ΠΩΣ ΝΑ ΑΕΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ «ΧΑΝΕΙΣ» ΖΕΣΤΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΕΡΙΖΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΝΑ «ΧΑΝΕΙΣ» ΖΕΣΤΗ

Μάθε πώς πρέπει να αερίζεις το σπίτι σου τον χειμώνα για να μην έχεις σημαντική απώλεια θερμότητας.
Τα πρώτα κρύα του χειμώνα έχουν έρθει και μαζί τους έχουν αρχίσει να λειτουργούν δειλά δειλά τα πρώτα θερμαντικά σώματα. Ο αερισμός του σπιτιού, όμως, εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά σημαντικός όχι μόνο για να μυρίζει όμορφα ο χώρος μας αλλά κυρίως για να παραμένουμε υγιείς (πάει καιρός που έχουμε ξεκαθαρίσει ότι το κρύο δεν προκαλεί κρυολόγημα).

Ενώ το καλοκαίρι μπορεί να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες με τις ώρες, τον χειμώνα μόνο που δεν βάζουμε χρονόμετρο να μετράει αντίστροφα κάθε φορά που έρχεται αυτή η ώρα. Πόσα λεπτά, όμως, χρειάζεται ένας εσωτερικός χώρος για να αεριστεί επαρκώς και ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν;

Πόση ώρα πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα τον χειμώνα;
Αρχικά να πούμε ότι τον χειμώνα το άνοιγμα των παραθύρων επιτρέπει στον καθαρό αέρα να κυκλοφορεί, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας του εσωτερικού αέρα και την απομάκρυνση των ρύπων, των οσμών και της υγρασίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ανοίγουμε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα για περίπου 5-10 λεπτά. Ειδικότερα, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ένας καθημερινός αερισμός από 5 έως 15 λεπτά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα του εσωτερικού αέρα χωρίς να προκαλέσει σημαντική απώλεια θερμότητας.

Βέβαια, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το εάν ένας χώρος χρειάζεται περισσότερα λεπτά αερισμού. Για παράδειγμα, η πληρότητα του χώρου και οι δραστηριότητες που μπορεί να γίνονται σε αυτόν, όπως η μαγειρική ή η γυμναστική, αυξάνουν σημαντικά τον χρόνο που πρέπει να αεριστεί.

Δείτε πρώτα τον καιρό
Οι καιρικές συνθήκες παίζουν, επίσης, ρόλο. Τις ήπιες μέρες του χειμώνα είναι εύκολο να αερίζετε το σπίτι σας χωρίς σημαντική απώλεια θερμότητας. Τι γίνεται, όμως, όταν έχει κακοκαιρία ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες; Τότε, η διάρκεια θα πρέπει να μειωθεί για να ελαχιστοποιηθεί η απώλεια θερμότητας και να μην προλάβει «να κρυώσει» το σπίτι.

Γενικά, προτιμήστε «να ανοίγετε» το σπίτι σας τις ώρες της ημέρας που η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι πολύ χαμηλή.

Πόσο ανοιχτό πρέπει να είναι το παράθυρο;
Δεν χρειάζεται τα παράθυρα να είναι ορθάνοιχτα για να επιτευχθεί αποτελεσματικός αερισμός του χώρου. Ακόμα και όταν τα έχετε ανοιχτά με ανάκλιση επιτρέπεται η ανανέωση του αέρα στο δωμάτιο, χωρίς μάλιστα να προκληθεί σημαντική πτώση της εσωτερικής θερμοκρασίας.

www.ow.gr

www.pexels.com

Έλαιο Σπόρων  Ροδιού: (Το Ελιξίριο Της Νιότης – Ειδική Τιμή).

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr