Ανανάς για βραδινό: Βοηθά όντως στην απώλεια βάρους και την μείωση του φουσκώματος;

Ανανάς για βραδινό: Βοηθά όντως στην απώλεια βάρους και την μείωση του φουσκώματος;

Πολλοί επιλέγουν να τρώνε ανανά ειδικά μετά από ένα λιπαρό δείπνο. Τι άποψη έχουν όμως οι ειδικοί;

Είναι καλή ιδέα να τρώτε μόνο ανανά για δείπνο για να χάσετε βάρος;
Πόσες φορές κατά τη διάρκεια λιπαρών γευμάτων με φίλους έχω ακούσει έναν ή περισσότερους από τους παρευρισκόμενους να λένε «θα φάω ανανά για δείπνο απόψε», με την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να το παρακάνουν το μεσημέρι. Η κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο, και συγκεκριμένα ανανά για τη διουρητική του δράση και τη χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, είναι μια αρκετά κοινή λύση για πολλούς ανθρώπους, ειδικά όταν πρόκειται για αντιστάθμιση των υπερβολών ή απώλεια βάρους. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου καλή ιδέα.

Η άποψη των ειδικών
Η διατροφολόγος Cristina Barrous μας το εξηγεί κάπως έτσι: «Τα φρούτα το βράδυ δεν είναι άσχημα και το να τα συμπεριλάβεις μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις ένα ελαφρύ δείπνο. Είναι αλήθεια ότι ορισμένα φρούτα τη νύχτα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του σακχάρου στο αίμα, αλλά αυτό εξαρτάται περισσότερο από το αν το άτομο έχει αντίσταση στην ινσουλίνη παρά από το ίδιο το φρούτο. Ο ανανάς έχει επίσης αντιοξειδωτικά και βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού μας και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος το χειμώνα. Είναι όμως ένα φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και έχει ικανότητα αποστράγγισης, οπότε η κατανάλωση του το βράδυ θα αυξήσει την ανάγκη για ούρηση. Επιπλέον, του λείπουν πρωτεΐνες, οπότε γίνεται ένα ελλιπές, όχι ελαφρύ δείπνο», εξηγεί ο ειδικός, ο οποίος συμβουλεύει να το συνδυάσετε με άλλες τροφές για να το κάνετε πιο πλήρες.

Φάτε ανανά (ή φρούτα) για βραδινό, αλλά με άλλες πρωτεϊνούχες τροφές
Η Διατροφολόγος Laura Parada, συγγραφέας του βιβλίου Τι μας κάνει να τρώμε έτσι;, κατανοεί την επιλογή να τρως μόνο ανανά για βραδινό όταν έχεις φάει ένα βαρύ γεύμα, αλλά πιστεύει επίσης ότι δεν είναι αρκετό. «Ένα ελαφρύ δείπνο με ανανά όταν αισθάνεστε βαριά είναι κάτι αναζωογονητικό που πολλοί άνθρωποι τείνουν να λαχταρούν. Ο ανανάς είναι ένα φρούτο πλούσιο σε νερό, το οποίο θα μας βοηθήσει να παραμείνουμε ενυδατωμένοι και να αποβάλουμε τα υγρά και τις τοξίνες.

Εκτός από τη διουρητική του δράση, περιέχει ένα ένζυμο γνωστό ως βρωμελίνη, το οποίο βοηθά στη διάσπαση των πρωτεϊνών εντός του γαστρεντερικού σωλήνα, διευκολύνοντας την πέψη. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο γαστρεντερικό σύστημα και στη βελτίωση της πέψης», εξηγεί αναφορικά με τα οφέλη του. Αλλά πιστεύει επίσης ότι είναι καλύτερο να το τρώμε με άλλα τρόφιμα.

Τι να τρώμε;
«Μια καλή στρατηγική για να αποφύγουμε να ξυπνήσουμε με όρεξη την επόμενη μέρα και μετά να συνεχίσουμε να τρώμε περισσότερο, βοηθώντας στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης μας, είναι να έχουμε ένα ελαφρύ δείπνο με ανανά και λίγη πρωτεΐνη, όπως μια γλυκιά εκδοχή καρπάτσιο ανανά με γιαούρτι ή μια αλμυρή εκδοχή καρπάτσιο ανανά και γαρίδας. Αυτό θα μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και θα παρέχουμε καλύτερη διατροφή στον οργανισμό μας», λέει. Η Barrous, για παράδειγμα, συνιστά επίσης να φάτε ανανά κάτι άλλο. Η επιλογή της; Μια σαλάτα ανανά με μαρούλι και γαλοπούλα.

Η Parada μας θυμίζει ότι ο ανανάς, αν και είναι ένα υγιεινό και ιδιαίτερα προτεινόμενο φρούτο, έχει μέτριο/υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. «Αυτό το φρούτο περιέχει πολλά οφέλη, αλλά είναι πλούσιο σε φυσικά σάκχαρα που μπορούν να αυξήσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, επομένως σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστώ να καταναλώνετε μια μικρή μερίδα από μία ή δύο φέτες (100 γραμμάρια). Και αποφύγετε τους χυμούς».

Η ιδέα της αντιστάθμισης των υπερβολών μπορεί να είναι επικίνδυνη
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, όπως επισημαίνει η Barrous, ότι η ιδέα της αντιστάθμισης των υπερβολών, η οποία είναι τόσο διαδεδομένη σε περιόδους εορτασμού, μπορεί να είναι επικίνδυνη. «Δεν είμαι γενικά οπαδός της νοοτροπίας αντιστάθμισης. Συμβάλλει μόνο στη φιλοσοφία της υπερφαγίας και της περιοριστικής δίαιτας», λέει. Αν και προφανώς σε ειδικές περιπτώσεις θα τρώμε φαγητά που συνήθως δεν τρώμε σε τακτική βάση, είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου αυτές τις λέξεις, καθώς και να τρώμε συνειδητά και να έχουμε κατά νου αυτή τη σύσταση να προσπαθήσουμε να σηκωθούμε από το τραπέζι με ελαφρύ αίσθημα πείνας.

«Για να γίνει διάκριση μεταξύ σωματικής και συναισθηματικής πείνας, μερικές φορές πρέπει επίσης να δώσουμε χρόνο στο στομάχι να στείλει το σήμα του κορεσμού στον εγκέφαλο όταν τρώμε. Αυτό μερικές φορές διαρκεί μερικά λεπτά. Και είναι σε αυτά τα λεπτά που συνεχίζουμε να τρώμε και πολλές φορές αυτή η πρόσληψη μας κάνει να νιώθουμε άσχημα επειδή έχουμε φάει πάρα πολύ», εξήγησε η Δρ. Paula Rosso πριν από λίγο καιρό.

Συστάσεις για τη μείωση του φουσκώματος μετά από βαριά γεύματα
Η Laura Parada μας δίνει μια περίληψη με ενδιαφέρουσες συστάσεις για μέρες που αφθονούν οι υπερβολές:

Εξασκηθείτε στη νηστεία για 12 έως 16 ώρες, αν το έχετε συνηθίσει και σας κάνει να νιώθετε καλά. «Μπορεί να είναι μια καλή στρατηγική να αισθάνεστε το στομάχι λιγότερο βαρύ την επόμενη μέρα, επιτρέποντας την ξεκούραση του πεπτικού συστήματος που θα βελτιώσει την κοιλιακή διάταση και θα μειώσει την κατακράτηση υγρών στο σώμα», εξηγεί. Φτιάξτε ελαφριά αλλά πλήρη και χορταστικά δείπνα για να μην πεινάτε και τρώτε υπερβολικά. Ετοιμάστε αυτό το αντιφλεγμονώδες ρόφημα για να το πιείτε μετά τα γεύματα ή μεταξύ των γευμάτων, επειδή μειώνει τη διάταση της κοιλιάς και βελτιώνει την κατακράτηση υγρών. «Για να το φτιάξετε, βάλτε νερό, γλυκάνισο, φέτες λεμονιού, τζίντζερ και μήλο και ένα φακελάκι χαμομηλιού σε μια κατσαρόλα ή τσαγιέρα και βράστε το για λίγα λεπτά, αφήστε το να κρυώσει και σερβίρετε με λίγο φυσικό χυμό ανανά», εξηγεί ο ειδικός.

Άλλα ελαφριά δείπνα:
Γενικά, αν και τα φρούτα είναι απαραίτητα και πολύ υγιεινά, ο διατροφολόγος Charles Orrico έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι «η κατανάλωση μόνο φρούτων για δείπνο θα προκαλέσει αύξηση της ινσουλίνης και, αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ενέργεια, μετατρέπεται σε λίπος», είπε. Και συνέστησε επίσης ότι εάν θέλετε να φάτε φρούτα για δείπνο (στην περίπτωση του ανανά, έχει πεπτικά ένζυμα που βοηθούν το σώμα να μειώσει το πρήξιμο και να μειώσει την επιθυμία για γλυκά) να συνοδεύεται πάντα από πρωτεΐνη. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε τα λόγια του Δρ Rosso, ο οποίος μας εξήγησε ήδη ότι ένα πλήρες και ελαφρύ δείπνο είναι πάντα εκείνο που συνδυάζει πρωτεΐνη με λαχανικά χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ωμά ή στον ατμό).

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα:
Σοταρισμένο κόκκινο λάχανο και στήθος γαλοπούλας.

Φρέσκο ​​σπανάκι με μπακαλιάρο στη σχάρα.

Σοταρισμένες αγκινάρες, ζαμπόν και αφέψημα κόκκινου τσαγιού.

Μαρούλι σαλάτα με τόνο και πιπεριές.

Ζωμός και σοταρισμένο σπανάκι με γαρίδες.

Μαρούλι σαλάτα με λάδι και σουσάμι.

vogue.gr

www.pexels.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr