Γιατί η κοιλιά παραμένει «πρησμένη»;

gunaika-stomaxi-koilia
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΜΑΙΟΥ 2018

Δεν μιλάμε φυσικά για την περίπτωση που καταναλώνουμε αμέτρητες μερίδες φαγητού και η κοιλιά μας παίρνει διαστάσεις φυσικά, αλλά για τις περιπτώσεις που ενώ όλα γίνονται σωστά, η διατροφή είναι προσεκτική και η άσκηση έχει μπει στη ζωή μας, η κοιλιά... δεν λέει να μειωθεί.

Προσέχετε τη διατροφή σας, πηγαίνετε στο γυμναστήριο, αλλά η… κοιλίτσα δεν λέει να σας «αποχαιρετήσει»; Προτού απογοητευτείτε, ελέγξτε λίγο καλύτερα τη διατροφή σας, όπως επίσης και τις φορές που επισκέπτεστε την… τουαλέτα.

Αν διαπιστώσετε ότι η διατροφή σας είναι προσεγμένη, χωρίς πολλά λιπαρά, ζάχαρη και επεξεργασμένες τροφές, τότε σκεφτείτε πόσο συχνά επισκέπτεστε την τουαλέτα. Αν οι επισκέψεις σας είναι αραιές, τότε ίσως υποφέρετε από αέρια και το πιθανότερο είναι το μέγεθος της κοιλιάς σας να μην οφείλεται σε λίπος, αλλά σε αέρα παγιδευμένο στο πεπτικό σας σύστημα.

Το μυστικό εδώ είναι οι φυτικές ίνες, τις οποίες πρέπει να λαμβάνετε σε ποσότητα περίπου 25-30 γραμμάρια την μέρα, από τροφές όπως ολική άλεση, φρούτα και λαχανικά. Αν λείπουν από τη διατροφή σας, τότε η δυσκοιλιότητα θα… σας χτυπήσει την πόρτα και θα οδηγήσει σε πρησμένη κοιλιά.

Από την άλλη, προσέξτε μην το παρακάνετε, γιατί και η κατανάλωση πολλών φυτικών ινών ή τροφών που προκαλούν αέρια, όπως μπρόκολο, μήλα ή φασόλια, μπορεί να προκαλέσουν επίσης φούσκωμα στην κοιλιά.

Ευτυχώς, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως τα μύρτιλα, που βοηθούν και στο κοιλιακό λίπος, αλλά και στην παροχή των απαραίτητων φυτικών ινών στον οργανισμό.

Αν η διατροφή σας είναι σωστή και οι φυτικές ίνες αρκετές, αλλά το φούσκωμα και η δυσκοιλιότητα παραμένει, καλό θα ήταν να ελέγξετε αν υπάρχει κάποια τροφή που σας πειράζει και φυσικά να απευθυνθείτε στο γιατρό σας.