10 τροφές που μπορούν να σε γεράσουν πιο γρήγορα

10 τροφές που μπορούν να σε γεράσουν πιο γρήγορα

Η διατροφή είναι το κλειδί σε μία φυσιολογική διαδικασία γήρανσης

Το παλιό ρητό «Είσαι ό,τι τρως» μπορεί να είναι αληθινό. Ό,τι βάζετε στο στομάχι σας έχει επίδραση στο σώμα σας. Αν και η γήρανση είναι μια φυσική διαδικασία, η επιτάχυνσή της δεν είναι. Η διατροφή είναι το κλειδί σε μία φυσιολογική διαδικασία γήρανσης και δυστυχώς ορισμένες τροφές μπορούν να επιταχύνουν τη διαδικασία γήρανσης.

Ας δούμε λοιπόν τη λίστα με τα τρόφιμα που ενδεχομένως επιταχύνουν την εμφάνιση ρυτίδων στο δέρμα μας.

Ζάχαρη

Όσο κι αν σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε γλυκές λιχουδιές, η υπερβολική ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε γλυκοζυλίωση, μια διαδικασία όπου η ζάχαρη συνδέεται με τις πρωτεΐνες. Η διαδικασία αυτή μπορεί να βλάψει το κολλαγόνο και την ελαστίνη, τα οποία είναι απαραίτητα για τη νεανική επιδερμίδα. Τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, όπως επιδόρπια, ενεργειακά ποτά και αναψυκτικά μπορούν να οδηγήσουν σε γλυκοζυλίωση. Μπορούν προκαλέσουν αφυδάτωση και να επηρεάσουν αρνητικά το δέρμα.

Επεξεργασμένα κρέατα

Ανεξάρτητα από το πόσο σας αρέσει να τρώτε μπέικον για πρωινό, να ξέρετε ότι η παρουσία του στο πιάτο είναι ένας βασικός παράγοντας για την επιτάχυνση της γήρανσης. Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το ζαμπόν, το μπέικον, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά και το καπνιστό ή παστό κρέας συχνά περιέχουν νιτρικά άλατα και συντηρητικά, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής και τη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο και διαβήτη.

Λευκό ψωμί

Ναι, ένοχο και είναι το σαντουτσάκι όταν είναι φτιαγμένο με λευκό ψωμί, το οποίο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορεί να προκαλέσει αιχμές του σακχάρου στο αίμα, που οδηγεί σε γλυκοζυλίωση και επιτάχυνση της γήρανσης.

Μαργαρίνη

Αρκετές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η μαργαρίνη είναι χειρότερη από μια μέτρια ποσότητα βουτύρου. Η μαργαρίνη είναι φουλ σε trans λιπαρά, που μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες, να μειώσουν την ενυδάτωση του δέρματος και να προάγουν τη φλεγμονή. Μπορούν επίσης να αυξήσουν την «κακή» χοληστερόλη σας και να μειώσουν την «καλή» χοληστερόλη, οδηγώντας σε φλεγμονή. Αυτή η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού.

Πατάτες τηγανητές

Ναι, και αυτές οι αλμυρές λιχουδιές μπορούν να συμβάλουν στη διαδικασία γήρανσης. Τα φαγητά τηγανισμένα σε λάδι φέρνουν το γήρας πιο κοντά καθώς προάγουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες βλάπτουν άλλα μόρια στα κύτταρα. Οι τηγανιτές πατάτες είναι μια τροφή AGE (προηγμένα τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης) που μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στο σώμα.

Καφές

Η καφεΐνη, η οποία είναι μια ουσία που υπάρχει φυσικά στους κόκκους του καφέ, οδηγεί στη γήρανση. Αν και η μέτρια καφεΐνη είναι καλή, η υπερβολική πρόσληψη μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα και να διαταράξει τον ύπνο, κάτι που είναι κρίσιμο για την επισκευή και την ανανέωση του δέρματος.

Αεριούχα ποτά

Τα αεριούχα ποτά, μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο στο σώμα και το δέρμα, αφού είναι φορτωμένα με ζάχαρη και τεχνητά πρόσθετα, τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα κολλαγόνου και να οδηγήσουν σε πρόωρες ρυτίδες.

Σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη

Ένα χημικό ξαδελφάκι της κανονικής επιτραπέζιας ζάχαρης, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη βρίσκεται σε ζαχαρούχα αναψυκτικά και χυμούς φρούτων. Αυτή η ζάχαρη παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί χαλκό, προκειμένου να σχηματίσει κολλαγόνο και ελαστίνη. Επίσης, το πλούσιο σε θερμίδες σιρόπι καλαμποκιού θα σας γεράσει γρήγορα.

Κρέας στα κάρβουνα

Όταν ψήνετε ή ψήνετε το κρέας στη σχάρα, μπορεί να παράγει επιβλαβείς ενώσεις που ονομάζονται τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), που επιταχύνει τη γήρανση. Αυτό οδηγεί σε φλεγμονή και επίσης επιταχύνει τη γήρανση του δέρματος.

Γρήγορο προπαρασκευασμένο φαγητό

Αν και μπορεί να σας εξοικονομήσει χρόνο, τα στιγμιαία τρόφιμα, τα οποία απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο για να μαγειρευτούν, μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση προκαλώντας οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα στιγμιαία τρόφιμα επεξεργάζονται με συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις και εκλεπτυσμένα συστατικά. Δεν έχουν μόνο χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, αλλά σε κάνουν και να γερνάς από μέσα. Οπότε, την επόμενη φορά που θα πιάσετε το πακέτο των instant noodles, ίσως το ξανασκεφτείτε.

cibum.gr

www.pexels.com

Με τι να φάω το φρούτο για ισορροπία σακχάρου;

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr