Μια απλή, καθημερινή προσθήκη στη διατροφή βοηθά στην κατάθλιψη

Μια απλή, καθημερινή προσθήκη στη διατροφή βοηθά στην κατάθλιψη

16% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και 29% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άγχος, όσοι ακολουθούν αυτή τη συνήθεια.

Πολλές φορές οι μεγαλύτερες αλλαγές ξεκινούν από τα πιο απλά πράγματα. Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι μια καθημερινή συνήθεια, τόσο μικρή και συνηθισμένη όσο μια σταγόνα γάλα στο τσάι σου, θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στην ψυχική σου υγεία; Κι όμως, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι αυτό το φαινομενικά ασήμαντο βήμα μπορεί να κρύβει την απάντηση για τη μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.

Τι λέει η έρευνα;
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition, ανέλυσε δεδομένα από 357.568 άτομα ηλικίας 36-73 ετών, τα οποία παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 13 χρόνια. Στο διάστημα αυτό, περίπου 13.000 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κατάθλιψη και άλλοι τόσοι με άγχος.

Τα ευρήματα δείχνουν ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά ημιαποβουτυρωμένο γάλα έχουν 16% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη και 29% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άγχος, συγκριτικά με άτομα που δεν πίνουν καθόλου γάλα.

Γιατί Το ημιαποβουτυρωμένο γάλα είναι καλύτερο;
Η έρευνα κατέληξε στο ότι τα οφέλη του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος υπερτερούν τόσο του πλήρους (ολόπαχου) όσο και του εντελώς αποβουτυρωμένου γάλακτος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Southern Medical University της Κίνας, το “προφίλ λιπαρών οξέων” του ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος είναι πιθανό να παρέχει μεγαλύτερη προστασία στον εγκέφαλο.

Το συγκεκριμένο είδος γάλακτος φαίνεται να ενισχύει τα επίπεδα ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, που είναι γνωστές ως “ορμόνες της καλής διάθεσης”. Αυτή η ισορροπία λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου τόσο για κατάθλιψη όσο και για άγχος.

Τι γίνεται με το πλήρες ή τα φυτικά γάλατα;
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι, ενώ το πλήρες γάλα μειώνει τον κίνδυνο άγχους, δεν φαίνεται να έχει ανάλογη επίδραση στην κατάθλιψη. Αντίθετα, όσοι καταναλώνουν φυτικά γάλατα, όπως γάλα σόγιας ή βρώμης, εμφανίζουν υψηλότερο κίνδυνο τόσο για κατάθλιψη όσο και για άγχος, σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν γαλακτοκομικό γάλα ή δεν πίνουν καθόλου γάλα.

Πώς μπορείς να το εντάξεις στη διατροφή σου;
Η κατανάλωση ημιαποβουτυρωμένου γάλακτος είναι εύκολη και προσιτή για τους περισσότερους. Είτε το προσθέτεις στο πρωινό σου τσάι ή καφέ, είτε το χρησιμοποιείς στα δημητριακά σου ή σε smoothies, είναι ένας απλός τρόπος να επωφεληθείς από τα πιθανά οφέλη του.

Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι τα ευρήματά τους ανοίγουν “νέες προοπτικές για διατροφικές παρεμβάσεις”. Παρόλα αυτά, τονίζουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι συσχετίσεις που βρέθηκαν και να εξεταστεί ο ρόλος της ποσότητας γάλακτος που καταναλώνεται.

Πρακτικές συμβουλές για να ακολουθήσεις:
► Μην το παρακάνεις: Παρότι η μελέτη δείχνει θετική συσχέτιση, δεν σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλακτος θα φέρει περισσότερα οφέλη.

► Επίλεξε το ημιαποβουτυρωμένο: Φαίνεται πως η σωστή αναλογία λιπαρών είναι το στοιχείο που κάνει τη διαφορά σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας.

► Διατήρησε ισορροπημένη διατροφή: Το γάλα μπορεί να είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά δεν υποκαθιστά άλλες θρεπτικές τροφές που υποστηρίζουν την ψυχική υγεία, όπως φρούτα, λαχανικά και τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3.

www.shape.gr

unsplash.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr