Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Μπορείτε να φάτε άφοβα ωμό σπανάκι;

Ποια ομάδα καταναλωτών πρέπει να προσέχει σχετικά με την κατανάλωση ωμού σπανακιού.

Όλοι έχουμε απολαύσει το σπανάκι, αγαπημένο συστατικό της Μεσογειακής διατροφής, είτε σκέτο βραστό είτε ως συστατικό σε διάφορες συνταγές και γι αυτό άλλωστε θεωρείται από πολλούς, ο βασιλιάς των λαχανικών. Είναι ένα πολύτιμο τρόφιμο όχι μόνο για τη γεύση του αλλά και γιατί είναι πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες (ειδικά από την ομάδα Β καθώς και βιταμίνες Α, C και Κ) και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο και έχει μόνο λίγες θερμίδες.

Αλλά όπως συμβαίνει με πολλά φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι είναι μια κοινή πηγή τροφικής δηλητηρίασης, ειδικά επειδή τρώγεται συχνά ωμό, σε σαλάτες ακόμα και σε σπιτικά smoothies. Επιπλέον το ωμό σπανάκι περιέχει υψηλές ποσότητες οξαλικού οξέος και νιτρικών αλάτων, για αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται ωμό σε μεγάλες ποσότητες.

Το οξαλικό οξύ βρίσκεται κυρίως στα μεγάλα φύλλα και στελέχη του σπανακιού. Αναστέλλει την απορρόφηση ασβεστίου, μαγνησίου και σιδήρου στα έντερα. Αυτό μπορεί να είναι προβληματικό εάν τρώτε πολλά λαχανικά πλούσια σε οξαλικό οξύ (π.χ. ραβέντι , παντζάρι, σέσκουλο και σπανάκι) και λίγα μέταλλα. Τα άτομα με νεφρική νόσο ή νόσο της χοληδόχου κύστης θα πρέπει επομένως να αποφεύγουν τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ.

Τα φυλλώδη λαχανικά (συμπεριλαμβανομένου του σπανακιού) μπορούν επίσης να περιέχουν υψηλές ποσότητες νιτρικών. Τα νιτρικά άλατα μπορούν να μετατραπούν σε νιτρώδη στο σώμα: Τα νιτρώδη, με τη σειρά τους, μπορούν να σχηματίσουν καρκινογόνες νιτροζαμίνες στο σώμα. Τα νιτρώδη εμποδίζουν επίσης τη μεταφορά οξυγόνου στο αίμα. Όσο λιγότερο φως έχει το φυτό σπανάκι, τόσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά του σε νιτρικά άλατα. Ως εκ τούτου, το σπανάκι που αναπτύσσεται την άνοιξη ή το καλοκαίρι συσσωρεύει λιγότερα νιτρικά άλατα από το σπανάκι που προέρχεται από το θερμαινόμενο θερμοκήπιο το χειμώνα.

Σύμφωνα με το Oekotest για τους υγιείς ενήλικες δεν τίθεται θέμα εφόσον το ωμό σπανάκι καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες. Παρόλο όμως που το φρέσκο, νεαρό σπανάκι είναι εξαιρετικά υγιεινό, υπάρχουν ορισμένες ομάδες ανθρώπων που δεν πρέπει να το τρώνε ωμό: Οι ασθενείς με νεφρική νόσο δεν πρέπει να τρώνε τροφές που περιέχουν οξαλικό οξύ, ενώ το ωμό σπανάκι επίσης δεν είναι κατάλληλο για μωρά τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

Το σπανάκι μπορεί επίσης να περιέχει βαρέα μέταλλα όπως κάδμιο και μόλυβδο που απορροφώνται μέσω του εδάφους. Το κάδμιο, το οποίο μπορεί να συσσωρευτεί στα φύλλα του σπανακιού, θα μπορούσε να μειωθεί πλένοντας τα φύλλα του σπανακιού μετά τη συγκομιδή. Ο μόλυβδος αφαιρείται πιο δύσκολα, αλλά το πλύσιμο των φύλλων σπανακιού με εκχύλισμα χυμού λεμονιού θα μπορούσε να αφαιρέσει έως και 26% του μολύβδου στα φύλλα, λένε ερευνητές.

Όσον αφορά την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης θα πρέπει επίσης, να το καθαρίζετε και να το πλένετε σωστά. Το πλύσιμο του σπανακιού θα μειώσει την παρουσία των μολυσματικών ουσιών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο τροφιμογενών ασθενειών. Εξαίρεση αποτελεί το σπανάκι «έτοιμο για κατανάλωση» (RTE), το οποίο έχει προπλυθεί από τον παρασκευαστή. Στο σούπερ μάρκετ, αυτή η ποικιλία πωλείται σε πλαστικά κουτιά ή σακούλες και συνήθως φέρει ανάλογη ένδειξη. Και η μεγαλύτερη ποσότητα φυτοφαρμάκων μπορεί να απομακρυνθεί εάν πλένουμε το σπανάκι σωστά.

Συμβουλές για το ωμό σπανάκι
Φυλάσσετε πάντα το φρέσκο ​​σπανάκι στο ψυγείο.
Όχι όμως για πολύ, γιατί πρέπει να τρώτε σπανάκι όσο πιο φρέσκο ​​γίνεται.
Όταν πρόκειται για ωμό σπανάκι, θα πρέπει να επιλέξετε τα νεαρά, μικρά φύλλα (το λεγόμενο baby spinach ): Αυτά περιέχουν λιγότερο οξαλικό οξύ.
Είναι καλύτερο να τρώτε ωμό σπανάκι στις αρχές του καλοκαιριού , καθώς η περιεκτικότητα σε οξαλικό οξύ είναι χαμηλότερη.
Είναι καλύτερα να αγοράζετε σπανάκι από βιολογική καλλιέργεια γιατί περιέχει λιγότερα νιτρικά άλατα.

Απολαύστε το σπανάκι με πηγές ασβεστίου (π.χ. τυρί, κρέμα γάλακτος ή dressing με βάση το γιαούρτι).
Το χειμερινό σπανάκι και το σπανάκι ρίζας είναι ποικιλίες σπανακιού που έχουν ήδη αναπτυχθεί πλήρως. Επομένως δεν είναι κατάλληλα για ωμή κατανάλωση, αλλά είναι κατάλληλα για μαγείρεμα και ατμό.
Πώς να πλένετε το σπανάκι;

Για να πλύνετε σπανάκι κανονικού μεγέθους, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Τοποθετήστε ένα τρυπητό σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια γεμίστε με κρύο νερό.
Βυθίστε τα φύλλα σπανακιού στο νερό, μετακινώντας το σπανάκι γύρω-γύρω. «Αυτό αφαιρεί μεγάλα ιζήματα».
Στραγγίζετε και ξεπλένετε τα μεμονωμένα φύλλα κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό.
Στεγνώστε τα με μια καθαρή χαρτοπετσέτα και μετά κόψτε τα στελέχη.
Πριν από όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πλύνετε τα χέρια σας για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και ζεστό νερό, πριν πιάσετε το σπανάκι και οποιοδήποτε άλλο τρόφιμο. Επίσης δεν πρέπει να πλένετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε. Περιμένετε να πλύνετε το σπανάκι όταν είστε έτοιμοι να το χρησιμοποιήσετε. Διαφορετικά, το πλύσιμο μπορεί να αυξήσει την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας λόγω της περίσσειας νερού. Εάν πρέπει να πλύνετε το σπανάκι πριν το αποθηκεύσετε, φροντίστε να το στεγνώσετε καλά για να διατηρηθεί φρέσκο. Αν το σπανάκι δεν έχει στεγνώσει καλά, η προσθήκη υγρασίας μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη αλλοίωσή του.

Χρήσιμες πληροφορίες
Το σπανάκι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, ριβοφλαβίνης και βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε, ασβεστίου, καλίου, φυτικών ινών, μαγνησίου, φολικού οξέος και σιδήρου. Τα 100 γραμμάρια σπανάκι έχουν μόνο 23 θερμίδες. Αν και έχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, περιέχει επίσης οξαλικό, όπως προαναφέρθηκε που φαίνεται να είναι μια ανασταλτική ουσία που εμποδίζει τον οργανισμό να απορροφήσει σίδηρο, οπότε δεν έχει τόσο ευεργετική δράση όσο θα μπορούσε να έχει. Το οξαλικό μπορεί να αναστέλλει επίσης την απορρόφηση του ασβεστίου. Το σπανάκι μαγειρεμένο ελαφρώς μπορεί να έχει χαμηλότερα επίπεδα οξαλικών με αποτέλεσμα να γίνεται πιο εύπεπτο και να απορροφώνται πληρέστερα τα θρεπτικά συστατικά του.

cibum.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Σε μόλις 7 ημέρες: Ο χυμός που αποδεδειγμένα μεταμορφώνει τον μεταβολισμό (+ άλλα 2 σημαντικά οφέλη)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr