Τι περιέχουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και κοστίζουν λιγότερο από τις σκυλοτροφές;
Τι λένε οι ειδικοί για την ποιότητα των συγκεκριμένων λουκάνικων;
Το λουκάνικο Φρανκφούρτης είναι λεπτό προψημένο λουκάνικο από χοιρινό κρέας σε περίβλημα από έντερο προβάτου. Η ιδιαίτερη γεύση του αποκτάται με μια ειδική μέθοδο καπνίσματος σε χαμηλή θερμοκρασία. Για να καταναλωθεί δε μαγειρεύεται αλλά θερμαίνεται σε ζεστό νερό για περίπου οκτώ λεπτά προκειμένου να μη σκάσει το περίβλημα. Τα συγκεκριμένο λουκάνικο αναφέρεται ως σπεσιαλιτέ της Φρανκφούρτης ήδη σε μεσαιωνικές πηγές, καθώς μαγειρεύονταν συχνά κατά τη διάρκεια της τελετής στέψης των αυτοκρατόρων στο Ρέμερμπεργκ. Στη Γερμανία, το καπνιστό λουκάνικο Φρανκφούρτης έχει ένδειξη προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης από το 1860 περίπου.
Τα λουκάνικα ήταν ανέκαθεν τα πιο δημοφιλή απ’ όλα τα αλλαντικά και αν ρίξετε μια ματιά στα ράφια των ψυγείων στο σούπερ μάρκετ θα διαπιστώσετε ότι απ’όλα τα είδη, τα λουκάνικα Φρανκφούρτης είναι από τα πιο φθηνά.
Έχετε αναρρωτηθεί γιατί; Μία αναγνώστρα του ilfattoalimentare.it εντυπωσιάστηκε που βρήκε στο τμήμα αλλαντικών ότι η τιμή των Maxi Frankfurters Smart Esselunga, είναι πιο χαμηλή ακόμη και από την σκυλοτροφή: «Χθες πήγα στο σούπερ μάρκετ και ανακάλυψα ότι το να χαρούν τα τρία μου παιδιά στο τραπέζι είναι πολύ απλό. Απλώς αγόρασα τα Smart Esselunga maxi frankfurters. Η συσκευασία περιέχει 10 λουκάνικα των 100 g το καθένα και πωλείται προς 2,59 €. Προσθέτοντας λίγη κέτσαπ και μαγιονέζα μπορώ να σερβίρω το πιάτο σε όλη την οικογένεια για μεσημεριανό γεύμα και την επόμενη μέρα για βραδινό… Ωστόσο, αναρωτιέμαι πώς είναι δυνατόν να πωλούνται προϊόντα κρέατος σε τόσο χαμηλές τιμές; Κοστίζουν λιγότερο από τα κουτάκια που αγοράζω για τον σκύλο μου, Tiberio. Τι κρέας περιέχουν τα λουκάνικα Φρανκφούρτης; Με αυτό το ποσό δεν αγοράζω καν δύο αυγά Kinder Ferrero…»! Βερένα
Σύμφωνα με τους ειδικούς του περιοδικού στην ασφάλεια τροφίμων το μυστικό της χαμηλής τιμής βρίσκεται στην ποιότητα του μηχανικά διαχωρισμένου κρέατος, που σύμφωνα με κάποιους δεν πρέπει να λέγεται έτσι, δεδομένου ότι οι μυϊκές ίνες είναι πρακτικά διαλυμένες.
Για να καταλάβετε καλύτερα, πρέπει να φανταστείτε μια τεράστια μηχανή κοπής κρέατος με κουφώματα κοτόπουλου και γαλοπούλας. Τα σφάγια είναι τα οστά και ο χόνδρος των κοτόπουλων και των γαλοπούλων που παραμένουν μετά την αφαίρεση του μαστού, των φτερών, των μηρών, του λαιμού, των ποδιών και των παραπροϊόντων. Ό,τι παραμένει προσκολλημένο στα οστά και τους χόνδρους τεμαχίζεται και πιέζεται σε πολύ υψηλές πιέσεις σε μια πρέσα που μετατρέπει τα πάντα σε χυλό με σχεδόν κρεμώδη μάζα. Αυτός ο χυλός, ο οποίος έχει επίσης χάσει τη δομή των μυϊκών ινών, ονομάζεται μηχανικά διαχωρισμένο κρέας και αντιπροσωπεύει το 90% των περισσότερων λουκάνικων Φρανκφούρτης.
Για να βελτιωθεί η γεύση, προστίθενται αλάτι, αρωματικές ύλες και ενισχυτικά γεύσης όπως το γλουταμινικό νάτριο (συστατικά που υπάρχουν σε κύβους μπουγιόν). Η ζύμη περιέχει επίσης πολυφωσφορικά και πηκτικά για να συγκρατεί το νερό που προστίθεται στη ζύμη που εμφανίζεται δεύτερο στη λίστα των συστατικών. Το ροζ χρώμα (βασικό για να δώσει μια ελκυστική εμφάνιση) λαμβάνεται με την προσθήκη νιτρώδους νατρίου.
Για αυτούς τους λόγους, το να αποκαλούμε το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας υποπροϊόν της βιομηχανίας πουλερικών είναι σχεδόν κομπλιμέντο. Η αλήθεια είναι ότι τα σφάγια κοτόπουλου, που κάποτε χρησιμοποιούνταν μόνο ως πρώτη ύλη για κονσέρβες τροφών για σκύλους και γάτες, τώρα μετατρέπονται σε λουκάνικα Φρανκφούρτης.
Είναι ασφαλή τα λουκάνικα Φρανκφούρτης;
«Στο εμπόριο κυκλοφορούν και άλλα λουκάνικα κοτόπουλου που παρασκευάζονται με μηχανικά διαχωρισμένο κρέας που κοστίζουν διπλά (5 έως 7 €/κιλό). Πιθανώς η διαφορά είναι ότι δεν χρησιμοποιούνται πολύ υψηλές πιέσεις για τη συμπίεση των σφαγίων, αλλά παραμένουν προϊόντα γεμάτα πρόσθετα και χρωστικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο φαγητό της χειρότερης ποιότητας, που ίσως καλύτερα να αποφύγετε να το σερβίρετε στο τραπέζι», ισχυρίζονται οι ειδικοί.
Στην ΕΕ η τρέχουσα ρυθμιστική θέση είναι ότι το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας (MSM) δεν μπορεί να υπολογίζεται στην περιεκτικότητα σε κρέας και πρέπει να δηλώνεται στην ετικέτα.
Στην αξιολόγησή της η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA είχε καταλήξει πως οι μικροβιολογικοί και χημικοί κίνδυνοι που συνδέονται με το μηχανικά διαχωρισμένο κρέας που προέρχεται από πουλερικά και χοίρους είναι παρόμοιοι με εκείνους που σχετίζονται με το μη μηχανικά διαχωρισμένο κρέας (νωπό κρέας, κιμάς ή παρασκευάσματα κρέατος). Ωστόσο, ο κίνδυνος μικροβιακής ανάπτυξης αυξάνεται με τη χρήση διαδικασιών παραγωγής υψηλής πίεσης.
Δίαιτα πρωτεΐνης για να χάσεις βάρος και να αποκτήσεις επίπεδη κοιλιά