Πώς να καθαρίσεις μια γάστρα για να σου κρατήσει χρόνια

Πώς να καθαρίσεις μια γάστρα για να σου κρατήσει χρόνια

Η γάστρα αποτελεί ένα από τα βασικά σκεύη σε μια κουζίνα, για αυτό είναι πολύ χρήσιμο να ξέρεις πως μπορείς να την καθαρίζεις και να την προσέχεις, ώστε να διατηρηθεί για χρόνια.

Βέρα Πάρδου 
Ηγάστρα είναι ένα από τα πιο πολυχρηστικά σκεύη μαγειρικής που μπορείς να βρεις σε μια κουζίνα. Ιδανική για σούπες, στιφάδο, μαγειρευτά και πολλές ακόμη συνταγές αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο στην εστία όσο και στον φούρνο. Ενώ κάποιοι επιλέγουν τη χρησιμοποιούν και στο σερβίρισμα του φαγητού, ειδικά αν έχει κάποιο ωραίο σχέδιο. Η αλήθεια όμως είναι ότι χρησιμοποιώντας τη γάστρα στο έπακρο σημαίνει ότι θα χρειάζεται τακτικό καθάρισμα, και επειδή οι γάστρες είναι συνήθως κατασκευασμένες από μαντέμι ή επισμαλτωμένο μαντέμι, απαιτούν ειδική φροντίδα.

Το να μάθεις πώς να καθαρίζεις σωστά τη γάστρα σου θα διασφαλίσει ότι θα διαρκέσει για χρόνια και το γευστικό αποτέλεσμα του φαγητού θα είναι εξίσου νόστιμο κάθε φορά. Για αυτό ακολουθεί ότι χρειάζεσαι για να μάθεις τον καλύτερο τρόπο φροντίδας για γάστρες από μαντέμι και επισμαλτωμένο μαντέμι, ώστε να αποδίδουν τέλεια, γεύμα με το γεύμα.

Αρχικά έχε αυτά τα υλικά διαθέσιμα όταν καθαρίζεις τη γάστρα σου
Θαλασσινό αλάτι
Νερό
Υγρό σαπούνι πιάτων
Λάδι μαγειρέματος
Μαγειρική σόδα
Σφουγγάρι που δε γρατζουνάει
Πετσέτα από μικροΐνες

Πώς να καθαρίσεις μια μαντεμένια γάστρα με σμάλτο
Ο καθαρισμός μιας γάστρας από μαντέμι με σμάλτο είναι αρκετά πιο απλός σε σχέση με τον καθαρισμό μιας γάστρας από καθαρό μαντέμι. Για τον καθαρισμό χρειάζεσαι μόνο νερό και υγρό πιάτων.

Συγκεκριμένα

Άφησε τη γάστρα να κρυώσει
Περίμενε να κρυώσει εντελώς η γάστρα πριν την καθαρίσεις.

Τρίψε με σφουγγάρι και υγρό πιάτων
Χρησιμοποίησε ένα απαλό σφουγγάρι, ζεστό νερό και ήπιο υγρό πιάτων για να τρίψεις τη γάστρα και να απομακρύνεις τα υπολείμματα φαγητού.

Ξέπλυνε με ζεστό νερό
Ξέπλυνε καλά τη γάστρα με ζεστό νερό για φύγει το σαπούνι και τα υπολείμματα.

Στέγνωσέ την πλήρως
Στέγνωσε τη γάστρα εντελώς με μια πετσέτα από μικροΐνες για να αποφύγεις λεκέδες και στίγματα.

Αυτή η διαδικασία θα διατηρήσει τη γάστρα σου καθαρή και σε άριστη κατάσταση για πολλά χρόνια.

Πώς να καθαρίσεις μια καμένη γάστρα
Αν η γάστρα σου έχει επίμονα καμένα υπολείμματα, με λίγη παραπάνω προσπάθεια μπορεί να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

Βράσε νερό μέσα στη γάστρα
Ρίξε 4 φλιτζάνια νερό στη γάστρα και άφησε το να βράσει.

Πρόσθεσε μαγειρική σόδα
Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία και πρόσθεσε δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα. Άφησε το να σιγοβράσει για μερικά λεπτά.

Αφαίρεσε τους λεκέδες
Με μια ξύλινη κουτάλα τρίψε απαλά για να αφαιρέσεις τους λεκέδες από το εσωτερικό της γάστρας.

Ξέπλυνε καλά
Ξέπλυνε τη γάστρα με ζεστό νερό για να φύγουν όλα τα υπολείμματα.

Στέγνωσε εντελώς
Στέγνωσε τη γάστρα με μια πετσέτα μικροϊνών.

Με αυτό τον τρόπο, η γάστρα σου θα καθαρίσει και θα είναι έτοιμη για την επόμενη χρήση.

Τι να αποφεύγεις όταν καθαρίζεις μια γάστρα
Ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχει κίνδυνος να καταστρέψεις τη γάστρα σου κατά τον καθαρισμό.

Δυνατά καθαριστικά ή απορρυπαντικά: Για να διατηρήσεις τη γάστρα σου σε καλή κατάσταση, απόφυγε τη χρήση ισχυρών καθαριστικών ή απορρυπαντικών, όπως η χλωρίνη, που μπορεί να καταστρέψουν την επιφάνεια και/ή το εξωτερικό της.

Μεταλλικά σύρματα καθαρισμού: Απόφυγε τη χρήση σύρματος από ατσάλι ή άλλων σκληρών σφουγγαριών, τα οποία μπορούν να χαράξουν την επιφάνεια της γάστρας. Επίλεξε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί για τον καθαρισμό.

Μούλιασμα στο νερό: Μην αφήνεις ποτέ τη γάστρα να μουλιάζει σε νερό για περισσότερο από όσο χρειάζεται, ειδικά αν είναι από μαντέμι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σκουριά.

Συμβουλές για να διατηρήσεις τη γάστρα σου για περισσότερο χρόνο
Οι γάστρες είναι συνήθως κατασκευασμένες για να αντέχουν και, με τη σωστή φροντίδα, η δική σου θα κρατήσει για πολλά χρόνια. Ακολουθούν μερικές γενικές συμβουλές για να ξέρεις πως να διαχειριστείς ένα τέτοιο σκεύος με το καλύτερο δυνατόν τρόπο:

Διάβασε τις οδηγίες του σκεύους πριν από την πρώτη χρήση.
Χρησιμοποίησε ήπια σαπούνια και απλά απορρυπαντικά για τον καθαρισμό.
Καθάρισε τη γάστρα αμέσως μετά τη χρήση για να αποφύγεις τη σκουριά ή ζημιές. Τα υπολείμματα φαγητού μπορεί σταδιακά να καταστρέψουν μια γάστρα με την πάροδο του χρόνου.
Χρησιμοποίησε ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί για να καθαρίσεις το εσωτερικό και το εξωτερικό της, αποφεύγοντας γρατζουνιές.
Στέγνωσε τελείως τη γάστρα σου μετά το πλύσιμο για να αποτρέψεις τη σκουριά και τυχόν ζημιές.

Cookout.gr

Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.

www.pexels.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

foto: www.freepik.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr