Η υπεροχή του κολοκυθόσπορου…. το ελιξίριο

Η υπεροχή του κολοκυθόσπορου…. το ελιξίριο

Η υπεροχή του κολοκυθόσπορου
Οι κολοκυθόσπορoι προέρχονται από την οικογένεια cucurbita (cucurbita pepo) και είναι ένα φυσικό και πολύ θρεπτικό προϊόν.

Είναι το πιο θρεπτικό κομμάτι της κολοκύθας. Το λάδι, που περιέχουν, μεταξύ 40-50%, είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα. Ο πασατέμπος περιέχει πολύτιμα λιπαρά οξέα, ω-6 και κυρίως λινολεϊκό οξύ.

⇒ Το ποσοστό πρωτεϊνών τους κυμαίνεται στα 30-40%, ενώ παρουσιάζουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από οποιοδήποτε άλλο είδος σπόρων. Περιέχουν επίσης, ψευδάργυρο, χαλκό, μαγνήσιο, μαγγάνιο και φώσφορο.

⇒Επιπλέον περιέχουν βιταμίνες E, C, Κ, ορισμένες από τις Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως το φυλλικό οξύ και Βιταμίνη Α.

⇒Στην Κίνα μάλιστα θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Οι σπόροι είναι μία από τις καλύτερες πηγές μαγνησίου, που βοηθά στη χαλάρωση και την ελάττωση της πίεσης, καθώς και ψευδαργύρου. Τέλος περιέχουν φυτοστερόλες.

Έρευνα που πραγματοποίησε το πανεπιστήμιο του Κεντάκι απέδειξε ότι οι κολοκυθόσποροι αποτελούν μια πρώτης τάξεως πηγή πρωτεϊνών. Ενδεικτικό της διατροφικής τους αξίας είναι το γεγονός ότι 28 γρ. σπόροι κολοκύθας περιέχουν περίπου επτά γραμμάρια πρωτεΐνης. Οι ίδιες μελέτες έδειξαν ότι οι κολοκυθόσποροι χάρη στα πολύτιμα λιπαρά που περιέχουν συμβάλλουν στην προστασία του οργανισμού από την υψηλή αρτηριακή πίεση, την αρθρίτιδα και τον καρκίνο.

Και…ελιξίριο ομορφιάς
Ταυτόχρονα χάρη σε αυτές τις ουσίες που περιέχει αποτελεί ελιξίριο ομορφιάς. Η υψηλή ποσότητα βιταμίνης Α, C και Ε, καθώς και ο ψευδάργυρος την καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν να έχουν ένα υγιές και λαμπερό δέρμα. Αρκεί η κατανάλωση ενός φλιτζανιού σπόρων κολοκύθας την ημέρα για την πρόληψη των ρυτίδων και για την ενυδάτωση της επιδερμίδας.

naturanrg

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr