Καστανό ρύζι: Το μυστικό για ένα γευστικό αποτέλεσμα

Καστανό ρύζι: Το μυστικό για ένα γευστικό αποτέλεσμα

Εάν ανήκετε σε εκείνους που αποφεύγουν να αγοράσουν καστανό ρύζι, ίσως ήρθε η ώρα να αλλάξετε γνώμη. Το καστανό ρύζι μπορεί να μην έχει την ίδια δημοτικότητα με το λευκό, όμως διαθέτει μοναδικά χαρακτηριστικά που αξίζει να δοκιμάσετε. Με μια απλή τεχνική, μπορείτε να αναδείξετε όλη τη γεύση του σε λίγα μόλις λεπτά.

Είναι γνωστό πως το καστανό ρύζι υπερτερεί σε θρεπτική αξία, καθώς διατηρεί τον εξωτερικό του φλοιό, ο οποίος περιέχει πλούσια συστατικά που χάνονται στη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού. Οι ειδικοί διατροφολόγοι το συνιστούν ένθερμα, καθώς προσφέρει παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού, κάνοντάς μας να μην πεινάμε σύντομα μετά το γεύμα.

Γιατί το καστανό ρύζι βγαίνει άγευστο;
Πολλοί ίσως έχουν προσπαθήσει να το μαγειρέψουν, αλλά κατέληξαν με ένα πιάτο άνοστο ή βαρετό, ακόμα κι αν ακολούθησαν πιστά μια συνταγή. Ποιος είναι ο λόγος που δεν αναδεικνύεται η ιδιαίτερη, φυσική γεύση του; Η απάντηση κρύβεται σε έναν απλό αλλά συχνά παραμελημένο χειρισμό κατά την προετοιμασία.

Το μυστικό για πλούσια γεύση
Το κλειδί δεν βρίσκεται ούτε στα συστατικά ούτε στη μέθοδο μαγειρέματος. Αυτό που θα δώσει στο καστανό ρύζι σας την απόλυτη νοστιμιά είναι να το αφήσετε να “ξεκουραστεί” μόλις το απομακρύνετε από τη φωτιά. Σκεπάστε το κατσαρολάκι και αφήστε το να σταθεί για περίπου 10 λεπτά, επιτρέποντάς του να απορροφήσει τους ατμούς που έχουν παραμείνει στο εσωτερικό. Η τεχνική αυτή ισχύει και για άλλα δημητριακά ολικής άλεσης, όπως το farro, που θυμίζει κριθάρι.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας;
Όταν το καστανό ρύζι μένει σκεπασμένο, απορροφά την περίσσεια υγρασία από τον ατμό που παγιδεύεται στην κατσαρόλα. Αυτό όχι μόνο το μαλακώνει, αλλά ενισχύει και την αρωματική του ένταση, δημιουργώντας ένα πιάτο με καλύτερη υφή και γεύση. Αν προτιμάτε το ρύζι σας πιο σπυρωτό, μπορείτε να μειώσετε τον χρόνο “ξεκούρασης”, ενώ αν το θέλετε πιο μαλακό, παρατείνετε τη διαδικασία κατά μερικά λεπτά.

Τα βήματα για ένα άριστο αποτέλεσμα
Ξέπλυμα: Πριν το μαγείρεμα, είναι σημαντικό να ξεπλύνετε το ρύζι. Τοποθετήστε την ποσότητα που θα χρησιμοποιήσετε σε ένα μπολ με νερό, ανακατέψτε με τα χέρια σας και στη συνέχεια σουρώστε. Με τον τρόπο αυτό αφαιρείτε ανεπιθύμητα σωματίδια που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Μούλιασμα (προαιρετικό): Εάν έχετε χρόνο, αφήστε το καστανό ρύζι να μουλιάσει για μία ώρα ή ακόμα και από το προηγούμενο βράδυ. Το μούλιασμα μειώνει τον χρόνο βρασμού και βελτιώνει την τελική του υφή. Αν βιάζεστε, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

Δύο μέθοδοι μαγειρέματος που ξεχωρίζουν
Μέθοδος μετρημένου νερού: Χρησιμοποιήστε δύο φλιτζάνια νερό για κάθε φλιτζάνι ρύζι. Βράστε το νερό, προσθέστε το ρύζι, και χαμηλώστε τη φωτιά ώστε να σιγοβράσει. Μετά από περίπου 35 λεπτά, ελέγξτε αν έχει απορροφηθεί το νερό. Αφαιρέστε από τη φωτιά, σκεπάστε και αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Μέθοδος σουρωτού: Εάν προτιμάτε το ρύζι σας πιο σπυρωτό, βράστε το σε μεγάλη ποσότητα νερού, όπως θα κάνατε με τα ζυμαρικά. Όταν μαλακώσει, σουρώστε το και εφαρμόστε το ίδιο κόλπο με τα 10 λεπτά “ξεκούρασης” για τέλειο αποτέλεσμα.

Με αυτά τα απλά αλλά αποτελεσματικά βήματα, το καστανό ρύζι σας θα γίνει αναπόσπαστο μέρος της διατροφής σας, πλούσιο σε γεύση και θρεπτική αξία.

 

neakriti.gr 

Δεν τρως αυγά; Δοκίμασε αυτές τις 4 εναλλακτικές με τα ίδια οφέλη

Δεν τρως αυγά; Δοκίμασε αυτές τις 4 εναλλακτικές με τα ίδια οφέλη

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr