Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια

Σκουριασμένα ταψιά: Με αυτά τα tips τα ταψιά σας θα μοιάζουν με καινούργια

Τα μεταλλικά μαγειρικά σκεύη και ιδιαίτερα τα ταψιά, καθώς χρησιμοποιούνται σχεδόν καθημερινά, εμφανίζουν σημάδια σκουριάς, που τα καθιστούν παλιά και βρώμικα. Εφαρμόστε αυτά τα tips και τα ταψιά σας θα μοιάζουν όπως την πρώτη ημέρα που τα αγοράσατε.

Τα ταψιά, ίσως, είναι ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα μαγειρικά σκεύη σε ένα νοικοκυριό. Κρέατα, γλυκά, φαγητά, κυριολεκτικά, τα ταψιά μας έχουν υποστεί την μεγαλύτερη χρήση και εν συνεπεία, φθορά. Τι γίνεται, όμως, όταν έρχεται η ώρα να τα καθαρίσουμε; Σίγουρα, το καθάρισμα των ταψιών είναι μία από τις πιο βαρετές και επίπονες διαδικασίες.

Ειδικά αν τα ταψιά είναι σκουριασμένα, το πλύσιμο τους μπορεί να είναι τόσο χρονοβόρο, που πολλοί το θεωρούν χάσιμο χρόνου, κι έτσι, σπεύδουν να τα αντικαταστήσουν με καινούργια. Ωστόσο, οφείλετε να γνωρίζετε ότι η σκουριά στα ταψιά, μπορεί πολλές φορές, να οφείλεται και στα λάθη που κάνουμε κατά την διάρκεια του πλυσίματος τους.

Είτε επειδή χρησιμοποιούμε λάθος σπάτουλες, κουτάλες και μαγειρικά είδη, είτε επειδή ρίχνουμε παγωμένο νερό επάνω σε καυτή επιφάνεια, τα ταψιά μας είναι πιθανό να καταστραφούν και να είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να τα επαναφέρουμε. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν τρόποι να τα διατηρήσετε καινούργια, όπως την πρώτη ημέρα που τα πήρατε. Διαβάστε παρακάτω:

Σωστά εργαλεία
Όπως είναι λογικό, δεν είναι όλα τα σφουγγάρια κατάλληλα για όλα τα ταψιά, τις κατσαρόλες ή τα τηγάνια. Για παράδειγμα, σκληρά σφουγγάρια από σύρμα μπορούν να γρατσουνίσουν τα σκεύη ή ακόμα να τους κάνουν μέχρι και βαθουλώματα. Το καλύτερο για να καθαρίσετε ταψιά είναι τα μαλακά σφουγγάρια, που δεν καταστρέφουν την επιφάνεια τους, δεν κάνουν γρατζουνιές και διατηρούν την γυαλάδα τους ατόφια.

Αν τα ταψιά γεμίζουν με γρατζουνιές και δεν είναι σωστή και η φύλαξη τους σταδιακά , όπως είναι λογικό, αρχίζουν και σκουριάζουν. Και δυστυχώς, άμα εμφανίσει τα πρώτα σημάδια σκουριάς, είναι πολύ δύσκολο μετά να το επαναφέρεις στην αρχική του όψη.

Εκτός από τα λάθος εργαλεία, όμως, ακόμη ένα βασικό λάθος που κάνουμε σχεδόν όλοι, θεωρώντας μάλιστα ότι είναι και το σωστό, είναι να ρίχνουμε παγωμένο νερό σε καυτό σκεύος. Πολλές φορές η βιασύνη μας ή η προσμονή μας να τελειώσουμε με τις δουλειές της κουζίνας, μας οδηγεί να κάνουμε ανεπανόρθωτα λάθη. Το καλύτερο είναι να αφήνετε τα σκεύη να κρυώνουν και μετά να τα πλένετε. Να είστε σίγουροι, ότι κάνοντας λίγη υπομονή, θα βγείτε πολύ περισσότερο κερδισμένοι.

Πώς να πλύνεις με τον σωστό τρόπο το ταψί

Ελαφριά λερωμένο ταψί
Το πλύσιμο των ταψιών δεν χρειάζεται να αποτελεί έναν εφιάλτη στην καθημερινότητα σας. Υπάρχουν ορισμένα έξυπνα κόλπα και μέθοδοι που μπορούν σας λύσουν τα χέρια και να σας απαλλάξουν από την δύσκολη διαδικασία.. Αν, για παράδειγμα, το ταψί έχει μόνο λίπη, ξεκινήστε το πλύσιμο με χλιαρό έως ζεστό νερό και με λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Φροντίστε να πλύνετε καλά και τις γωνίες αλλά και το κάτω μέρος του ταψιού.

Ταψί με καμένα λίπη
Αν τώρα το ταψί έχει κολλημένα λίπη και καμένα υπολείμματα , δοκιμάστε να το μουλιάσετε σε ζεστό νερό και απορρυπαντικό πιάτων. Αφήστε το 15-20 λεπτά και μετά τρίψτε με την σκληρή πλευρά του σφουγγαριού πιάτων. Το μούλιασμα, συμβάλλει ώστε να ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα καμένα λίπη, και να γίνει το πλύσιμο πιο εύκολο.

Ταψιά και πλυντήριο πιάτων
Είναι προτιμότερο τα ταψιά να τα πλένετε στο χέρι. Μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς να τα βάζετε στο πλυντήριο πιάτων, όμως, πρέπει να έχετε υπόψιν σας, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μαυρίσει και να χάσει την λάμψη του.

Tips για να διατηρήσετε τα ταψιά σας σαν καινούργια
Αποφύγετε τα μεταλλικά εργαλεία όπως σπάτουλες, κουτάλες .όταν μαγειρεύετε. Επιλέξτε εργαλεία από σιλικόνη ή ξύλινα, για καλύτερα και πιο ασφαλή αποτελέσματα.

Πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Προτιμήστε να ψήνετε σε μέτριες θερμοκρασίες αντί για πολύ υψηλές. Εκτός από το γεγονός ότι μπορεί να κάψετε το φαγητό ή τα γλυκά σας, να γνωρίζετε ότι χαλάτε και την επίστρωση του ταψιού.

Επίσης, αποφύγετε να ακουμπάτε καυτό ταψί σε παγωμένες επιφάνειες.
Μη ρίχνετε παγωμένο νερό σε καυτό ταψί. Αφήστε το ταψί να κρυώσει πριν το πλύνετε. Αν, πάλι, είστε βιαστικοί, μπορείτε να ρίξετε μέσα λίγο χλιαρό νερό, ώστε να πέσει η θερμοκρασία σταδιακά.
Σωστή αποθήκευση. Τα ταψιά αν τα έχετε στριιμώξει μέσα σε ένα ντουλάπι το ένα πάνω στο άλλο, με μαθηματική ακρίβεια, θα στραβώσουν αργά ή γρήγορα. Εκτός αυτού, όμως, αποφύγετε να τοποθετείτε βαριά αντικείμενα πάνω τους. Δείτε ακόμη ένα Δυνατό σπιτικό καθαριστικό σπρέι για ξεραμένα λίπη στα ταψιά και τις κατσαρόλες
 Daddy-Cool.gr

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr