Καρκίνος εντέρου: To καθημερινό ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο κατά ένα πέμπτο

Καρκίνος εντέρου: To καθημερινό ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο κατά ένα πέμπτο

Ένα συνηθισμένο ρόφημα, που μπορεί εύκολα να ενταχθεί στη διατροφή σου, μπορεί να σε προστατεύσει σύμφωνα με την επιστήμη – ποιο είναι;

Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η μεσογειακή διατροφή θεωρείται πρότυπο υγιεινής ζωής, οι αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες τα τελευταία χρόνια έχουν οδηγήσει σε αύξηση των ασθενειών που συνδέονται με τη διατροφή. Ο καρκίνος του εντέρου, μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου παγκοσμίως, δεν αποτελεί εξαίρεση.

Μια νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να μας υπενθυμίσει πόσο σημαντικό μπορεί να είναι ένα απλό ποτήρι γάλα για την υγεία μας. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι ένα ποτήρι γάλα την ημέρα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του εντέρου κατά σχεδόν 20%. Τα ευρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την πρόληψη μιας ασθένειας που κάθε χρόνο επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους, ακόμα και νεότερες ηλικίες, λόγω των αλλαγών στον τρόπο ζωής και στη διατροφή.

Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες;
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, εξέτασε δεδομένα από περισσότερες από 542.000 γυναίκες, αναλύοντας τη σχέση 97 διαφορετικών τροφίμων και θρεπτικών συστατικών με την εμφάνιση καρκίνου του εντέρου. Το συμπέρασμα; Ένα μεγάλο ποτήρι γάλα, που περιέχει περίπου 300mg ασβεστίου, συνδέεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το ασβέστιο είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από αυτή την προστατευτική δράση, είτε προέρχεται από γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το γιαούρτι, είτε από άλλες μη γαλακτοκομικές πηγές. Ωστόσο, τροφές όπως το τυρί και το παγωτό δεν είχαν την ίδια επίδραση, πιθανώς λόγω της διαφορετικής σύστασής τους.

Οι διατροφικές συνήθειες που μειώνουν το ασβέστιο στο σώμα σου

Η Δρ. Κeren Papier, επικεφαλής της έρευνας και ειδικός στη διατροφή από το Oxford Population Health, δήλωσε: “Αυτή είναι η πιο ολοκληρωμένη έρευνα που έχει γίνει ποτέ για τη σχέση διατροφής και καρκίνου του εντέρου. Τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τον προστατευτικό ρόλο του ασβεστίου στην εμφάνιση αυτής της ασθένειας”.

Πώς λειτουργεί το ασβέστιο;
Το ασβέστιο φαίνεται να προστατεύει το έντερο, δεσμεύοντας βλαβερές ουσίες, όπως τα χολικά οξέα και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα, που μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στο τοίχωμα του εντέρου και να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου. Αυτή η δράση εξηγεί γιατί οι πηγές ασβεστίου, όπως το γάλα, είναι τόσο σημαντικές.

Ο Καθηγητής Tom Sanders από το King’s College London εξήγησε: “Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι το ασβέστιο δεσμεύει τα ελεύθερα χολικά οξέα στο έντερο, αποτρέποντας τις επιβλαβείς επιδράσεις τους”.

Η ίδια έρευνα επιβεβαίωσε και άλλους διατροφικούς παράγοντες που συνδέονται με τον καρκίνο του εντέρου:

Αλκοόλ: Ένα μεγάλο ποτήρι κρασί την ημέρα (20g αλκοόλ) αυξάνει τον κίνδυνο κατά 15%.

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας: Κατανάλωση 30g επιπλέον ημερησίως αυξάνει τον κίνδυνο κατά 8%.

Σύμφωνα με τη Sophia Lowes από το Cancer Research UK, που χρηματοδότησε τη μελέτη: “Η διατήρηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, μαζί με τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και την αποφυγή του καπνίσματος, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου”.

Το γάλα στην καθημερινή διατροφή
Παρά τα οφέλη του, η κατανάλωση γάλακτος έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι γυναίκες καταναλώνουν λιγότερα γαλακτοκομικά από τα συνιστώμενα επίπεδα, αυξάνοντας ενδεχομένως τον κίνδυνο για καρκίνο.

Ο Καθηγητής Ian Givens από το Πανεπιστήμιο του Reading ανέφερε: “Είναι ανησυχητικό ότι πολλές γυναίκες, ειδικά νεότερες, δεν καταναλώνουν αρκετά γαλακτοκομικά και έχουν επίπεδα ασβεστίου κάτω από τα συνιστώμενα”. Αν θέλεις να μειώσεις τον κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ξεκίνα με μικρές αλλαγές στη διατροφή σου:

Πρόσθεσε ένα ποτήρι γάλα την ημέρα στη ρουτίνα σου. Είναι ένας εύκολος τρόπος να αυξήσεις την πρόσληψη ασβεστίου.

Περιόρισε το κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ενίσχυσε τη διατροφή σου με φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης.

Ο Καθηγητής Andrew Prentice από το London School of Hygiene & Tropical Medicine σχολίασε: “Τα αποτελέσματα τονίζουν τη σημασία του γάλακτος και της επαρκούς πρόσληψης ασβεστίου. Ως διατροφολόγος, θα συνεχίσω να παίρνω το ασβέστιό μου από γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλούσια σε τόσα θρεπτικά συστατικά”.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr