4 σημάδια στο δέρμα σας που φανερώνουν ότι βιώνετε ορμονική ανισορροπία.

4 σημάδια στο δέρμα σας που φανερώνουν ότι βιώνετε ορμονική ανισορροπία.

Το δέρμα μας είναι η άμεση αντανάκλαση της συνολικής μας υγείας. Δερματικά προβλήματα όπως η λιπαρότητα, η ακμή, η ξηρότητα και η ευαισθησία μπορεί να σηματοδοτούν ανισορροπία στα επίπεδα ορμονών. Ο εντοπισμός της βασικής αιτίας αυτών των δερματικών προβλημάτων είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη θεραπεία.

Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από αδένες στο ενδοκρινικό σύστημα που λειτουργούν ως αγγελιοφόροι. Αυτά τα μόρια μεταφέρουν συγκεκριμένα σήματα από το ένα κύτταρο στο άλλο. Οι ορμόνες είναι υπεύθυνες για τη ρύθμιση των διεργασιών στο σώμα, όπως η όρεξη, ο κύκλος ύπνου, ο μεταβολισμός, ο καρδιακός ρυθμός, η διάθεση και το στρες.

Αν και οι ορμόνες υποτίθεται ότι είναι σε ισορροπία, όπως πολλά πράγματα στη ζωή, συχνά αυξάνονται ή βυθίζονται, γεγονός που μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στο δέρμα.

4 Δερματικά σημάδια ορμονικής ανισορροπίας
Οι πιο συχνές δερματικές εκδηλώσεις ορμονικής ανισορροπίας περιλαμβάνουν τη λιπαρότητα του δέρματος, την ακμή, την ξηρότητα και το ευαίσθητο, στρεσαρισμένο δέρμα.

Ακμή και λιπαρό δέρμα
Όλοι έχουμε βιώσει εξάρσεις ακμής ήπια ή σοβαρά. Οι εκρήξεις στο δέρμα μπορεί να προκύψουν από ορμονικές διακυμάνσεις. Το δέρμα μας έχει πολλούς σμηγματογόνους αδένες που εκκρίνουν μια λιπαρή, κηρώδη ουσία η οποία ονομάζεται σμήγμα. Το σμήγμα και το λάδι είναι απαραίτητα για την υγεία του δέρματος. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα ανδρογόνων ορμονών, όπως η τεστοστερόνη, μπορούν να προκαλέσουν υπερπαραγωγή ελαίου και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον για βακτηριακή υπερανάπτυξη, φλεγμονή και ακμή.

Κατά τη θεραπεία της ορμονικής ακμής, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια πολύπλευρη κλινική προσέγγιση που περιλαμβάνει τοπικές, στοματικές τροποποιήσεις και τροποποιήσεις του τρόπου ζωής. Όσον αφορά τα τοπικά, τα ενεργά συστατικά όπως το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου, το σαλικυλικό οξύ, το γλυκολικό οξύ και η ρετινόλη μπορούν να βοηθήσουν στην αύξηση του κυτταρικού κύκλου και στη μείωση των βακτηρίων και της φλεγμονής.

Ξηρό δέρμα
Το ξηρό δέρμα συνήθως προκύπτει όταν το κλίμα αλλάζει σε ψυχρότερο και ξηρότερο καιρό. Ωστόσο, η αύξηση των ξηρών μπαλωμάτων μπορεί επίσης να είναι άμεσο αποτέλεσμα ορμονικής ανισορροπίας. Τα οιστρογόνα συνδέονται με τη διατήρηση του δερματικού φραγμού που το κρατά ισχυρό και ενυδατωμένο. Η μείωση των επιπέδων οιστρογόνων μπορεί επομένως να προκαλέσει το δέρμα να γίνει τραχύ, ξηρό και ξεφλουδισμένο.

Ευαίσθητο δέρμα
Οι ορμόνες μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα ευαισθησίας του δέρματος, ειδικά στην αρχή ενός εμμηνορροϊκού κύκλου . Αυτό οφείλεται στη διακύμανση των οιστρογόνων σε όλο τον μηνιαίο κύκλο σας. Όταν το σώμα παράγει λιγότερα οιστρογόνα, μπορεί να κάνει το δέρμα σας να αντιδρά πιο ευαίσθητα λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων στις αισθητηριακές διεργασίες στον εγκέφαλο.

Καταπονημένο δέρμα
Το δέρμα είναι ένας «άμεσος αντιλήπτης του στρες», που σημαίνει ότι αντιδρά άμεσα όταν τα επίπεδα στρες στο σώμα μας είναι υψηλά. Το υπερβολικό στρες μπορεί να διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των ορμονών μας, αναγκάζοντας μας να απελευθερώσουμε υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Εάν διαταραχθεί το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση υπαρχουσών φλεγμονωδών δερματικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του εκζέματος , της ψωρίασης ή της ακμής.

Πώς να εξισορροπήσετε τις ορμόνες σας φυσικά
Οι φυσικοί τρόποι για την εξισορρόπηση των ορμονών περιλαμβάνουν την υγιεινή διατροφή , τη μείωση του στρες, τον αρκετό ύπνο και την τακτική άσκηση. Φροντίστε να συζητήσετε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας με τον γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή τον δερματολόγο σας και τυχόν ανωμαλίες του εμμηνορροϊκού κύκλου με τον γυναικολόγο σας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr