7 τρόποι να αξιοποιήσουμε το νερό όπου έβρασαν τα ζυμαρικά
Όχι, το δέσιμο της σάλτσας των ζυμαρικών δεν είναι μόνος λόγος για να μην πεταχτεί.
Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας τη no waste φιλοσοφία, γιατί κάνει πολύ και στο περιβάλλον αλλά και στην τσέπη μας.
Εκτός αυτού, είναι πάντα διασκεδαστικό να βρίσκουμε τρόπους πιο αποδοτικούς από αυτούς που συνηθίζουμε και να πετυχαίνουμε το κάτι παραπάνω σε πρακτικές που αποτελούν μαγειρική ρουτίνα.
Τι κάνει ξεχωριστό το νερό που βράσαμε τα μακαρόνια;
Τα ζυμαρικά, όταν βράζουν, απελευθερώνουν στο νερό κάποιο από το άμυλο τους. Είναι αυτό που κάνει το νερό πιο θολό. Αν το έχουμε αλατίσει και στη συνέχεια το χρησιμοποιήσουμε κάπου αλλού στη μαγειρική, τότε θα λειτουργήσει και ως ενισχυτική γεύση.
1. Δένουμε τις σάλτσες
Η πιο συνηθισμένη χρήση του, είναι να κρατάμε λίγο και να προσθέτουμε στα ζυμαρικά και τη σάλτσα τους, ώστε να βγούμε δεμένη και κρεμώδης. Ειδικά στο πέστο, δίνει πλούσια υφή και γεμάτη γεύση. Όμως, έχει κι άλλες χρήσεις. Πάμε να τις εντοπίσουμε.
2. Βοηθάμε τα όσπρια να μαλακώσουν
Μπορούμε να μουλιάσουμε τα όσπρια στο νερό που έβρασαν τα μακαρόνια, αντί σε σκέτο νερό. θα γίνουν πολύ γευστικά, και όταν μαγειρεύονται την επόμενη μέρα, θα χυλώσουν ακόμη περισσότερο.
3. Το προσθέτουμε στα ζυμάρια για πίτσα και ψωμί
Η ζύμη θα ομογενοποιηθεί πιο εύκολα και θα βγει πιο δεμένη. Έτσι κι αλλιώς, όλες οι ζύμες απαιτούν νερό και αλάτι. Αυτή η προσθήκη τα συνδυάζει και τα δύο.
4. Ατμίζουμε λαχανικά
Μπορούμε να ατμίσουμε τα λαχανικά ακριβώς πάνω από τα ζυμαρικά που βράζουν, ή να χρησιμοποιήσουμε το νερό αυτό για αυτόν σκοπό κάποια άλλη στιγμή. Το αποτέλεσμα; Ένα νόστιμο και πολύ υγιεινό πιάτο.
5. Υλικό για κάθε σούπα
Το νερό των ζυμαρικών, αποτελεί πολύ καλή βάση για κάθε σούπα ή ζωμό. Πρέπει να το βλέπουμε σαν ενισχυμένο νερό. Σε όποια συνταγή θα χρησιμοποιούσαμε νερό και θέλουμε ένα αποτέλεσμα καλό στο αλάτι και με ωραία δεμένη σύσταση, τότε αυτή η επιλογή μας λύνει τα χέρια.
6. Καθαρίζει κιόλας.
Όντως. Είναι ένα καλό φυσικό καθαριστικό με το οποίο, όταν είναι ζεστό, μπορούμε να καθαρίσουμε πολύ αποτελεσματικά τη σκεύη της κουζίνας.
7. Κάνει καλό στα φυτά
Αν δεν σκοπεύεται να το χρησιμοποιήσετε στη μαγειρική η στο καθάρισμα, μπορείτε να ποτίσετε με αυτό τα φυτά. Τα μετάλλα που περιέχει θα βοηθήσουν τα φυτά σας να αναπτυχθούν.
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.
Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.