Μετά το βραδινό φαγητό: Η αντιφλεγμονώδης τροφή που πρέπει να καταναλώνετε για επίπεδη κοιλιά

Μετά το βραδινό φαγητό: Η αντιφλεγμονώδης τροφή που πρέπει να καταναλώνετε για επίπεδη κοιλιά

Το κεφίρ ειδικά μετά το δείπνο, έχει τρομερά οφέλη σύμφωνα με τους διατροφολόγους καθώς προλαμβάνει το φούσκωμα.

Η κατανάλωση κεφίρ μετά το δείπνο αποτρέπει τη φλεγμονή
Σε μια συνομιλία με την Ellen af Petersens, ιδρύτρια της μάρκας ομορφιάς και lifestyle Colekt, έλαβα μια από τις καλύτερες συμβουλές που μου έχουν δοθεί ποτέ στον τομέα της ευεξίας. “Μετά το δείπνο θα πρέπει να ξεφουσκώνεις το στομάχι σου για να κοιμάσαι καλύτερα”. Η Σουηδή ειδικός, πρεσβευτής της μινιμαλιστικής σκανδιναβικής ευεξίας σε όλες της τις μορφές, αποκάλυψε ότι η (προφανώς) απλή βραδινή ρουτίνα της περιλαμβάνει την κατανάλωση κεφίρ μετά το δείπνο για να βοηθήσει την πέψη, μια πρακτική που της συνέστησε μια Ελληνίδα φίλη της.

Στενός συγγενής του γιαουρτιού, το κεφίρ είναι ένα ρόφημα γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση και στην Ελλάδα αποτελεί βασικό διατροφικό προϊόν. Αφού ακολούθησα η ίδια αυτή τη διατροφική συνήθεια για αρκετά βράδια, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι πράγματι μια εξαιρετική λύση για να ηρεμήσει το στομάχι και το μυαλό και να ανακουφιστεί από τυχόν πεπτικές ενοχλήσεις. Ωστόσο, μη εμπιστευόμενη πλήρως τις προσωπικές μου εκτιμήσεις, ζήτησα διευκρινίσεις από διάφορους διατροφολόγους, λαμβάνοντας επιβεβαίωση από τον καθένα για τα οφέλη του κεφίρ που λαμβάνεται μετά το δείπνο.

Προλαμβάνει το οίδημα και τη φλεγμονή του εντέρου
«Το κεφίρ είναι μια προβιοτική τροφή, που σημαίνει ότι περιέχει ευεργετικά βακτήρια και ζυμομύκητες που αποικίζουν τη μικροχλωρίδα», εξηγεί ο ψυχοδιατροφολόγος Itziar Digón. «Αυτοί οι οργανισμοί προάγουν την καλύτερη πέψη και μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή αυτού του αισθήματος φουσκώματος που γίνεται συχνά αισθητό μετά το δείπνο. Μπορούν επίσης να μειώσουν το σχηματισμό αερίων και τη φλεγμονή του εντέρου. Στην πραγματικότητα, το κεφίρ είναι ένα δώρο».

Βοηθά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα
Δεδομένου ότι αρκετές μελέτες δείχνουν ότι η ανοχή στη γλυκόζη είναι χαμηλότερη το βράδυ, το κεφίρ προσφέρει επίσης οφέλη σε γλυκαιμικό επίπεδο: «Η κατανάλωση κεφίρ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα», σημειώνει η διατροφολόγος Laura Parada, ειδική στην υγεία των ορμονών. «Δεδομένου ότι τα βακτήρια στο κεφίρ τρέφονται με ζάχαρη, αυτή η τροφή μπορεί να μας βοηθήσει να μειώσουμε ένα ορισμένο ποσοστό γλυκόζης προτού εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος και προκαλέσει αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».

Καταπολεμά τη λαχτάρα για γλυκό
Το βράδυ είναι η ώρα της ημέρας που νιώθουμε πιο κουρασμένοι, και επίσης, αν έχουμε φάει ένα ελαφρύ γεύμα το μεσημέρι, πιο πεινασμένοι. Αυτό μπορεί να είναι ένα ερέθισμα για να αφεθείτε σε γλυκές και θερμιδικές τροφές, που προκαλούν ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Και αυτός είναι ένας άλλος λόγος για να εισάγουμε την κατανάλωση κεφίρ στις συνήθειές μας μετά το δείπνο, όπως επιβεβαιώνει ο Digón: «Μπορεί να είναι ένας νόστιμος τρόπος για να ολοκληρώσετε το βραδινό γεύμα», εξηγεί ο ειδικός. “Σε ψυχολογικό επίπεδο, προσφέρει μια ευχάριστη αίσθηση, χάρη στην πλούσια και κρεμώδη υφή του. Για να το κάνετε ακόμα πιο γευστικό, μπορείτε να προσθέσετε πικρό κακάο ή μερικά μούρα.”

Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Amy Shah στο βιβλίο της I’m So Effing Hungry: Why We Crave What We Crave – and What to Do About It (2023), μακροπρόθεσμα, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και τα προβιοτικά λειτουργούν ως ελεγκτές της λαχτάρας: «Με την εισαγωγή στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σας, μπορείτε να ελέγξετε την τάση σας για γλυκό», λέει η συγγραφέας. «Στην πραγματικότητα, αυτά τα τρόφιμα βοηθούν τους γευστικούς κάλυκες σας να προσαρμοστούν σε πιο ξινές και πικρές γεύσεις, έτσι θα είναι λιγότερο πιθανό να λαχταράτε γλυκά τρόφιμα».

Πώς να καταναλώσετε το κεφίρ μετά το δείπνο (προσοχή τις πρώτες φορές)
Η Parada, ωστόσο, εφιστά την προσοχή στην ανάγκη να εισαχθεί σταδιακά το κεφίρ στη διατροφή και να ληφθεί υπόψη το επίπεδο ανοχής κάποιου. «Μερικοί άνθρωποι δεν συνηθίζουν να καταναλώνουν προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση και αυτό μπορεί να προκαλέσει εντερικές διαταραχές και δυσφορία», λέει. «Για αυτόν τον λόγο, αν δεν είστε εξοικειωμένοι με την κατανάλωση αυτού του είδους διατροφής, σας συνιστώ να ξεκινήσετε με τα πιο απλά, όπως το φυσικό γιαούρτι, και στη συνέχεια να ενσωματώνετε σταδιακά το κεφίρ, ξεκινώντας δηλαδή από μικρές ποσότητες, μέχρι να φτάσετε στην πλήρη μερίδα. ” Ένας άλλος διατροφολόγος, ο Andrea Vázquez Remuiñan, προειδοποιεί ότι σε άτομα με πεπτικά προβλήματα, SIBO (εντερική βακτηριακή υπερανάπτυξη) ή δυσανεξία στη λακτόζη, μπορεί να τονίσει τις ήδη υπάρχουσες διαταραχές. «Για αυτόν τον λόγο, είναι προτιμότερο να το αποφεύγουμε μέχρι να υπάρξει βελτίωση», λέει. «Σε εκείνο το σημείο, μπορείτε να το δοκιμάσετε σταδιακά για να δείτε πώς είναι ανεκτό».

Πώς να επιλέξετε ένα καλό κεφίρ
Ο Vázquez Remuiñan τονίζει επίσης τη σημασία της επιλογής ενός ποιοτικού κεφίρ: «Συνιστώ ένα φυσικό κεφίρ, χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά, αρώματα ή χρωστικές», λέει. “Δεν πρέπει να περιέχει τίποτα άλλο από τη ζάχαρη που υπάρχει στη φύση. Αν δεν μας αρέσει η όξινη γεύση του, μπορούμε να το γλυκάνουμε προσθέτοντας κομμάτια φρούτων, όπως ακτινίδιο ή βατόμουρα”.

Άλλα οφέλη του κεφίρ (όποια στιγμή της ημέρας)
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το κεφίρ είναι μια υγιεινή τροφή ανεξάρτητα από την ώρα της ημέρας που καταναλώνεται. Μάλιστα, εκτός από την καταπραϋντική και χωνευτική του δύναμη, που εκτιμάται ιδιαίτερα το βράδυ, έχει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων:

Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να προστατεύσει από επιθέσεις από ιούς και βακτήρια. «Το γαλακτικό οξύ που παράγεται από το κεφίρ είναι ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας», εξηγεί η Parada. «Βρέθηκε ότι βοηθά στην εξάλειψη παθογόνων βακτηριακών και μυκητιακών στελεχών, προστατεύοντάς μας από λοιμώξεις».

Μειώνει το σωματικό λίπος, και η κατανάλωσή του σχετίζεται με μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στον οργανισμό.

Είναι καλό για το δέρμα σας. «Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην καταπολέμηση δερματικών προβλημάτων όπως η ακμή και η ροδόχρους ακμή», τονίζει ο Vázquez Remuiñan.

vogue.gr

www.pexels.com

Το Ασύλληπτο Φαρμακευτικό Βότανο Ρούσκος ή Λαγομηλιά. Για κατάγματα και φλεβίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr