Λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και μυρίζει η αναπνοή ή τα χαλάμε σύμφωνα με κορυφαία οδοντίατρο.

Λάθη που κάνουμε όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας και μυρίζει η αναπνοή ή τα χαλάμε σύμφωνα με κορυφαία οδοντίατρο.

Η Dr Anna Peterson αλλάζει τα δεδομένα που ξέρουμε για την οδοντιατρική μας φροντίδα που εξαρτάται αποκλειστικά απο εμάς. Μήπως χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα; Μάλλον πρέπει να αναθεωρήσετε και να το πετάξετε. Αλλα δεν είναι μόνο αυτό ξαναρχίστε να εκπαιδεύεται τον εαυτό σας σαν να είστε ξανά 3 χρονών και μαθαίνεται απο την αρχή πως να βουρτζίζετε τα δόντια σας για μοσχομυριστή και καθαρή αναπνοή και δόντια διαμαντάκια που θα μείνουν στην θέση τους.

Λοιπόν  σε τι χρησιμεύει αλήθεια το TikTok αν δεν μας κάνει να επαναξιολογήσουμε τις ριζικά ριζωμένες επιλογές ζωής μας; Ναι, λαμβάνουμε και πάλι συμβουλές υγείας από μια εφαρμογή που απευθύνεται σε εφήβους. Ωστόσο, ειδικά σε αυτή την περίπτωση, έχουμε καλό λόγο.

Η Dr Anna Peterson είναι μια οδοντίατρος με έδρα το Λονδίνο που χρησιμοποιεί την πλατφόρμα TikTok για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους σχετικά με την οδοντική υγιεινή με έναν διασκεδαστικό και προσιτό τρόπο. Και όταν πρόκειται για στοματικό διάλυμα, δεν κρατιέται.

Στο πρώτο από τα τρία εκπαιδευτικά βίντεό της, η Δρ Άννα λέει: «Η χρήση στοματικού διαλύματος μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας θα σας προκαλέσει τερηδόνα.

«Σταμάτα λοιπόν να το κάνεις».

Σε άλλο βίντεο, εξηγεί: “Η οδοντόκρεμα με την οποία βουρτσίζετε τα δόντια σας έχει περίπου 1450 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο) φθόριο. Το στοματικό σας διάλυμα έχει μόνο 220 ppm φθόριο. Αυτή είναι πολύ χαμηλότερη συγκέντρωση και δεν αρκεί για να προστατεύσει τα δόντια σας από τα σάκχαρα ότι θα φάτε και θα πιείτε, λοιπόν, όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας και στη συνέχεια ξεπλένετε με στοματικό διάλυμα αμέσως αφαιρείτε όλο το φθόριο υψηλής συγκέντρωσης για ένα φθόριο πολύ χαμηλής συγκέντρωσης.”

Στη συνέχεια, η Δρ Άννα διευκρινίζει ότι δεν είναι κατά του ίδιου του στοματικού διαλύματος επειδή το συνιστά πραγματικά σε ορισμένους από τους ασθενείς της. Αν και διευκρινίζει ότι, «Δεν το χρειάζεται κάθε ασθενής». Προσθέτοντας, «Σίγουρα δεν τους λέω να χρησιμοποιήσουν [στοματικό διάλυμα] μετά το βούρτσισμα».

Τα βίντεο της Dr Anna άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για το στοματικό διάλυμα… και μας έβαλε σε σκέψεις: τι άλλο κάνουμε λάθος όσον αφορά την οδοντική μας υγιεινή; Μιλήσαμε με μερικούς ειδικούς για να μάθουμε τα πιο συνηθισμένα λάθη στην οδοντιατρική φροντίδα.

Ξεχνάς να βουρτσίσεις τη γραμμή των ούλων
Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη στο βούρτσισμα είναι να βουρτσίζετε μόνο τα ίδια τα δόντια. Εξάλλου, όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας, τείνουμε να εστιάζουμε στα δόντια!

Όπως εξηγεί η Caitlin Miller, Επικεφαλής Υγιεινής και Θεραπείας στην Bupa Dental Care , πολλοί άνθρωποι παραμελούν τη γραμμή των ούλων. «Αυτό σημαίνει ότι συσσωρεύεται πλάκα στη γραμμή των ούλων και μπορεί να προκαλέσει ουλίτιδα, η οποία είναι όταν τα ούλα φλεγμονώνονται και μπορεί να αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, το νήμα ή όταν τρώτε σκληρά τρόφιμα», λέει. «Όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε  συγκεκριμένη τεχνική για να καθαρίσετε τη γραμμή των ούλων Γείρετε τη βούρτσα σας σε γωνία 45 μοιρών και ασκήστε απαλή πίεση καθώς βουρτσίζετε κάθε δόντι με κυκλικές κινήσεις φροντίστε να βουρτσίζετε ολόκληρη την επιφάνεια του δοντιού και να φτάσετε στη γραμμή των ούλων με κάθε χτύπημα.»

Βουρτσίζετε υπερβολικά
Όσον αφορά τα δόντια, το περισσότερο δεν είναι πάντα καλύτερο. «Το υπερβολικό βούρτσισμα μπορεί να προκαλέσει ύφεση των ούλων που οδηγεί σε ευαισθησία και υψηλότερο κίνδυνο τερηδόνας», σημειώνει ο Miller. «Είναι σημαντικό να είστε ευγενικοί όταν βουρτσίζετε τα δόντια σας. Το πολύ σκληρό βούρτσισμα, η χρήση επιθετικών κινήσεων, η υπερβολική πίεση ή η χρήση σκληρών τριχών μπορεί να φθείρουν το σμάλτο και να βλάψουν τόσο τα δόντια όσο και τα ούλα».

Προσθέτει ο Sam Jethwa, Πρόεδρος της Βρετανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής , «Πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος να πιστεύουν ότι όσο πιο σκληρά βουρτσίζουν τα δόντια τους τόσο πιο καθαρά θα γίνουν. Ωστόσο, η υπερβολική πίεση στην οδοντόβουρτσα κατά το βούρτσισμα μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών και επίσης να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων. Συνιστώ να χρησιμοποιήσετε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα που εκπέμπει μια προειδοποίηση όταν ασκείται υπερβολική πίεση.»

Με την πάροδο του χρόνου, το πολύ σκληρό ή πολύ συχνό βούρτσισμα μπορεί να αποδυναμώσει τα δόντια. «Αντίθετα, θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μικρές κυκλικές κινήσεις αντί για μπρος-πίσω», λέει ο Miller. «Αυτή η τεχνική σας αναγκάζει να επιβραδύνετε, μειώνει την πίεση στα δόντια σας και καθαρίζει καλύτερα την επιφάνεια κάθε δοντιού. Επειδή τα δόντια είναι κυρτά, αυτή η τεχνική χειρίζεται τις τρίχες για να φτάνουν γύρω από τις καμπύλες επιφάνειες.»

Βουρτσίζετε σε λάθος κατεύθυνση
«Αντίθετα, θυμηθείτε να βουρτσίζετε τα δόντια σας χρησιμοποιώντας μικρές κυκλικές κινήσεις αντί για μπρος-πίσω», λέει ο Miller. “Βουρτσίστε το δόντι και ακριβώς πάνω στα ούλα. Αυτό είναι πολύ καλύτερο από το βούρτσισμα σε ευθεία γραμμή, που μπορεί να είναι πολύ σκληρό και λιγότερο ακριβές. Βουρτσίστε ένα δόντι τη φορά, δουλεύοντας συστηματικά σε όλο το στόμα για να εξασφαλίσετε ότι κάθε περιοχή καθαρίζεται .” Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση ηλεκτρική οδοντόβουρτσα με μεσαίες ή μαλακές τρίχες και αντικαταστήστε τις όταν οι τρίχες αρχίσουν να εκτοξεύονται».

Ξεχνάς τη γλώσσα
Γνωρίζατε ότι πρέπει επίσης να βουρτσίζετε κυριολεκτικά τη γλώσσα σας; «Αν δεν βουρτσίζετε ή δεν ξύνετε τη γλώσσα σας, τότε η συσσώρευση βακτηρίων μπορεί να προκαλέσει κακοσμία του στόματος», λέει ο Jethwa. «Η έρευνα έχει δείξει ότι το ξύσιμο της γλώσσας μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στη μείωση της κακοσμίας από το βούρτσισμα. Εάν χρησιμοποιείτε ξύστρα γλώσσας, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ελαφριά πίεση, διαφορετικά αυτό μπορεί να βλάψει τους γευστικούς κάλυκες και να προκαλέσει αιμορραγία».

Δεν ξεπλένεστε μετά το νήμα
Όταν τελειώνεις το νήμα, ξεπλένεσαι πάντα; Ή απλά πετάς το νήμα σου; «Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας και στη συνέχεια να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό, καθώς αυτό διασφαλίζει ότι τυχόν υπολείμματα που αφαιρούνται από το νήμα θα ξεπλυθούν», συνιστά η Jethwa. “Το νήμα είναι απίστευτα σημαντικό για τη στοματική υγιεινή, καθώς η οδοντόβουρτσά μας από μόνη της δεν μπορεί να χωρέσει σε όλα τα κενά όπου μπορεί να μείνει φαγητό.” Αλλά μην κάνετε το λάθος να ξεπλύνετε ξανά μετά το βούρτσισμα. “Μόλις βουρτσίσετε τα δόντια σας, θα πρέπει να φτύσετε την οδοντόκρεμα που έχει μείνει στο στόμα σας, αλλά αποφύγετε το άμεσο ξέπλυμα με νερό ή στοματικό διάλυμα.»

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr