Η καταπραϋντική θεραπεία των βεντούζων για τους πονεμένους μύες και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η καταπραϋντική θεραπεία των βεντούζων για τους πονεμένους μύες και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας

Η θεραπεία των πονεμένων μυών με βεντούζες είναι μία από τις πιο γνωστές και παλιές θεραπείες που υπάρχουν. Οι ρίζες της φτάνουν μέχρι τα βάθη της Απώ Ανατολής και την Κινεζική ιατρική. Την χρησιμοποιούσαν όμως και οι Αιγύπτιοι ιατροί και οι Μεσοποτάμιοι λαοί για τις θεραπείες τους.

Οι βεντούζες έχουν αρχίσει και βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο ειδικά όταν πολύ σταρ του Hollywood τις διαφημίζουν ως την καλύτερη χειροπρακτική μέθοδο για να ηρεμεί το σώμα και οι μύες από τραυματισμούς και όχι μόνο. Υπάρχουν δύο τύποι θεραπείας με βεντούζες και τα οφέλη τους δεν μένουν μόνο στην ανακούφιση του σώματος αλλά έχουν και καλλωπιστική δράση.

Οι τέσσερις τύποι θεραπειών
Οι μέθοδοι βεντούζας χωρίζονται σε τέσσερις διαφορετικούς τύπους τους παρακάτω:

Στεγνός
Βρεγμένος
Μετακινήσιμος
Γρήγορης αναρρόφησης

Κατά τη διάρκεια όλων των τύπων βεντούζας, ο θεραπευτής βάζει μια εύφλεκτη ουσία όπως αλκοόλ, οινόπνευμα, βότανα ή χαρτί σε ένα φλιτζάνι και του βάζει φωτιά. Στο στεγνό τύπο καθώς η φωτιά σβήνει, η βεντούζα τοποθετείτε ανάποδα στο δέρμα. Καθώς ο αέρας μέσα στο κύπελλο κρυώνει, δημιουργείται ένα κενό. Αυτό προκαλεί το πρήξιμο και το κοκκίνισμα του δέρματος καθώς διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία. Το κύπελλο τότε αφήνεται στη θέση του για έως και 3 λεπτά.

Μια πιο μοντέρνα έκδοση της βεντουζοθεραπείας χρησιμοποιεί μια αντλία από καουτσούκ αντί για φωτιά για να δημιουργήσει το κενό μέσα στο κύπελλο. Μερικές φορές οι θεραπευτές χρησιμοποιούν κύπελλα σιλικόνης, τα οποία μπορούν να μετακινήσουν από μέρος σε μέρος στο δέρμα σας για ένα αποτέλεσμα που μοιάζει με μασάζ.

Στο υγρό τύπο δημιουργείται και πάλι μια ήπια αναρρόφηση αφήνοντας ένα κύπελλο στη θέση του για περίπου 3 λεπτά. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο θεραπευτής αφαιρεί το κύπελλο χρησιμοποιώντας ένα μικρό νυστέρι για να κάνει ελαφριές, μικροσκοπικές τομές στο δέρμα. Επάνω σε αυτές γίνεται και μια δεύτερη αναρρόφηση κατά την οποία βγαίνει μια μικρή ποσότητα αίματος.

Μετά από οποιαδήποτε θεραπεία μπορείς χρειαστεί μια αντιβιοτική αλοιφή και επίδεσμο στα σημεία που μπήκαν οι βεντούζες για την πρόληψη της μόλυνσης. Το δέρμα επανέρχεται κανονικά μέσα σε 10 ημέρες. Οι υποστηρικτές της βεντουζοθεραπείας πιστεύουν ότι οι υγρές βεντούζες αφαιρούν επιβλαβείς ουσίες και τοξίνες από το σώμα για να προωθηθεί έτσι η επούλωση. Αυτό βέβαια δεν έχει αποδειχθεί ακόμα.

Στον μετακινήσιμο τύπο βεντούζας χρησιμοποιείται λάδι μασάζ και η βεντούζα μετακινείται προκαλώντας έτσι μικρές μαλάξεις στο δέρμα. Θυμίζει, δηλαδή, περισσότερο πρακτική μασάζ και προωθεί περισσότερο την χαλάρωση. Από την άλλη στο τύπο γρήγορης αναρρόφησης, η βεντούζα τοποθετείται και αφαιρείται και επανατοποθετείται με ταχύτητα σε σύγκριση με τους υπόλοιπους τύπους.

Τι άλλο μπορεί να περιλαμβάνεται κατά την διάρκεια της θεραπείας;
Οι βεντούζες είναι το βασικό εργαλείο της εν λόγω πρακτικής. Μολαταύτα μπορεί να χρησιμοποιούνται και άλλα βοηθητικά εργαλεία ανάλογα με τον τύπο, το πρόβλημα αλλά και το αποτέλεσμα που θέλει ο εκάστοτε θεραπευτής να επιτύχει.

Τα επιπλέον εργαλεία που ενδέχεται να περιλαμβάνονται είναι:

βελόνες βελονισμού
το κάψιμο των φύλλων αρωματικών φυτών
μαγνήτες
θεραπεία με λέιζερ
ηλεκτρική διέγερση
νερό
βότανα
Ποικίλα είναι και τα είδη βεντούζας που χρησιμοποιούνται και κατασκευάζονται ανάλογα με την πάθηση για την οποία θα χρησιμοποιηθούν αλλά και το μέρος του σώματος. Γενικότερα θα συναντήσουμε:

βεντούζα προσώπου
αθλητική βεντούζα
ορθοπεδική βεντούζα
υδρόβια βεντούζα

Πού θα τοποθετήσει ο θεραπευτής τις βεντούζες;
Οι βεντούζες εφαρμόζονται συχνότερα σε:

πλάτη
στήθος
κοιλιά
οπίσθια
πόδια
Γενικά, η πλάτη είναι η πιο κοινή περιοχή για χρήση βεντούζας, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο πρόσωπο όταν το αποτέλεσμα θέλουμε να είναι καλλυντικό.

Ποιές είναι οι παθήσεις που μπορούν να θεραπευτούν με βεντούζες;
Οι βεντούζες έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία μιας μεγάλης ποικιλίας παθήσεων, ενώ έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικές στην ανακούφιση καταστάσεων που προκαλούν μυϊκούς πόνους . Δεδομένου ότι μπορούν να εφαρμοστούν σε κύρια σημεία βελονισμού, η πρακτική είναι αποτελεσματική στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων, δερματικών προβλημάτων και άλλων καταστάσεων που συνήθως αντιμετωπίζονται και με το βελονισμό.

Η θεραπεία με βεντούζες μπορεί να βοηθήσει με τις ακόλουθες καταστάσεις, μεταξύ άλλων:

πόνος στη μέση
πόνος στον αυχένα και στους ώμους
πονοκέφαλο και ημικρανία
πόνος στο γόνατο
έρπης
παράλυση του προσώπου
βήχα και δύσπνοια
ακμή
κήλη οσφυϊκού δίσκου
αυχενική σπονδύλωση
βραχιαλγία, ο πόνος που προκαλείται από ένα παγιδευμένο νεύρο στον αυχένα
σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα
υπέρταση
σακχαρώδης διαβήτης
ρευματοειδής αρθρίτιδα
βρογχικό άσθμα

Κυτταρίτιδα και βεντούζες: Τελικά βοηθά;
Η κυτταρίτιδα είναι λίπος που προκαλεί ανεπαίσθητα βαθουλώματα ακριβώς κάτω από το δέρμα. Είναι μια κοινή κατάσταση, ειδικά μεταξύ των γυναικών και μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε, αλλά ιδιαίτερα:

τους μηρούς
τους γοφούς
τους γλουτούς
Οι βεντούζες είναι μία από τις πολλές πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας. Βασικός σκοπός είναι να βελτιωθεί η εμφάνιση του δέρματος στα επίμαχα σημεία με την αποστράγγιση υγρών και τοξινών από το σώμα.

Η κεντρική ιδέα γύρω από τις βεντούζες για την κυτταρίτιδα είναι πως η αρνητική πίεση προάγει την αποστράγγιση των συσσωρευμένων υγρών, τοξινών και άλλων χημικών ενώσεων από το διάμεσο υγρό μέχρι το αίμα και τα λεμφικά τριχοειδή αγγεία, ειδικά τα λιπίδια της κυτταρίτιδας.

Προωθεί επίσης την κυκλοφορία και εξομαλύνεται η εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά αυτό είναι πιθανότατα ένα προσωρινό αποτέλεσμα.

Η διαδικασία μπορεί να γίνει με γυάλινες, μπαμπού, κεραμικές ή βεντούζες σιλικόνης. Η αναρρόφηση μπορεί να δημιουργηθεί από:

εφαρμόζοντας θερμότητα στην βεντούζα πριν τοποθετηθεί στο δέρμα, το οποίο αφαιρεί το οξυγόνο
χρησιμοποιώντας μια συσκευή κενού στην βεντούζα
κάνοντας μασάζ και ολίσθηση

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr