Ψωμί για να χάσετε βάρος και να μειώσετε την χοληστερίνη! Φτιάξτε το σπίτι σας μ’ αυτή την συνταγή
Εύκολη, γρήγορη και πεντανόστιμη συνταγή
Από Μαρία Βέλμαχου
Το ψωμί σίκαλης διαφέρει από το ψωμί σίτου όχι μόνο στη γεύση. Λόγω της πλειοψηφίας των υδατανθράκων και της περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και λιγότερης γλουτένης, το αλεύρι σίκαλης απορροφά περισσότερη νερό και το ψωμί που παρασκευάζεται από αυτό διαρκεί περισσότερο. Επιπλέον, είναι βαρύτερο και μπορεί να έχει πιο ασβεστοποιημένη δομή.
Οι φυτικές ίνες που περιέχει το ψωμί σίκαλης είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά του. Αυτό είναι που το καθιστά πιο χορταστικό από το κανονικό ψωμί σίτου. Επιπλέον, βοηθά στην πέψη και αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα. Έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το ψωμί σίτου, και μπορεί να καταναλωθεί με γεύμα που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τις ξαφνικές αυξήσεις. Μετά την κατανάλωση ψωμιού σίκαλης, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα για ξαφνικές «επιθέσεις» πείνας.
Επομένως, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία απώλειας βάρους και να κάνει τη διατήρηση της δίαιτας ευκολότερη. Χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής αλέσεως στο ψωμί σίκαλης, μπορούμε να βρούμε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως: σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο ή ψευδάργυρο.
Η διαδικασία ζύμωσης καθιστά τα θρεπτικά συστατικά εύκολα απορροφήσιμα. Περιέχει επομένως και γαλακτικό οξύ που έχει θετική επίδραση στην πέψη και την υγεία των εντέρων, επηρεάζοντας θετικά τη μικροχλωρίδα τους. Ως αποτέλεσμα της ζύμωσης, παράγονται βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε και αμινοξέα.
Η συνταγή
Τα υλικά
Υλικά για το προζύμι
3 κουταλιές της σούπας προζύμι σίκαλης
150 ml νερού
150 γρ αλεύρι σίκαλης 720
Υλικά για το ψωμί
200 ml νερού
150 γρ αλεύρι σίκαλης 720
200 γρ αλεύρι ολικής αλέσεως σίκαλης 2000
100 γρ σπόρους ηλίανθου και κολοκύθας σε οποιεσδήποτε αναλογίες
1,5 κουταλιές της σούπας αλάτι
Ψωμί για να χάσετε βάρος και να μειώσετε την χοληστερίνη! Φτιάξτε το σπίτι σας μ’ αυτή την συνταγή
Πώς να το κάνετε
Αρχίζουμε να προετοιμάζουμε το ψωμί την προηγούμενη μέρα από το ψήσιμο. Τοποθετούμε σε ένα μικρό μπολ το προζύμι σίκαλης, το νερό και το αλεύρι σίκαλης. Ανακατεύουμε καλά, καλύπτουμε και αφήνουμε να ζυμωθεί.
Την επόμενη μέρα, το προζύμι θα πρέπει να έχει φουσκώσει λίγο και να αρχίσει να παράγει φυσαλίδες. Μεταφέρουμε το προζύμι σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Προσθέτουμε το νερό, τα δύο είδη αλευριού, τους σπόρους και το αλάτι. Ανακατεύουμε τα πάντα μαζί. Η ζύμη θα πρέπει να είναι παχιά και κολλώδης.
Αλείφουμε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος και πασπαλίζουμε τον πάτο με νιφάδες βρώμης για διακόσμηση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Βάζουμε τη ζύμη στο ταψί και την ισιώνουμε με μια σπάτουλα. Επειδή το αλεύρι σίκαλης απορροφά πολλή νερό, μπορούμε να το πασπαλίσουμε επιπλέον στην κορυφή του ψωμιού. Μπορούμε επίσης να πασπαλίσουμε επιπλέον νιφάδες βρώμης για διακόσμηση. Καλύπτουμε το ψωμί σφιχτά και το αφήνουμε να φουσκώσει.
Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πόσο χρόνο θα χρειαστεί για το ψωμί να φουσκώσει. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και μπορεί να πάρει από τέσσερις έως και οκτώ ώρες. Είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε τη ζύμη. Μόνο όταν παρατηρήσουμε ότι το ψωμί έχει φουσκώσει σημαντικά, είναι σημάδι ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε το ψήσιμο.
Τοποθετούμε το ταψί σε έναν κρύο φούρνο και ρυθμίζουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου. Το ψωμί θα πρέπει να είναι έτοιμο μετά από περίπου 50-60 λεπτά ψησίματος. Μετά από αυτό το διάστημα, το βγάζουμε από το φούρνο και μετά από το ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει. Μετά από 30-40 λεπτά, μπορεί να κοπεί.