Θερμίδες: Πόσες πρέπει να μειώσετε για να παραμείνετε νέοι; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Θερμίδες: Πόσες πρέπει να μειώσετε για να παραμείνετε νέοι; Νέα έρευνα αποκαλύπτει

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε καθημερινά μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό της γήρανσης.

Αν και δεν υπάρχει η αιώνια «πηγή» της νεότητας, νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει μπορούμε να επιβραδύνουμε τον ρυθμό με τον οποίο μεγαλώνουμε κατά 2% έως 3%, εάν μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά κατά 25%. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό όφελος για μια μεγάλη περικοπή, στην πραγματικότητα όμως μπορούμε να επωφεληθούμε πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε, λένε οι ειδικοί.

«Σε άλλες μελέτες, αυτή η ίδια διαφορά στον ρυθμό γήρανσης είχε σημαντικές επιδράσεις στον κίνδυνο θανάτου των ανθρώπων» αναφέρει ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Daniel W. Belsky, ερευνητής στο Butler Columbia Aging Center στο Columbia University Mailman School of Public Health της Νέας Υόρκης.

Δείτε επίσης: To-do list εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να κάνετε πριν έρθει το μωρό
Διαβάστε επίσης: Διαλειμματική νηστεία: Πρέπει να παραλείπετε το πρωινό για να χάσετε βάρος;

Η μείωση των θερμίδων κατά 25% επιβράδυνε τον ρυθμό γήρανσης σε νεαρούς και μεσήλικες ενήλικες κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, σε σύγκριση με τους ανθρώπους που συνέχισαν να τρώνε κανονικά, αναφέρεται στην έρευνα.

Πώς σχετίζονται οι θερμίδες με τον κίνδυνο θανάτου
Σε σύγκριση με 75 άτομα που έτρωγαν κανονικά, τα 145 άτομα που μείωσαν τις θερμίδες τους, επιβράδυναν τον ρυθμό γήρανσής τους κατά 2% έως 3% σε διάστημα 2 ετών στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, μια παρόμοια επιβράδυνση του ρυθμού γήρανσης συσχετίστηκε με 10% έως 15% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου σε διάστημα 10 έως 15 ετών σε προηγούμενες έρευνες, λέει ο Daniel W. Belsky.

«Έτσι ενώ η πιο αργή κατά 2 έως 3% γήρανση μπορεί να φαίνεται σαν ένα μικρό όφελος, καταλαβαίνουμε ότι ο κατά 10 με 15% μειωμένος κίνδυνος θανάτου πρόκειται για μια μεγάλη υπόθεση» συμπληρώνει ο ίδιος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature Aging.

Θα μπορούσε να βοηθήσει η διαλειμματική νηστεία;
Η μείωση των θερμίδων σχετίζεται με άλλες διατροφικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της διαλειμματικής νηστείας ή της χρονικά περιορισμένη πρόληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, λέει ο Daniel W. Belsky.

«Η διαλειμματική νηστεία και η χρονικά περιορισμένη πρόληψη τροφής πρόκειται για διατροφικά πρότυπα που έχουν αναπτυχθεί, εν μέρει, επειδή σε πειράματα με πειραματόζωα, έχουν μερικές από τις ίδιες βιολογικές επιδράσεις με τον περιορισμό των θερμίδων» καταλήγει ο Daniel W. Belsky.

www.vita.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr