Ποια κοινά χάπια που παίρνουμε καθημερινά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Ποια κοινά χάπια που παίρνουμε καθημερινά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα και εγκεφαλικό

Με την επιστημονική συνεργασία της Αναστασίας Μοσχοβάκη, Ιατρού-Ειδικής Παθολόγου

Η διατροφή παίζει βασικό ρόλο στην υγεία της καρδιάς και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Στο πλαίσιο αυτό, οι επιστήμονες έχουν κατά καιρούς αναδείξει τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην υγεία κοινά χάπια που λαμβάνουμε οι περισσότεροι άνθρωποι. Είναι, όμως, έτσι;

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine υποστήριξε πως αυτού του είδους τα χάπια μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Έχει, επίσης, άσχημα νέα για τους λάτρεις των μοντέρνων διατροφών που υποτίθεται ότι ενισχύουν την υγεία της καρδιάς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, τα συμπληρώματα βιταμινών και ανόργανων συστατικών που λαμβάνουν εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Ενδεικτικά, το 46% των ανθρώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο λαμβάνουν βιταμίνες και μέταλλα σε καθημερινή βάση, τροφοδοτώντας μια βιομηχανία αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων λιρών ετησίως.

Ωστόσο, τα περισσότερα φαίνεται να είναι σπατάλη χρημάτων, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες, δεν προσφέρουν καμία προστασία από ασθένειες. Ο συνδυασμός της βιταμίνης D με ένα χάπι ασβεστίου, για παράδειγμα, έκανε τις πιθανότητες για εγκεφαλικό επεισόδιο περισσότερες παρά λιγότερες.

Η μελέτη ανέλυσε 277 προηγούμενες τυχαιοποιημένες δοκιμές που αφορούσαν σχεδόν ένα εκατομμύριο άτομα. Εξέτασε τα αποτελέσματα 16 διαφορετικών συμπληρωμάτων διατροφής και οκτώ διατροφικών παρεμβάσεων στη θνησιμότητα και στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα στους ενήλικες συμμετέχοντες.

«Διαπιστώσαμε ότι μόνο μερικά από τα 16 συμπληρώματα διατροφής και μία από τις οκτώ διατροφικές παρεμβάσεις που αξιολογήθηκαν είχαν κάποια προστατευτική επίδραση στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Safi Khan, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια στις ΗΠΑ, και συμπλήρωσε:

«Στη μελέτη μας βρήκαμε ότι το συμπλήρωμα ιχθυελαίου είναι προστατευτικό έναντι των καρδιακών προσβολών και το συμπλήρωμα φυλλικού οξέος βρέθηκε ότι είναι προστατευτικό έναντι των εγκεφαλικών».

Το κοινό συμπλήρωμα που ρίχνει την πίεση και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, άνοιας και καρδιακής προσβολής

Αλλά μερικά συνδέθηκαν με σημαντικές βλάβες. Αυτά περιελάμβαναν πολυβιταμίνες, σελήνιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, βιταμίνη Ε, βιταμίνη D, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και σίδηρο.

«Ένας συνδυασμός ασβεστίου και βιταμίνης D συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού. Άλλα συμπληρώματα δεν φάνηκε να έχουν σημαντική επίδραση στη θνησιμότητα ή στα καρδιαγγειακά αποτελέσματα», σημείωσε ο Δρ. Khan.

Οφέλη στον καρδιαγγειακό κίνδυνο από διατροφικές παρεμβάσεις
Όσον αφορά τις διατροφικές παρεμβάσεις, υπήρχαν ακόμη λιγότερα στοιχεία για τα οφέλη. Μόνο δύο διατροφικές παρεμβάσεις είχαν αξιοσημείωτα οφέλη, αλλά μόνο για συγκεκριμένους ασθενείς. Η μειωμένη πρόσληψη αλατιού προστατεύει από θανάτους από οποιαδήποτε αιτία σε συμμετέχοντες με φυσιολογική αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με τον Δρ. Khan, επίσης, τα ωμέγα-3 λιπαρά που βρίσκονται στα ψάρια είναι προστατευτικά έναντι των καρδιακών προσβολών και της στεφανιαίας νόσου.

Τι συνιστούν οι τρέχουσες διατροφικές οδηγίες
Οι τρέχουσες διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές των Η.Π.Α. συνιστούν διάφορα πρότυπα υγιεινής διατροφής, όπως η μεσογειακή και η χορτοφαγική δίαιτα.

Αλλά δεν συνιστούν τη χρήση κοινών συμπληρωμάτων για τη μείωση του κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις ή άλλες χρόνιες παθήσεις. Και αυτό γιατί δεν ήταν σαφές εάν τα συμπληρώματα διατροφής και οι διατροφικές παρεμβάσεις παίζουν ρόλο στην πρόληψη της θνησιμότητας και των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο Δρ. Eric Topol, του Scripps Research Translational Institute, ο οποίος εξέτασε τα ευρήματα πριν τη δημοσίευσή τους, τόνισε ότι οι ενδείξεις είναι περιορισμένες, λόγω της ποιότητας των αποδεικτικών στοιχείων. «Για παράδειγμα, πρέπει να ληφθούν υπόψη γεωγραφικές εκτιμήσεις μεταξύ των μελετών», ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Το αναφερόμενο όφελος του φυλλικού οξέος φαίνεται να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συμπερίληψη μιας μελέτης από την Κίνα, όπου μια διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ δεν είναι συνηθισμένη. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες βασίζονται σε ημερολόγια διατροφής, τα οποία προκύπτουν από τη μνήμη του ατόμου για το τι καταναλώνει και επομένως δεν είναι απολύτως αξιόπιστα».

www.oloygeia.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr