Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για το βραδινό γεύμα!

Αυτή είναι η καλύτερη ώρα για το βραδινό γεύμα!

Αποτελεί κοινή πεποίθηση πως το φαγητό μετά τις 8μμ “παχαίνει”. Πόσο αλήθεια είναι όμως κάτι τέτοιο; Ιδιαίτερα όταν το πρόγραμμα της δουλειάς ή οι υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν μία τέτοια συνήθεια.

Οι βραδινές λιγούρες και το βιολογικό ρολόι
Αρκετοί ερευνητές έχουν “αφιερωθεί” στην ανεύρεση του συνδετικού κρίκου μεταξύ της ώρας των γευμάτων και της λειτουργίας του βιολογικού ρολογιού. Σήμερα είναι βέβαιοι πως η καθημερινή ρουτίνα των γευμάτων κουρδίζει το εσωτερικό ρολόιτου οργανισμού με πολλούς τρόπους:

Συγχρονίζει τη λειτουργία όλων των οργάνων, όπως η καρδιά και το συκώτι.
Εξασφαλίζει την αποτελεσματικότερη έκκριση ορμονών, που ρυθμίζουν το μεταβολισμό, όπως: η ινσουλίνη, η ορμόνη της “πείνας” (γρελίνη) και του “κορεσμού” (λεπτίνη).
Παρεμποδίζει την υπερβολική εναπόθεση λίπους στα λιποκύτταρα, όπου και αποθηκεύεται το πρώτο.
Οι περισσότεροι ειδικοί καταλήγουν πως τα μεγάλα γεύματα αργότερα το βράδυ, πράγματι απορρυθμίζουν τον κιρκαδικό ρυθμό, δηλαδή το βιολογικό ρολόι, με όλους τους παραπάνω τρόπους. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να καταναλώσετε ένα μικρό σνακ πριν τον ύπνο.

Με έμφαση στις καλύτερες βραδινές επιλογές
Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε υγιείς ενήλικες στην Αμερική έδειξε πως όσο μικρότερη απόσταση αφήνει κανείς μεταξύ του βραδινού γεύματος και του ύπνου, τόσο περισσότερες θερμίδες θα καταναλώσει. Από την άλλη μεριά, οι ίδιοι ερευνητές δεν κατάφεραν να συσχετίσουν τα γεύματα αργά το βράδυ με το Δείκτη Μάζας Σώματος, μία από τις πλέον χρηστικές ενδείξεις υγειούς βάρους. Κάπως έτσι θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως έμφαση θα πρέπει να δίνεται:

Στην ποσότητα του τελευταίου γεύματος της ημέρας.
Στην ποιότητα του γεύματος και στα θρεπτικά συστατικά που θα περιέχει.
Οι καλύτερες βραδινές επιλογές αποτελούνται από ελαφριά γεύματα, χωρίς υπερβολικές θερμίδες, που δεν είναι “δύσκολες” στην απορρόφηση από το πεπτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να περιέχουν θρεπτικά συστατικά, που βοηθούν το νευρικό σύστημα να χαλαρώσει (μαγνήσιο, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β). Μερικές καλές ιδέες είναι:

Μία χούφτα αμύγδαλα, με μερικές σταφίδες.
Ένα βραστό αυγό, με μία φρυγανιά.
Ένα μικρό κομμάτι τυρί, με κριτσίνια.
Ένα μικρό φρούτο πλούσιο σε μαγνήσιο, όπως η μπανάνα.
Μισή φέτα ψωμί, με ένα κουταλάκι του γλυκού φυστικοβούτυρο.
Μισό φλιτζάνι άπαχο γάλα, με ¾ του φλιτζανιού δημητριακά ολικής άλεσης.

Τελικά πότε να φάτε το βραδινό σας;
Κοιτώντας τα επιστημονικά δεδομένα, και προσπαθώντας ταυτόχρονα να τα προσαρμόσετε σε ένα ρεαλιστικό διατροφικό πρόγραμμα, θα πρέπει να θυμάστε πως καλό θα ήταν να κάνετε το τελευταίο σας γεύμα τουλάχιστον μία με δύο ώρες πριν πέσετε στο κρεβάτι. Ακόμα μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η ποσότητα και το είδος του γεύματος. Να θυμάστε πως ένα μικρό σνακ όχι μόνο δεν απαγορεύεται, αλλά μπορεί ακόμη και να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα.

Τέλος, το σωματικό βάρος δεν καθορίζεται από μία μόνο συνήθεια. Τα υπόλοιπα γεύματα τις ημέρας, η συστηματική φυσική δραστηριότητα και η ποιότητα του ύπνου, πιθανά θα πρέπει να σας απασχολήσουν περισσότερο από την ώρα που κάνετε το βραδινό σας.

Ήβη Παπαϊωάννου, RDN, MS, MBA
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ
[email protected]
www.healthview.gr

Εσάνς σοκολάτα

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

Χαρουπόμελο απο τα μυστικά ομορφιάς.

Στέβια απο τα μυστικά ομορφιάς.

Μαγιά μπύρας απο τα μυστικά ομορφιάς για γερούς μυς για ακμή νύχια και μαλλιά.

Μίξη βοτάνων για το αδυνάτισμα. Επιτάχυνση μεταβολισμού.

L-Carnitine : Ενα ισχυρό λιποδιαλυτικό

Πράσινο τσάι-ποικιλίες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr