Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από λιστέρια και σαλμονέλα

Αβοκάντο: Πότε μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από λιστέρια και σαλμονέλα

Με την ακρίβεια να «στραγγίζει» το πορτοφόλι μας πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, πολλοί αναζητούν τρόπους να παρατείνουν τη διάρκεια των τροφίμων προκειμένου να εξοικονομήσουν χρήματα.

Ένα τέτοιος τρόπος που υποτίθεται ότι διατηρεί το αβοκάντο φρέσκο για μεγαλύτερο διάστημα, έχει γίνει viral στο TikTok, τη δημοφιλή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.

Το βίντεο προτείνει στους ανθρώπους να βυθίζουν τα αβοκάντο στο νερό, μια κίνηση που σύμφωνα με τις προειδοποιήσεις των ειδικών, μπορεί να προκαλέσει διάρροια και άλλες παρενέργειες.

Οι υποστηρικτές αυτής της τάσης ισχυρίζονται ότι αυτό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης, εμποδίζοντας ουσιαστικά το αγαπημένο φρούτο να ωριμάσει πολύ σύντομα.

Πέρα όμως του ότι επιβραδύνει το μαύρισμα του φρούτου, δεν προσφέρει κάτι άλλο. Αντίθετα, η συγκεκριμένη μέθοδος αποθήκευσης δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη επικίνδυνων βακτηρίων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η μέθοδος ευνοεί τη ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών, όπως η λιστέρια και η σαλμονέλα, στην επιφάνεια του αβοκάντο.

Και οι δύο κατηγορίες μικροβίων, μπορούν να αρρωστήσουν σοβαρά τους καταναλωτές, προκαλώντας διάρροια.

Η βύθιση του αβοκάντο στο νερό επιβραδύνει τη διαδικασία οξείδωσης που προκαλεί υπερωρίμανση του αβοκάντο.

Αν και είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα με τους ειδικούς, ότι αυτό το κόλπο διατηρεί τα αβοκάντο πιο φρέσκα για περισσότερο διάστημα, δεν θα πρέπει να προτείνετε αυτή τη μέθοδο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς είναι επικίνδυνη.

Ο καθηγητής Διατροφολογίας στο Πανεπιστήμιο Aston, Duane Mellor, επίσης αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να ακολουθήσουν αυτή την τάση.

«Αποθηκεύοντας τα αβοκάντο στο νερό, είναι πιθανότερο να αυξηθεί ο κίνδυνος αυτών των βακτηρίων που υπάρχουν σε αβλαβείς ποσότητες στον φλοιό του φρούτου».

Η λιστερίωση είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από την κατανάλωση τροφών που περιέχουν βακτήρια λιστέρια.

Αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τα μωρά, τις έγκυες γυναίκες, ανθρώπους άνω των 65 ετών και οποιονδήποτε άνθρωπο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.

Τα βακτήρια αποτελούν κοινό πρόβλημα στα κατεψυγμένα και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, σύμφωνα με το NHS.

Οι ειδικοί τονίζουν επίσης ότι το πλύσιμο των αβοκάντο πριν τη βύθισή τους στο νερό, δεν εμποδίζει την εξάπλωση των βακτηρίων.

Μερικοί χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης πιστεύουν ότι μπορούν να απολυμάνουν τη φλούδα από τα επιβλαβή παθογόνα. Αλλά η λιστέρια μπορεί να διεισδύσει στην ψίχα του αβοκάντο.

Αν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του αβοκάντο σας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να το τυλίξετε σε μεμβράνη, διατηρώντας το κουκούτσι μέσα στο φρούτο ή να το αποθηκεύσετε μαζί με ψιλοκομμένα κρεμμύδια, λένε οι ειδικοί.

Πηγή: Mail Online

www.onmed.gr
 ·

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr