Οι 10 υπερτροφές που δε θα αφήσουν τα μαλλιά σας να γκριζάρουν
Η κατανάλωση συγκεκριμένων υπερτροφών βοηθά στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών παρέχοντας βασικά θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την παραγωγή μελανίνης
Ο ασταθής τρόπος ζωής και το άγχος δεν επηρεάζουν μόνο την υγεία του εντέρου, αλλά επηρεάζουν επίσης το ανθρώπινο δέρμα αλλά και τα μαλλιά στα οποία παρουσιάζεται πρόωρο γκριζάρισμα.
Το γκριζάρισμα των μαλλιών συμβαίνει όταν τα μελανοκύτταρα, τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία στους θύλακες των τριχών, σταδιακά μειώνουν ή σταματούν να παράγουν μελανίνη – τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών. Και όλα αυτά συμβαίνουν λόγω του στρες, που προκαλεί οξειδωτική βλάβη, πρόωρο γκριζάρισμα.
Συμβαίνει επίσης λόγω των συνηθειών του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα, το οποίο αυξάνει το οξειδωτικό στρες και έχει συσχετιστεί με το πρόωρο γκριζάρισμα, τη ρύπανση και την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, που καταστρέφει τους θύλακες των τριχών. Εκτός από αυτό, είναι επίσης μια φυσική διαδικασία, επειδή καθώς γερνάμε, τα μελανοκύτταρα πεθαίνουν ή γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά στην παραγωγή μελανίνης. Επίσης, τα γερασμένα τριχοθυλάκια συσσωρεύουν υπεροξείδιο του υδρογόνου, το οποίο λευκαίνει τα μαλλιά από μέσα διαταράσσοντας την παραγωγή μελανίνης.
Αυτό που μπορεί κανείς να κάνει για να διατηρήσει τα μαλλιά υγιή και να καταπολεμήσει το πρόωρο γκριζάρισμα είναι να επενδύσει σε υπερτροφές, πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά: Ποιες είναι αυτές;
Σπανάκι
Εξασφαλίζει τη βέλτιστη παροχή οξυγόνου στους θύλακες των τριχών, το οποίο βοηθά στη διατήρηση του χρώματος των μαλλιών και αποτρέπει το πρόωρο γκριζάρισμα.
Καρύδια
Αυτός ο ξηρός καρπός είναι πλούσιος σε βιοτίνη, η οποία ενισχύει τους ιστούς των μαλλιών και βοηθά στη διατήρηση του φυσικού χρώματος.
Amla (Ινδικό φραγκοστάφυλο)
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία προάγει την παραγωγή κολλαγόνου και αποτρέπει το πρόωρο γκριζάρισμα ενισχύοντας τη μελάγχρωση των μαλλιών.
Σπόροι σουσαμιού
Είναι πλούσιοι σε βασικά μέταλλα όπως ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος, που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης, η οποία βοηθά περαιτέρω στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.
Σπιρουλίνα
Είναι ένα γαλαζοπράσινο φύκι, το οποίο είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ζωτικότητα των μαλλιών.
Φύλλα κάρυ
Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη Β, που βοηθούν στη θρέψη των τριχοθυλακίων και μπορεί ενδεχομένως να επιβραδύνουν το γκριζάρισμα των μαλλιών.
Μαύρο σουσάμι
Αυτοί οι σπόροι είναι πλούσιοι σε σίδηρο και χαλκό, που βοηθούν στην παραγωγή μελανίνης, τη χρωστική ουσία που είναι υπεύθυνη για το χρώμα των μαλλιών.
Γλυκοπατάτες
Είναι πλούσιες σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α και υποστηρίζουν την υγιή παραγωγή σμήγματος στο τριχωτό της κεφαλής, το οποίο προάγει το φυσικό χρώμα και τη λάμψη των μαλλιών.
Αμύγδαλα
Είναι πλούσια σε βιοτίνη, μια ένωση που βοηθά στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών υποστηρίζοντας την παραγωγή κερατίνης.
Φασόλια και φακές
Λέγεται επίσης ότι παρέχουν πρωτεΐνη, σίδηρο και ψευδάργυρο, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των μαλλιών και την παραγωγή μελανίνης.
Σπόροι κολοκύθας
Είναι επίσης πλούσιοι σε ψευδάργυρο και αντιοξειδωτικά, βελτιώνουν την υγεία του τριχωτού της κεφαλής και εμποδίζουν την πτώση των μαλλιών.