Πόνος στην πλάτη: Από την έλλειψη ποιας κοινής βιταμίνης μπορεί να προκαλείται

Πόνος στην πλάτη: Από την έλλειψη ποιας κοινής βιταμίνης μπορεί να προκαλείται

Ο πόνος στην πλάτη είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους, αλλά πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω έλλειψης βιταμινών. Ποια είναι η βιταμίνη που θα σας ανακουφίσει;

Εκτός από τον πόνο στην πλάτη, η έλλειψη αυτής της βιταμίνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, αυξημένη ευαισθησία σε λοιμώξεις, αίσθημα άγχους και καθυστερημένη επούλωση πληγών.

Αλέξανδρος Παντελάκης

Με την επιστημονική συνεργασία της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού-Ειδικής Παθολόγου

Άτομα που υποφέρουν από πόνο στην πλάτη προτρέπονται να ελέγξουν τα επίπεδα βιταμινών τους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει πόνο στα οστά και στη μέση, πόνο στον αυχένα και μυϊκούς σπασμούς.

Μια μελέτη που διεξήχθη το 2018, η οποία ανέλυσε 81 έρευνες, αποκάλυψε ότι άτομα που υπέφεραν από αρθρίτιδα, μυϊκό πόνο και χρόνιο διάχυτο πόνο είχαν γενικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν αυτά τα προβλήματα υγείας. Στην ίδια μελέτη, μια έρευνα περιλάμβανε 98 ενήλικες με πόνο στη μέση. Διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονταν με εντονότερο πόνο.

Μια άλλη μελέτη του 2014 διαπίστωσε επίσης ότι το 71% των ατόμων που υπέφεραν από χρόνιο πόνο είχαν έλλειψη βιταμίνης D. Αντίστοιχα, πρόσφατη έρευνα του 2019 αποκάλυψε ότι η λήψη υψηλών δόσεων συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση από διάφορους τύπους πόνου σε άτομα με έλλειψη βιταμίνης D.

Σημειώνεται ότι για τη σύνθεση της βιταμίνης D είναι απαραίτητη η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι τροφικές πηγές της βιταμίνης D δεν αρκούν για να υποκαταστήσουν τον ήλιο και να προμηθεύσουν το σώμα με την βιταμίνη D που χρειάζεται.

Πόνος στην πλάτη: Τα οφέλη που προσφέρει η βιταμίνη D
Η βιταμίνη D υποστηρίζει την υγεία των οστών βελτιώνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και τον μεταβολισμό των οστών στο σώμα. Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες εμφάνισης παθήσεων που σχετίζονται με τα οστά, όπως η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία, η οποία περιλαμβάνει την απώλεια μυϊκής μάζας.

Ο υποδοχέας της βιταμίνης D βρίσκεται σε νευρικά κύτταρα γνωστά ως αλγοϋποδοχείς, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανίχνευση του πόνου. Αυτή η βιταμίνη μπορεί επίσης να επηρεάσει τις οδούς μεταφοράς του πόνου στο σώμα, ενδεχομένως επηρεάζοντας τον χρόνιο πόνο.

Η έλλειψη βιταμίνης D είναι πιο συχνή από ό,τι ίσως πιστεύετε. Παρόλα αυτά, τα συμπτώματά της μπορεί να είναι ασαφή και διακριτικά, καθιστώντας δύσκολη τη διάγνωση αν πρόκειται για έλλειψη βιταμίνης D ή άλλο πρόβλημα υγείας. Αν υποπτεύεστε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη βιταμίνης D, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξέταση αίματος.

Ποιες άλλες βιταμίνες βοηθούν στον πόνο της πλάτης
Συνήθως, η έλλειψη βιταμίνης D αντιμετωπίζεται μέσω συμπληρωμάτων σε συνδυασμό με προσαρμογές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Αλλά εκτός από τη βιταμίνη D, οι βιταμίνες B12 και C μπορούν επίσης να συμβάλλουν στον πόνο στην πλάτη:

Βιταμίνη B12: Η έλλειψη βιταμίνης B12 μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του νευρογενούς πόνου στην πλάτη. Αυτή η βιταμίνη είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας των νεύρων, ειδικά στον νωτιαίο μυελό.
Βιταμίνη C: Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει πόνο στην πλάτη, επειδή επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης C συνδέεται με πόνο στον αυχένα και ισχιαλγία.
Μαγνήσιο: Παίζει βασικό ρόλο στην ενεργοποίηση της βιταμίνης D, οπότε μπορεί να είναι καλή ιδέα να το εντάξετε στη διατροφή σας. Επιπλέον, η αύξηση της πρόσληψης τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη D θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενίσχυση των επιπέδων της.
Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε βιταμίνη D περιλαμβάνουν:

λιπαρά ψάρια
κρόκους αυγών
δημητριακά
γάλα
χυμοί
γιαούρτι
μοσχαρίσιο συκώτι
Συζητήστε το διατροφικό σας πρόγραμμα με έναν γιατρό ή διατροφολόγο, αλλά η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρώματα. Ένας γιατρός μπορεί επίσης να προτείνει να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, καθώς το ηλιακό φως αποτελεί φυσική πηγή βιταμίνης D.

foto: www.freepik.com

www.oloygeia.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr