
Αυτή είναι η τροφή που παρέχει το περισσότερο κάλιο (όχι, δεν είναι η μπανάνα)
Είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσεις και ένα από τα πιο οικονομικά λαχανικά. Θεωρείται επίσης μια υπερτροφή που προστατεύει την καρδιά. Περιέχει αντιοξειδωτικά και είναι πολύ ευέλικτο στην παρασκευή του.
Το κάλιο είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργεί κανονικά. Είναι ένας τύπος ηλεκτρολύτη που βοηθά στη λειτουργία των νεύρων, στη σύσπαση των μυών και στη διατήρηση σταθερού καρδιακού ρυθμού. Επιτρέπει επίσης στα θρεπτικά συστατικά να ρέουν στα κύτταρα και να σπαταλούν τα απόβλητα από τα κύτταρα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν το κάλιο που χρειάζονται από αυτό που τρώνε και πίνουν. Οι κύριες πηγές στη διατροφή είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα εσπεριδοειδή και τα αμπέλια. Ακόμη και για πολλούς, η μπανάνα θεωρείται ένα από τα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το ορυκτό.
Υπάρχει όμως και ένα άλλο τρόφιμο που έχει περισσότερο κάλιο και βρίσκεται σε όλα τα σούπερ μάρκετ και τα παντοπωλεία. Είναι επίσης εύκολο να καλλιεργηθεί σε έναν κήπο στο σπίτι.
Ειδικοί από την Κλινική του Πανεπιστημίου της Ναβάρα εξηγούν ότι οι γλυκοπατάτες παρέχουν 542 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, πολύ κοντά στο ωμό σπανάκι, το οποίο περιέχει 529 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά 100 γραμμάρια.
Αυτή η ποσότητα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έδινε ένα αβοκάντο, 487 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά 100 γραμμάρια τροφής ή μια μπανάνα, η οποία παρέχει 379 χιλιοστόγραμμα καλίου ανά 100 γραμμάρια.
Καθώς είναι εποχιακός κόνδυλος, καλό είναι να ενσωματώνετε γλυκοπατάτες στη διατροφή σας όποτε είναι δυνατόν, σε συνδυασμό με άλλα τρόφιμα πλούσια σε κάλιο, όπως σκόρδο, μαύρα σταφύλια, πεπόνι ή καρότα, μεταξύ άλλων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνιστά ημερήσια πρόσληψη καλίου 4.700 χιλιοστόγραμμα ανά ενήλικα, με ελάχιστο όριο τα 3.510 χιλιοστόγραμμα.
Γιατί πρέπει να ενσωματώνουμε περισσότερο από αυτό το λαχανικό στη διατροφή μας
Αποτελείται από περίπου 70% νερό και 30% ξηρή ουσία, η πλειοψηφία των οποίων είναι υδατάνθρακες (και το 70% από άμυλο).
Παρέχει περίπου 140 θερμίδες και 5 γραμμάρια φυτικών ινών για κάθε μεσαία μονάδα.
Όσον αφορά το σημαντικό τμήμα βιταμινών και μετάλλων, μια μέτρια πορτοκαλί γλυκοπατάτα παρέχει το 165 τοις εκατό της βιταμίνης Α που χρειαζόμαστε, είναι πλούσια σε κάλιο και νιασίνη και βιταμίνη C.
Οι ποικιλίες με κίτρινη σάρκα παρέχουν επίσης βιταμίνες Α και C και κάλιο, ενώ οι μωβ και λευκές είναι επίσης πλούσιες σε φλαβονοειδή.
Η συνεισφορά του σε βήτα-καροτίνη ξεχωρίζει, πολύ μεγαλύτερη από αυτή της πατάτας, ειδικά σε ποικιλίες που το χρώμα τους είναι κίτρινο ή έντονο πορτοκαλί. Για το λόγο αυτό, οι κίτρινες γλυκοπατάτες είναι πιο θρεπτικές από τις λευκές.
Είναι σημαντική πηγή υδατανθράκων, επομένως παρέχει πολλή ενέργεια, ενεργώντας ως καύσιμο για τον οργανισμό και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτοί οι υδατάνθρακες είναι σύνθετοι, επομένως χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, παρέχοντας πιο σταθερή και διαρκή ενέργεια, ιδανική για σωματική δραστηριότητα και αθλήματα.
Βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος και βελτιώνει την επούλωση των πληγών χάρη στο ότι είναι πηγή της αντιοξειδωτικής τοκοφερόλης.
Είναι πολύ ωφέλιμη για την όραση, κατάλληλη για τον καταρράκτη και, γενικά, για τη θεραπεία ασθενειών της όρασης.
Η περιεκτικότητά του σε φολικό οξύ το καθιστά ιδανικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και για την πρόληψη των ραγάδων. Επιπλέον, είναι κατάλληλο για την πρόληψη και την καταπολέμηση των ρυτίδων, της δερματίτιδας και της ψωρίασης.
Οι φυτικές ίνες που παρέχει μας βοηθούν να διατηρήσουμε το βάρος μας, έχουν χορταστική δράση και επίσης χρησιμεύουν στην πρόληψη των εντερικών παθήσεων.
Αντενδείξεις
Η κατανάλωσή της πρέπει να είναι μέτρια σε περίπτωση ατόμων που έχουν ή είχαν πέτρες στα νεφρά, καθώς περιέχει οξαλικά, άλατα που συμβάλλουν στον σχηματισμό τους.
Συμβουλές για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης και χρήσης του καλίου στον οργανισμό
Αναψυκτικά και χυμοί πλούσιοι σε φωσφορικά άλατα εμποδίζουν την απορρόφηση του μαγνησίου. Επομένως, ο συνδυασμός τους δεν είναι ιδανικός. Αποφύγετε αυτά τα ποτά όταν τρώτε τροφές πλούσιες σε κάλιο.
Η αύξηση της ποσότητας καλίου στη διατροφή σας και η μείωση της ποσότητας νατρίου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.
Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καλίου από φρούτα και λαχανικά έχει ως αποτέλεσμα ισχυρότερα οστά. Η κατανάλωση περισσότερων από αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία των οστών σας αυξάνοντας την οστική πυκνότητα.
Ρυζέλαιο. Το έλαιο της Ιαπωνικής ομορφιάς.