Κλιμακτήριος: 11 συμβουλές για να διατηρήσετε νεανικό το δέρμα σας

Κλιμακτήριος: 11 συμβουλές για να διατηρήσετε νεανικό το δέρμα σας

Συμβουλές για τη φροντίδα και τον τρόπο ζωής που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε την ξηροδερμία, τον κνησμό, τις λεπτές ρυτίδες, τα σπυράκια και τις κηλίδες της ηλικίας.

Η κλιμακτήριος προκαλεί πολλές αλλαγές στο δέρμα. Οι ραγδαίες μεταβολές των ορμονών που χαρακτηρίζουν το γυναικείο φύλο, προκαλούν μείωση στην παραγωγή κολλαγόνου, σμήγματος και ελαστίνης. Το επακόλουθο είναι η απώλεια υποδόριου λίπους και η ελάττωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Ρούλα Τσουλέα 

Οι μεταβολές αυτές ανοίγουν το δρόμο στην ανάπτυξη προβλημάτων, όπως η ξηροδερμία, τα σημάδια της ηλικίας, οι ρυτίδες ή ακόμα και ακμή. Μολονότι όμως είναι αναπόφευκτες, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν πολλά μέτρα για να προστατευθούν από τις συνέπειές τους ή έστω να τις περιορίσουν.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εμμηνόπαυσης (18 Οκτωβρίου) ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ, παρέχει μερικές συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν τις γυναίκες να φροντίσουν σωστά το δέρμα τους στα χρόνια της κλιμακτηρίου.

Να το καθαρίζετε σωστά
Ο καθαρισμός είναι σημαντικός για το δέρμα, διότι του προσθέτει υγρασία. Το κλειδί όμως είναι να χρησιμοποιείτε καθαριστικό κατάλληλο για ξερό δέρμα. Επομένως, να προτιμάτε ήπια καθαριστικά σε μορφή κρέμας τα οποία ενυδατώνουν το δέρμα. Να θυμάστε ότι τα καθαριστικά σε μορφή αφρού ή τζελ συχνά έχουν αφυγραντικές ιδιότητες.

Ήπια καθαριστικά χρειάζεστε και όταν κάνετε ντους. Να αποφεύγετε το αφρόλουτρο και το πλύσιμο με καυτό νερό, διότι:

Αφαιρούν ακόμα περισσότερο σμήγμα (λίπος) από το δέρμα
Εντείνουν την ξηροδερμία.
Να ενυδατώνετε καθημερινά το δέρμα
Η μείωση των οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση οδηγεί σε ξηρότητα του δέρματος και κνησμό. Τα συμπτώματα αυτά είναι ιδιαιτέρως έντονα όταν είναι μειωμένη η περιβαλλοντική υγρασία.

Για να αποφύγετε την ξηροδερμία, να αλείφετε το δέρμα σας μετά το μπάνιο με πλούσια υδατική κρέμα. Ιδανικά πρέπει να περιέχει υαλουρονικό οξύ ή γλυκερίνη.

Ενυδάτωση χρειάζεται και το πρόσωπό σας (μην ξεχνάτε τον λαιμό και τη γραμμή του πιγουνιού σας). Αν παρουσιάζετε κνησμό (φαγούρα) εξαιτίας της ξηροδερμίας, να τοποθετείτε στο δέρμα σας ψυχρά επιθέματα και ενυδατικές κρέμες.

Φροντίστε τα χέρια σας
Το δέρμα στις άκρες χείρες χάνει υγρασία, κολλαγόνο και λίπος κατά την εμμηνόπαυση. Όλ’ αυτά μπορεί να του προκαλέσουν ρυτίδες και να κάνουν πιο εμφανείς τις φλέβες. Για να μειώσετε την εμφάνιση των ρυτίδων, να ενυδατώνετε πολλές φορές καθημερινά τα χέρια σας. Να τα προστατεύετε επίσης από τον ήλιο. Μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι ή στον κήπο.

Μειώστε τις ρυτίδες
Οι ρυτίδες είναι εντονότερες στο ξηρό δέρμα. Φροντίστε να ενυδατώνετε καθημερινά όλο το πρόσωπό σας, από το μέτωπο έως χαμηλά στον λαιμό. Να προτιμάτε προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για να καταπολεμούν τις λεπτές γραμμές και τη χαλάρωση του δέρματος.

Φροντίστε σωστά την ακμή
Οι ορμονικές διακυμάνσεις της περιεμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσουν ακμή σε μερικές γυναίκες. Εάν όμως παρουσιάσετε σπυράκια, ΜΗΝ σπεύσετε να προμηθευτείτε κάποιον προϊόν για την ακμή. Πολλά από αυτά προκαλούν ξηρότητα στο δέρμα, επειδή προορίζονται για την ακμή των νέων.

Στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες η ακμή συνήθως σχετίζεται με την υπερπαραγωγή σμήγματος. Στην εμμηνόπαυση η ακμή σχετίζεται με τις ορμονικές αλλαγές και όχι με την λιπαρότητα του δέρματος. Επομένως, κάθε προϊόν που ευνοεί την ξηροδερμία, μπορεί να ερεθίσει το δέρμα και να εντείνει την ακμή.

Να καθαρίζετε το δέρμα σας με ήπιο, ενυδατικό καθαριστικό, αποφεύγοντας να το τρίβετε. Δεν πρέπει επίσης να πειράζετε τα σπυράκια σας. Αν με αυτά τα απλά μέτρα δεν δείτε βελτίωση ή αν έχετε πολλά σπυράκια, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας.

Αντιμετωπίστε τις κηλίδες της ηλικίας
Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο στα χρόνια της νιότης αρχίζει να αποτυπώνεται έντονα στο δέρμα μετά την εμμηνόπαυση. Έτσι εμφανίζονται κηλίδες ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές με πιο σκούρο χρώμα από το υπόλοιπο δέρμα:

Στο πρόσωπο
Στα χέρια
Στον λαιμό
Στα μπράτσα
Στον θώρακα
Για να αποτρέψετε την επιδείνωσή τους, πρέπει κατ’ αρχάς να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο. Χειμώνα-καλοκαίρι, μην βγαίνετε έξω χωρίς αντηλιακό με δείκτη προστασίας (SPF) τουλάχιστον 30.

Απαραίτητη είναι επίσης μία επίσκεψη κάθε χρόνο στον δερματολόγο ιατρό, για να ελέγχει το δέρμα σας. Μην ξεχνάτε ότι μερικές φορές ο καρκίνος του δέρματος αρχίζει με κάτι που μοιάζει με κηλίδα και σταδιακά εξελίσσεται.

Αν η εμφάνιση των δερματικών δυσχρωμιών σάς ενοχλεί, ζητήστε από τον δερματολόγο να σας προτείνει κάποια κρέμα ή λοσιόν που μπορεί να τις «ξεθωριάσει» έως ένα βαθμό (εξαρτάται από το πόσο σκουρόχρωμες είναι). Αν οι δυσχρωμίες είναι πολύ έντονες, μπορεί να χρειασθείτε:

Κατάλληλη τοπική αγωγή
Κάποια πιο επεμβατική θεραπεία (π.χ. χημικό πίλινγκ, λέιζερ)
Συμβουλευθείτε αμέσως τον δερματολόγο ιατρό, εάν παρατηρήσετε κάποια κηλίδα ή σημάδι στο δέρμα σας που:

Είναι διαφορετική από τις άλλες
Αλλάζει μορφολογία ή συμπεριφορά (π.χ. μεγαλώνει, αιμορραγεί, προκαλεί κνησμό, αλλάζει χρώμα)

Να τρώτε πολλά φρούτα και σαλάτες
Καθώς μειώνονται τα οιστρογόνα, ελαττώνεται και το κολλαγόνο το οποίο κάνει το δέρμα νεανικό και σφριγηλό. Η κατανάλωση τροφίμων πλουσίων σε αντιοξειδωτικά ίσως μπορεί να ενισχύσει το δέρμα σας.

Να προτιμάτε φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα (όσο πιο έντονα είναι, τόσο περισσότερο αντιοξειδωτικά περιέχουν). Προσπαθήστε επίσης να τρώνε καθημερινά όσο το δυνατόν πιο πολύχρωμες σαλάτες φρούτων και λαχανικών.

Ελέγξτε το στρες σας
Το στρες μπορεί να εντείνει την ξηρότητα και την ευαισθησία του δέρματος, ενώ το κάνει να δείχνει κουρασμένο. Μπορεί επίσης να πυροδοτήσει προβλήματα όπως η ψωρίαση. Να εφαρμόζετε καθημερινά τεχνικές χαλάρωσης για να διατηρείτε το στρες σας υπό έλεγχο.

Να γυμνάζεστε συστηματικά
Η συχνή άσκηση τονώνει τους μυς, καταπραΰνει το στρες και διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος, η οποία φθίνει με την ηλικία. Η αυξημένη ροή αίματος στο δέρμα το κάνει να δείχνει πιο λαμπερό και πιο υγιές.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Να κοιμάστε καλά
Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για ξεκούραστη όψη και δέρμα. Αν έχετε έλλειψη ύπνου, μπορεί να παρουσιάσετε μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και πιο βαθιές ρυτίδες. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου προκαλεί αλλαγές στην ορμονική ισορροπία και στον μεταβολισμό, παρόμοιες με αυτές της γήρανσης, εντείνοντας τα σημάδια της. Χρειάζεστε τουλάχιστον 7 ώρες ήσυχου ύπνου κάθε βράδυ.

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr