Vegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο – Εργαστηριακός έλεγχος

Vegan τυρί: Πάνω από τα μισά τυριά στην αγορά είναι μολυσμένα με ορυκτέλαιο – Εργαστηριακός έλεγχος

Όλο και περισσότεροι καταναλωτές αγοράζουν χορτοφαγικά και vegan εναλλακτικά προϊόντα, από περιέργεια, τρόπο ζωής, για λόγους καλής διαβίωσης των ζώων ή επειδή είναι καλύτερα για το περιβάλλον. Μπορούν όμως αυτά τα προϊόντα να είναι απαλλαγμένα από επιβλαβείς ουσίες;

Το oekotest έβαλε στο μικροσκόπιο δώδεκα vegan φέτες τυριού από δημοφιλείς μάρκες της αγοράς και τις εξέτασε για αμφίβολα συστατικά, για την οσμή, τη γεύση, την εμφάνιση και τη συνοχή τους. Το γενικό συμπέρασμα της εξέτασης συνοψίζεται στο εξής: Κανένα προϊόν δεν λαμβάνει κορυφαία βαθμολογία, μερικά μάλιστα κρίνονται μετεξεταστέα!

Αμφίβολα συστατικά ορυκτελαίων
Το εργαστήριο ανίχνευσε αρωματικούς υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOAH) συνολικά τέσσερις φορές. Για τρία προϊόντα, η μετρούμενη τιμή ήταν ακόμη υψηλότερη από τη μέγιστη περιεκτικότητα που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Ακόμη πιο συχνά, το εργαστήριο βρήκε κορεσμένους υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (αναλόγων MOSH/MOSH).

Οι MOSH και οι MOAH βρίσκονται υπό έρευνα εδώ και αρκετά χρόνια για τον πιθανό αντίκτυπό τους στην ανθρώπινη υγεία, ο οποίος ωστόσο μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταβλητός, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA). Οι MOAH, μάλιστα, μπορούν να δράσουν ως γονοτοξικοί καρκινογόνοι, ενώ είναι γνωστό ότι κάποιοι MOSH συσσωρεύονται στον ανθρώπινο λιπώδη ιστό, στο συκώτι, στον σπλήνα και στους λεμφαδένες.

Μόνο οι παρασκευαστές μπορούν να απαντήσουν πώς τα υπολείμματα ορυκτελαίων μπαίνουν στο vegan τυρί. Μια πηγή εισόδου μπορεί να είναι τα λιπαντικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή – πιστεύουμε ότι οι κατασκευαστές έχουν την ευθύνη να προσδιορίζουν και να αποκλείουν τις οδούς εισόδου.

Το vegan τυρί περιέχει συχνά πάρα πολύ αλάτι
Επίσης αξιοσημείωτο ότι σχεδόν όλα τα vegan τυριά στη δοκιμή ήταν πολύ αλμυρά .

Είναι το vegan τυρί συγκρίσιμο με το κανονικό τυρί;
Το ερώτημα παραμένει εάν τα εναλλακτικά τυριά είναι διατροφικά συγκρίσιμα με τα συμβατικά τυριά; Η απάντηση είναι όχι. Περιέχουν σχετικά λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο . Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές στην παραγωγή.
Για να επιτευχθεί η σταθερή συνοχή των εναλλακτικών τυριών, το άμυλο συνήθως αναμιγνύεται με λίπος . Για τα περισσότερα από τα προϊόντα της δοκιμής μας, τα κύρια συστατικά είναι λάδι καρύδας, νερό και άμυλο. Τίποτα δεν θυμίζει τυρί.

Γι’ αυτό οι περισσότεροι παρασκευαστές χρησιμοποιούν γεύσεις για να αποκτήσουν τα προϊόντα γεύση μπου μοιάζει με εκείνη του «πραγματικού» τυριού.

Vegan τυρί στο αισθητηριακό τεστ

Τα vegan τυριά της δοκιμής εντυπωσιάζουν από άποψη γεύσης, εμφάνισης, μυρωδιάς και συνοχής. Ένα τυρί ήταν πολύ εύθρυπτο, είχε ξεφτίσει τα πλαϊνά του ή υπήρχαν υπολείμματα κοψίματος στη συσκευασία.

Cibum

unsplash.com  Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

2 DIY συνταγές για να φτιάξεις μόνη σου το δικό σου scrub προσώπου

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr