Πολύτιμες συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Πολύτιμες συμβουλές για ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Αν προτιμάς να προλαμβάνεις και όχι να θεραπεύεις τις λοιμώξεις και τις παθήσεις του χειμώνα, δες πώς θα ενισχύσεις αποτελεσματικά το ανοσοποιητικό σου σύστημα

Από τη Δέσποινα Μαρσέλου, διαιτολόγο-διατροφολόγο, με ειδίκευση στην κλινική διατροφή και ανοσολογία (getactive.gr, createhealth.gr).

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και οργάνων που συνεργάζονται για να προστατεύουν το σώμα από επιβλαβή παθογόνα, όπως βακτήρια, ιοί και μύκητες. Όταν λειτουργεί βέλτιστα, μπορεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει αυτούς τους εισβολείς, βοηθώντας σε να παραμείνεις υγιής.

Ο σημαντικός ρόλος της σωστής διατροφής
Για την πρόληψη αλλά και την αποτελεσματική αντιμετώπιση λοιμώξεων και παθήσεων, είναι ουσιώδες να διαθέτεις ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Πέρα από τα βασικά στοιχεία, όπως ποιοτικός ύπνος, διαχείριση άγχους, σωστή ενυδάτωση, τακτική άσκηση και καλή υγιεινή, η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο. Η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και μέταλλα, μπορεί να εξασθενίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Ας δούμε τα πιο ουσιώδη συστατικά:

Βιταμίνη C: Αντιοξειδωτικό που βρίσκεται σε εσπεριδοειδή, μούρα, πιπεριές, μπρόκολο και ακτινίδιο, βοηθώντας το ανοσοποιητικό να λειτουργεί σωστά.

Βιταμίνη Α: Απαραίτητη για την ανάπτυξη και λειτουργία του ανοσοποιητικού, βρίσκεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρότα και μάνγκο.

Βιταμίνη Ε: Με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, βρίσκεται σε αμύγδαλα, φιστίκια, ηλιόσπορους και παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Βιταμίνη D: Βρίσκεται σε εμπλουτισμένα τρόφιμα και παίζει ρόλο στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων.

Ψευδάργυρος: Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, βρίσκεται σε δημητριακά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.

Σελήνιο: Συνεισφέρει στη λειτουργία του ανοσοποιητικού και βρίσκεται σε καρύδια Βραζιλίας, μανιτάρια και όσπρια.

Η σημασία της άσκησης μέτριας έντασης
Η άσκηση μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα, ποδηλασία και κολύμπι, ενισχύει την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Αντίθετα, έντονη άσκηση μπορεί προσωρινά να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις αμέσως μετά την προπόνηση. Ωστόσο, τα αποτελέσματα αυτά είναι παροδικά, και η τακτική άσκηση ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού με την πάροδο του χρόνου.

Διαχείριση των επιπέδων φλεγμονής
Η άσκηση μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες στο αίμα, προάγοντας την παραγωγή αντιφλεγμονωδών κυτοκινών που ρυθμίζουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις. Δραστηριότητες όπως η yoga, το tai chi και το ήπιο περπάτημα προωθούν την υγεία και είναι ωφέλιμες για όσους έχουν χρόνιες φλεγμονώδεις καταστάσεις ή επιθυμούν να προλάβουν φλεγμονώδεις παθήσεις. Στόχευσε σε 20-40 λεπτά άσκησης ημερησίως και αφουγκράσου τις ανάγκες του σώματός σου.

Εάν δυσκολεύεσαι να ακολουθήσεις ισορροπημένη διατροφή λόγω τρόπου ζωής, απευθύνσου στον γιατρό σου για να συζητήσετε την κάλυψη των αναγκών σου με τη βοήθεια συμπληρωμάτων διατροφής.

www.shape.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr