλώνεται συστηματικά.
– Είναι διουρητικό και αποτοξινωτικό.
– Δρα προληπτικά κατά της οστεοπόρωσης.
– Είναι κατάλληλο για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος.
– Ενδείκνυται κατά της δυσπεψίας και των γαστρεντερικών διαταραχών.

Πώς να φτιάξετε ένα ζεστό ρόφημα με τσάι του βουνού
– Πάρτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα φύλλα και βάλτε τα σε ένα φλιτζάνι.

– Ρίξτε στα φύλλα βραστό νερό και αφήστε τα για περίπου 8 με 10 λεπτά. Αυτή η διαδικασία διασφαλίζει ότι η γεύση και οι φαρμακευτικές ιδιότητες απελευθερώνονται σωστά.

– Στραγγίστε το τσάι για να αφαιρέσετε τα φύλλα. Προσθέστε μέλι, λεμόνι ή κάποιο άλλο φυσικό γλυκαντικό της αρεσκείας σας.

– Απολαύστε το ελληνικό τσάι του βουνού όσο είναι ζεστό. Μπορείτε επίσης να το αφήσετε να κρυώσει για ένα δροσιστικό παγωμένο τσάι.

www.healthstat.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr