Πώς θα καταλάβω αν μπήκα στην κλιμακτήριο; Ένας μικρός οδηγός για την προεμμηνόπαυση

Πώς θα καταλάβω αν μπήκα στην κλιμακτήριο; Ένας μικρός οδηγός για την προεμμηνόπαυση

Η προεμμηνόπαυση, ή κλιμακτήριος, είναι μια φάση που μπορεί να κρατήσει πολλά χρόνια.

Από την Παρασκευή Μεντζελοπούλου, ενδοκρινολόγο – διαβητολόγος, certified health coach, διπλωματούχο American Board of Endocrinology, Diabetes and Metabolism, τ. Instructor in Medicine Harvard Medical School

Η κλιμακτήριος (ή προεμμηνόπαυση) είναι η περίοδος που προηγείται της εμμηνόπαυσης. Η εμμηνόπαυση δεν συμβαίνει ξαφνικά. Είναι μια σταδιακή ορμονική αλλαγή που ξεκινά χρόνια πριν την οριστική διακοπή της περιόδου. Η κλιμακτήριος μπορεί να ξεκινήσει μέχρι και 10 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση και στην αρχή έχει ήπια συμπτώματα που μπορεί να μπερδέψουν μια γυναίκα.

Κλιμακτήριος: Τα αρχικά στάδια
Στα αρχικά στάδια της κλιμακτηρίου η περίοδος είναι σταθερή ή παρουσιάζει μικρές αλλαγές, έρχεται λίγο πιο νωρίς ή υπάρχει ελάττωση της αιμορραγίας. Από τις πρώτες αλλαγές που μπορεί να προσέξεις είναι το πιο έντονο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο. Συμπτώματα όπως κράμπες, εναλλαγή στη διάθεση, κόπωση, έντονο “φούσκωμα”, αίσθημα κατακράτησης υγρών, ευαίσθητο στήθος, πονοκέφαλοι, θλίψη, γίνονται πιο έντονα λίγο πριν την περίοδο και υποχωρούν αμέσως μετά. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια στην αρχή, έρχονται σταδιακά και μπορεί να μην συμβαίνουν σε κάθε κύκλο. Οπότε μπορεί μια γυναίκα να μην προσέξει ότι συνδέονται με την ορμονική διακύμανση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης .

Σταδιακά θα αρχίσεις να βλέπεις πιο έντονες αλλαγές

Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

Αύξηση στο βάρος ή δυσκολία στην απώλεια βάρους
Αύξηση στο κοιλιακό λίπος
Μειωμένη ενέργεια και εύκολη κόπωση
Μειωμένη σεξουαλική διάθεση
Διαταραχή στη μνήμη και την συγκέντρωση
Διαταραχή στον ύπνο
Αλλαγή στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια
Οι εξάψεις αργούν συνήθως να κάνουν την εμφάνιση τους και ξεκινούν όταν η διαταραχή στην περίοδο γίνεται πιο έντονη.

Πώς γίνεται η διάγνωση;
Η κλιμακτήριος είναι μια φυσιολογική, σταδιακή μετάβαση στην εμμηνόπαυση. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο τεστ που μπορεί να δείξει σε μια γυναίκα ότι βρίσκεται στα αρχικά στάδια της κλιμακτηρίου καθώς οι ορμόνες έχουν μεγάλη διακύμανση. Να θυμάσαι πως η κλιμακτήριος και η εμμηνόπαυση είναι μια μεγάλη ορμονική αλλαγή. Ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός που θα αναγνωρίσει τα συμπτώματα και είναι ο κατάλληλος για να κάνει τη διάγνωση. Ο γιατρός θα λάβει υπόψη του διάφορα στοιχεία: Την ηλικία, τα χαρακτηριστικά της περιόδου, τις αλλαγές στο σώμα σου. Θα πρέπει να σου πάρει λεπτομερές ιστορικό για τις συνήθειες και τη διατροφή σου. Επίσης, θα σε εξετάσει για πιθανή αύξηση του βάρους, της αρτηριακής πίεσης, της περιμέτρου της μέσης και για διόγκωση του θυρεοειδούς.

Η κλιμακτήριος είναι μια διάγνωση αποκλεισμού
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει πρώτα να αποκλειστούν διαταραχές της λειτουργίας του θυρεοειδούς και της υπόφυσης. Επίσης, να γίνει έλεγχος βασικών αιματολογικών εξετάσεων για την πιθανότητα αναιμίας, διαταραχής του μεταβολισμού του σακχάρου και των λιπιδίων, του ήπατος και των νεφρών καθώς και έλλειψης βιταμινών . Εξετάσεις που μπορεί να βοηθήσουν τη διάγνωση είναι η αύξηση της θυλακιοτρόπου ορμόνης FSH και η μείωση των οιστρογόνων. Κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου παρατηρείται επίσης και μια σταδιακή αύξηση της χοληστερόλης. Αν η διαταραχή της περιόδου συμβαίνει σε πολύ νεαρή ηλικία (πριν τα 45 έτη) θα πρέπει να γίνει λεπτομερής γυναικολογικός και ενδοκρινολογικός έλεγχος.

Πώς θα βοηθήσεις το γιατρό σου να κάνει τη διάγνωση;
Κράτησε ημερολόγιο με τα συμπτώματά σου για να εντοπίσεις αν η συχνότητα και η βαρύτητα τους σχετίζονται με τον κύκλο σου. Τα συμπτώματα της κλιμακτηρίου δεν είναι ειδικά και συγκεκριμένα και μπορεί να διαφέρουν πολύ από γυναίκα σε γυναίκα. Αν βλέπεις κάτι να αλλάζει στο σώμα σου, ιδιαίτερα μετά τα 40, μίλησε με το γιατρό σου και για να συζητήσετε το ενδεχόμενο να βρίσκεσαι σε κλιμακτήριο. Συζήτησε μαζί του ανοιχτά τα συμπτώματα που μπορεί να έχεις. Αυτό θα σας βοηθήσει να σχεδιάσετε μαζί ένα εξατομικευμένο πλάνο αντιμετώπισης τους και πρόληψης των επιπλοκών της εμμηνόπαυσης.

www.shape.gr

Έλαιο Σύμφυτο. Έντονο συσφιγκτικό για να κλείνει ανοικτούς πόρους και ουλές ακμής.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr