Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν χωρίζεις, ερωτεύεσαι, κοιμάσαι κ.ά.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν χωρίζεις, ερωτεύεσαι, κοιμάσαι κ.ά.

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου σε διάφορες σημαντικές ή λιγότερο σημαντικές στιγμές της ζωής σου; Ποια περίπλοκα μονοπάτια ακολουθούν οι σκέψεις και τα συναισθήματά σου και ποιοι μηχανισμοί καθορίζουν τις αντιδράσεις σου;

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό σου όταν… …εσύ κοιμάσαι
Η συμβουλή να μην παίρνεις αποφάσεις τη νύχτα αποδεικνύεται πολύ σωστή. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός σου δεν “αποσυνδέεται” την ώρα που κοιμάσαι. Έτσι, την ώρα που εσύ βλέπεις όνειρα γλυκά, οι νευρώνες του επωφελούνται για να συνεχίσουν να επεξεργάζονται, να αναλύουν, να αποτιμούν και να συγκρίνουν τις πληροφορίες και τα ερεθίσματα της ημέρας. Αυτό θα μπορούσε να εξηγεί γιατί το πρωί μπορεί να βλέπεις ξεκάθαρα μπροστά σου τη λύση σε ένα προσωπικό ή επαγγελματικό πρόβλημα, μια λύση που αναζητούσες απεγνωσμένα το προηγούμενο βράδυ και σου φαινόταν απίθανο να βρεθεί.

…κάνεις μια χειρουργική επέμβαση
Τα φάρμακα της αναισθησίας σε ρίχνουν σε μια “μαύρη τρύπα” όπου δεν αντιλαμβάνεσαι τίποτε. Ή, σε κάποιες περιπτώσεις, αντιλαμβάνεσαι πολύ λιγότερα από το φυσιολογικό, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί αναισθησία και θυμούνται συζητήσεις που έχουν ακούσει μέσα στο χειρουργείο την ώρα που οι ίδιοι “κοιμόνταν”. Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται να κάνει έντονη προσπάθεια για να βγει από αυτό τον τεχνητό ύπνο. Ορισμένοι επιστήμονες επιβεβαιώνουν πως η ανάκτηση της αυτόνομης αναπνοής, των κινήσεων και της εγκεφαλικής λειτουργίας μετά από μια παρατεταμένη αναισθησία μοιάζει με όπως όταν ξυπνά κάποιος από κώμα.

…απολαμβάνεις το φαγητό σου
Όταν τρως το αγαπημένο σου φαγητό ή το παγωτό που φαντασιωνόσουν εδώ και ώρες, στον εγκέφαλό σου ενεργοποιούνται οι ζώνες που σχετίζονται με την ευχαρίστηση και την ηδονή. Ταυτόχρονα, ο εγκέφαλος μπλοκάρει τη λειτουργία των περιοχών που σχετίζονται με τον αυτοέλεγχο και την αίσθηση κορεσμού. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο εγκέφαλός σου ουσιαστικά δεν επιτρέπει σε τίποτε να του χαλάσει την άμεση ευχαρίστηση που νιώθει! Γι’ αυτό και είναι τόσο δύσκολο να ελέγξεις μερικές φορές την όρεξή σου. Και παρ’ ότι μπορείς να υποστηρίξεις ότι δε φταις εσύ, αλλά ο τρόπος που δρα ο εγκέφαλός σου, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι όσο συχνότερα υποκύπτεις στην έντονη επιθυμία για κάποιες τροφές, τόσο πιο συχνά και έντονα θα έρχονται αυτές οι επιθυμίες, οπότε προσπάθησε να είσαι από την αρχή πιο εγκρατής.

…κάνεις διαλογισμό ή γιόγκα
Εάν κάνεις τακτικά διαλογισμό ή γιόγκα, ο εγκέφαλός σου μεταμορφώνεται κυριολεκτικά. Όχι μόνο νιώθεις καλύτερα, πιο ήρεμη και με μεγαλύτερη ενεργητικότητα, αλλά τροποποιούνται ορισμένες δομές στον εγκέφαλό σου. Έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι δραστηριότητες όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα μειώνουν τη φαιά ουσία στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή. Συνέπεια αυτής της ελάττωσης της φαιάς ουσίας είναι το ότι νιώθεις μειωμένη αίσθηση του φόβου και του άγχους, ενώ αυξάνεται η ικανότητα συγκέντρωσης και η δυνατότητα λήψης αποφάσεων.

…έχεις ένα déjà vu
Το déjà vu είναι η αίσθηση ότι έχεις ξαναζήσει κάτι που ζεις αυτή τη στιγμή. “Όλα ξεκινούν από το πώς αποθηκεύει ο εγκέφαλος τις αναμνήσεις στον κροταφικό λοβό” εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Μισέλ Χουκ, PhD, επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Νευροεπιστημών και Πειραματικών Θεραπειών του Πανεπιστημίου του Τέξας. Το σημείο αυτό του εγκεφάλου ευθύνεται για τον εντοπισμό της αίσθησης οικείου και της αναγνώρισης παρελθόντων γεγονότων. Έτσι, όταν υπάρχει μια νευρολογική αστοχία εκεί –κάτι συνηθισμένο σε ένα τόσο περίπλοκο όργανο όπως ο εγκέφαλος–, μπορεί στιγμιαία να αντιλαμβάνεσαι ψευδώς το παρόν ως παρελθόν. Τέλος, η διαφορετική ταχύτητα με την οποία επεξεργάζεται σε διάφορες φάσεις ο εγκέφαλός σου τα εισερχόμενα αισθητηριακά δεδομένα πυροδοτεί επίσης την αίσθηση του déjà vu. Για παράδειγμα, μπορεί σε μια συγκεκριμένη στιγμή ο εγκέφαλός σου να επεξεργάζεται την εικόνα ελάχιστα προτού επεξεργαστεί τον ήχο. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο διαδικασιών μπορεί να εκληφθεί από τον εγκέφαλο ως δύο ξεχωριστά μηνύματα. “Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τη δεύτερη εκδοχή ως μια ξεχωριστή αντιληπτική εμπειρία κι έτσι προκύπτει η παράξενη αίσθηση του γνώριμου (déjà vu)” εξηγεί η Μισέλ Χουκ.

…ερωτεύεσαι
Ο εγκέφαλός σου είναι σε αναβρασμό. Οι νευρώνες σου αναστατώνονται και το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα κέντρα λειτουργίας του εγκεφάλου, ενώ η αίσθηση ευφορίας που νιώθεις όταν είσαι ερωτευμένη εξηγείται από τις αλυσιδωτές χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν. Δώδεκα διαφορετικά σημεία του εγκεφάλου σου συνδέονται με έναν απίστευτα αποτελεσματικό τρόπο για να απελευθερωθεί μια πολύ μεγάλη ποσότητα νευροδιαβιβαστών, μεταξύ των οποίων αδρεναλίνη, ντοπαμίνη, ωκυτοκίνη, ακόμη και βασοπρεσίνη. Οι δύο τελευταίες ορμόνες “εισβάλλουν” σε μια περιοχή του εγκεφάλου στην οποία κανονικά δεν μπαίνουν ποτέ. Έτσι, όπως εξελίσσεται ο βιολογικός αυτός μηχανισμός, προκαλεί μια αίσθηση ευφορίας και ευτυχίας που δεν μπορείς να την περιγράψεις, μόνο να τη ζήσεις.

…χωρίζεις
Όλες έχουμε ζήσει ένα χωρισμό και θυμάσαι την αίσθηση του απτού πόνου που νιώθεις στην καρδιά όταν ο χωρισμός δεν είναι δική σου επιλογή. Είναι αυτός ο πόνος που σε κάνει να στέλνεις 28 μηνύματα μέσα σε 15 λεπτά στον πρώην σου και το ένα ποτό που σκοπεύεις να πιεις με τις φίλες σου να γίνεται δύο και τρία. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι δικό σου λάθος αυτές οι κακές επιλογές μετά από ένα χωρισμό. Η ευθύνη ανήκει στον εγκέφαλό σου. Λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν χωρίσει πρόσφατα έχουν υψηλότερη δραστηριότητα από τη φυσιολογική στην περιοχή του εγκεφάλου όπου καταγράφεται ο σωματικός πόνος. Επιπλέον, όταν συμμετέχοντες σε έρευνα του Πανεπιστημίου Ρούτγκερς της Νέας Υόρκης υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου μετά από χωρισμό φάνηκε πως η εγκεφαλική τους δραστηριότητα ήταν παρόμοια μ’ εκείνη ανθρώπων εθισμένων σε ναρκωτικές ουσίες που βιώνουν το σύνδρομο στέρησης.

www.madamefigaro.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr