Κάρδαμο. Αφαιρεί φακίδες και πανάδες.Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει λίγο κάρδαμο σε υγεία και ομορφιά!

Κάρδαμο. Αφαιρεί φακίδες και πανάδες.Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει λίγο κάρδαμο σε υγεία και ομορφιά!

Άλλες ονομασίες: Αγριορόκα, Ρόκα του ποταμού, Νεροκάρδαμο, Καρδαμούρα, Καρδαμύδα, Καρδάμινο, Αγριοκάρδαμο, Ναστούριο το φαρμακευτικό, Τζουρκάς, Τραγιά, Κακουλές.

Χρήσιμα μέρη: Ολόκληρο το φυτό και οι σπόροι του.

Το κάρδαμο είναι αυτοφυές φυτό και τα φύλλα του φύονται κοντά στη βάση του έχουν δυνατή πικάντικη γεύση και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες και διάφορα γαρνιρίσματα. Το φυτό αυτό δεν ανήκει στην ελλαδική χλωρίδα. Φυτρώνει σε όλη την Ευρώπη, στα περιβόλια που ποτίζονται καλά, σε όχθες, σε ρυάκια. Συλλέγεται την Άνοιξη και τις αρχές του Καλοκαιριού. Το άγριο κάρδαμο είναι πλουσιότερο σε θρεπτικά συστατικά. Δεν αξίζει να αποξηρανθεί, γιατί τότε χάνει τις ιδιότητές του. Η φαρμακευτική παρασκευάζει από το φυτό αιθέρια έλαια, σιρόπι, χυμούς και βάμμα. 

Κάρδαμο. Αφαιρεί φακίδες και πανάδες.Δεν φαντάζεστε τι μπορεί να κάνει λίγο κάρδαμο σε υγεία και ομορφιά!

Ιδιότητες ενδείξεις.

Επειδή περιέχει βιταμίνη C θεωρείτε προληπτικό για κάθε αρρώστια.

Επίσης είναι ορκετικό διεγερτικό του στομαχιού.Βοηθά στην χώνεψη και την απομάκρυνση των αερίων.

Διουρητικό αποχρεμπτικό θαυμάσιο σε αναιμία.Αντισηπτικό στις αιμορροΐδεςΆριστο για τους διαβητικούς γιατί περιέχει ελάχιστο σάκχαρο καιαμυλούχες ουσίες.

Είναι καρδιοτονωτικό και μειώνει τους πόνους των ρευματισμών.

Αιμοστατικό και καθαρίζει το αίμα(θεραπεύει τους δοθιήνες καλόγηρους και διευκολύνει την επούλωση τραυμάτων.

Αφροδισιακό (ο χυμός κοπανισμένων φρέσκων μερών)Με εξωτερική χρήση σαν κατάπλασμα επουλώνει τα άτονα έλκη.

Μείγμα απο δύο κουταλιές κοπανισμένου κάρδαμου και μια κουταλιά μέλι όταν το απλώσουμε σε ένα πανί αφαιρεί τι;ς φακίδες και τις πανάδες. Κι αν βρείτε φρέσκο νεροκάρδαμο κοπανίστε τα φύλλα του να πολτοποιηθουν κι απλώστε το χυμό τους στα σπυριά και τις κηλίδες που τυχόν έχετε στο πρόσωπο το λιγότερο για 15 λεπτά την ημέρα το πρόσωπο θα καθαρίσει ( Culpepper )

Έγχυμα. Μουσκεύουμε 2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό που το χρησιμοποιούμε πίνοντας το για βρογχική καταρροή, πέτρες της χολής και των νεφρών και με καταπλάσματα ή κομπρέσες για χρόνιους ερεθισμούς του δέρματος.Άλλες εφαρμογές: αν φάμε σκόρδο και μετά μασάμε κάρδαμο φεύγει η μυρωδιά. Μερικοί βοτανοθεραπευτές  λένε ότι οι καθημερινές επαλείψεις του κεφαλιού με χυμό κάρδαμου σταματούν την τριχόπτωση.

Πηγή: 100 βότανα 2.000 θεραπείες Κώστα Μπαζαίου.

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr