Τσάι χαμομήλι: Τα οφέλη του μέσα από έρευνες & θεραπευτικές ιδιότητες

Τσάι χαμομήλι: Τα οφέλη του μέσα από έρευνες & θεραπευτικές ιδιότητες

Το τσάι χαμομήλι έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια ως παραδοσιακό φάρμακο για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας.

Σήμερα, οι ερευνητές διερευνούν όλο και περισσότερο την αποτελεσματικότητά του στη διαχείριση ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και του διαβήτη.

Μέχρι στιγμής, οι έρευνες που έχουν γίνει για την ισχύ του τσαγιού χαμομηλιού, έχουν δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Προς το παρόν, ωστόσο, παραμένει συμπλήρωμα και όχι φάρμακο.

Το χαμομήλι περιέχει χημικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή. Αυτά τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σε πολλά φυτά και παίζουν σημαντικό ρόλο στα φαρμακευτικά αποτελέσματα του χαμομηλιού.

Τα πιθανά οφέλη του τσαγιού χαμομηλιού, για τα οποία υπάρχουν τα περισσότερα στοιχεία, περιλαμβάνουν τα εξής:

Μείωση του έμμηνου πόνου
Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει το τσάι χαμομήλι με τη μείωση του πόνου και των κραμπών κατά την εμμηνόρροια. Μια μελέτη του 2010, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση του τσαγιού για ένα μήνα θα μπορούσε να μειώσει τον πόνο των εμμηνόρροιας και τις κράμπες. Οι γυναίκες στη μελέτη ανέφεραν επίσης λιγότερο άγχος και δυσφορία που σχετίζονται με τον πόνο της περιόδου.

Θεραπεία του διαβήτη και μείωση του σακχάρου στο αίμα


Και πάλι, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να μειώσει το σάκχαρο του αίματος σε άτομα με διαβήτη. Η έρευνα δεν δείχνει ότι το χαμομήλι είναι ένα βιώσιμο υποκατάστατο για τα διαβητικά φάρμακα, αλλά μπορεί να είναι ένα χρήσιμο συμπλήρωμα στις υπάρχουσες θεραπείες.

Ομοίως, με μια μελέτη του 2008 διαπιστώθηκε ότι η συνεπής κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού μπορεί να αποτρέψει την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Αυτή η επίδραση μειώνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών του διαβήτη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το χαμομήλι θα μπορούσε να βελτιώσει τα αποτελέσματα του διαβήτη.

Η επιβράδυνση ή πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η οστεοπόρωση είναι η απώλεια οστικής πυκνότητας, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο θραύσης οστών. Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτή η τάση μπορεί να οφείλεται στις επιδράσεις των οιστρογόνων.

Μια μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να έχει αντι-οιστρογόνα αποτελέσματα και ότι βοήθησε στην προώθηση της οστικής πυκνότητας,

Μείωση της φλεγμονής
Η φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Το τσάι χαμομήλι περιέχει χημικές ενώσεις που μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή. Ωστόσο, η μακροχρόνια φλεγμονή συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας, όπως αιμορροΐδες, γαστρεντερικό άλγος, αρθρίτιδα, αυτοάνοσες διαταραχές, ακόμη και κατάθλιψη.

Θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου
Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι το τσάι του χαμομηλιού μπορεί να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα ή ακόμη και να εμποδίζει την ανάπτυξη αυτών των κυττάρων.

Βοηθάει στον ύπνο και τη χαλάρωση
Το τσάι του χαμομηλιού θεωρείται ευρέως ότι βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν και να κοιμηθούν.

Σε μία μελέτη, 10 από τους 12 καρδιαγγειακούς ασθενείς αναφέρθηκαν ως πιο έτοιμοι για ύπνο, λίγο μετά την κατανάλωση του τσαγιού. Ένα σωρό άλλες μελέτες υποδεικνύουν επίσης ότι το τσάι χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να χαλαρώσουν.

Πολλοί ερευνητές πιστεύουν ότι το τσάι του χαμομηλιού μπορεί να λειτουργήσει σαν βενζοδιαζεπίνη. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα που μπορούν να μειώσουν το άγχος και να προκαλέσουν ύπνο. Μερικές έρευνες δείχνουν ότι το χαμομήλι δεσμεύεται με τους υποδοχείς βενζοδιαζεπίνης.

Θεραπεία συμπτωμάτων κρυολογήματος
Μερικές μελέτες δείχνουν ότι η εισπνοή ατμού με εκχύλισμα χαμομηλιού μπορεί να ανακουφίσει μερικά από τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος.

Θεραπεία για ήπιες δερματικές παθήσεις
Οι μελέτες έχουν αποδείξει ότι η εφαρμογή του εκχυλίσματος χαμομηλιού κατευθείαν σε μια πληγή, προωθεί την επούλωση της. Ομοίως, μερικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι αλοιφές χαμομηλιού μπορεί να βοηθήσουν στο έκζεμα και στις ήπιες φλεγμονώδεις καταστάσεις του δέρματος, αν και δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο η κρέμα υδροκορτιζόνης.

Θα πρέπει να αποφεύγουν το τσάι χαμομήλι:
Άτομα με ιστορικό σοβαρών αλλεργιών, ιδιαίτερα σε γύρη: Το χαμομήλι μπορεί να μολυνθεί με γύρη από άλλα φυτά, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση.
Άτομα που είχαν προηγουμένως αλλεργική αντίδραση, ακόμη και ήπια, σε προϊόντα χαμομηλιού: Θα πρέπει να αποφεύγουν το χαμομήλι, καθώς οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να επιδεινωθούν με το χρόνο.
Βρέφη και πολύ μικρά παιδιά: Το τσάι του χαμομηλιού, όπως και το μέλι και ορισμένα άλλα φυσικά προϊόντα, μπορεί να μολυνθεί από σπόρια αλλαντίασης. Οι περισσότεροι υγιείς ενήλικες μπορούν να καταπολεμήσουν τη μόλυνση, αλλά τα βρέφη μπορεί να μην είναι σε θέση να το κάνουν.

Πολλοί γιατροί συστήνουν τα βρέφη και τα μικρά παιδιά να αποφεύγουν το μέλι και πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα προϊόντα χαμομηλιού.
Δεν είναι επίσης ασφαλές να χρησιμοποιείτε το χαμομήλι ως υποκατάστατο των αποδεδειγμένων ιατρικών θεραπειών. Εάν κάποιος παίρνει φάρμακα, πρέπει να ρωτήσει τον γιατρό του για πιθανές αλληλεπιδράσεις με το τσάι χαμομηλιού.

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού είναι τόσο πολλές, όσα και τα χρόνια που το χρησιμοποιεί ο άνθρωπος.

Η αλληλεπίδραση φυτών και ανθρώπινης υγείας έχει τεκμηριωθεί για χιλιάδες χρόνια. Τα βότανα αποτελούν αναπόσπαστο μέρος τόσο των παραδοσιακών όσο και των μη παραδοσιακών μορφών ιατρικής που χρονολογούνται τουλάχιστον 5000 χρόνια. Ένα από τα πιο κοινά βότανα που χρησιμοποιούνται για ιατρικούς σκοπούς είναι το χαμομήλι. Το τυποποιημένο τσάι του χαμομηλιού και τα φυτικά εκχυλίσματα του, παρασκευάζονται από αποξηραμένα άνθη Matricaria species.

Αντιπροσωπεύεται από δύο κοινές ποικιλίες: το γερμανικό χαμομήλι (Chamomilla recutita) και το ρωμαϊκό χαμομήλι (Chamaemelum nobile). Το χαμομήλι είναι ένα από τα παλαιότερα, τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα και καλά τεκμηριωμένα φαρμακευτικά φυτά στον κόσμο και έχει προταθεί για ποικίλες θεραπευτικές εφαρμογές.

Ποιες είναι λοιπόν οι θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού που το κατατάσσει σε ένα από τα πιο δημοφιλή και χρήσιμα βότανα;

Αντιφλεγμονώδεις και αντιφλογιστικές ιδιότητες
Τα φλαβονοειδή και τα αιθέρια έλαια του χαμομηλιού, διεισδύουν κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στα βαθύτερα στρώματα του. Αυτό είναι σημαντικό για τη χρήση τους ως τοπικοί αντιφλογιστικοί (αντιφλεγμονώδεις) παράγοντες. Το χαμομήλι χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία ήπιων δερματικών ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένων των ηλιακών εγκαυμάτων, των εξανθημάτων, των πληγών και των φλεγμονών των ματιών.

Αντικαρκινική δραστηριότητα
Μελέτες σε προκλινικά μοντέλα καρκίνου του δέρματος, του προστάτη, του μαστού και των ωοθηκών έχουν δείξει πολλά υποσχόμενα ανασταλτικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη. Η έκθεση σε χαμομήλι προκαλεί απόπτωση σε καρκινικά κύτταρα αλλά όχι σε φυσιολογικά κύτταρα σε παρόμοιες δόσεις.

Κοινό κρυολόγημα
Το κοινό κρυολόγημα (οξεία ιογενής ρινοφαρυγγίτιδα) είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια του ανθρώπου. Πρόκειται για μια ήπια λοιμώδη νόσο του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η εισπνοή ατμού με εκχύλισμα χαμομηλιού είναι χρήσιμη στα συμπτώματα.

Καρδιαγγειακές παθήσεις
Η πρόσληψη φλαβονοειδών συσχετίστηκε σημαντικά αντιστρόφως με θνησιμότητα από στεφανιαία νόσο και έδειξε μια αντίστροφη σχέση με την εμφάνιση εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Συνθήκες κολικών / διάρροιας


Δύο κλινικές δοκιμές έχουν αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα του χαμομηλιού για τη θεραπεία του κολικού στα παιδιά.

Έκζεμα
Οι τοπική εφαρμογή του χαμομηλιού, βρέθηκε ότι είναι περίπου 60% αποτελεσματική όσο η κρέμα υδροκορτιζόνης. Το ρωμαϊκό χαμομήλι του τύπου Manzana μπορεί να διευκολύνει την ταλαιπωρία που σχετίζεται με το έκζεμα όταν εφαρμόζεται ως κρέμα που περιέχει εκχύλισμα χαμομηλιού.

Γαστρεντερικές καταστάσεις
Το χαμομήλι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για πολλές γαστρεντερικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των πεπτικών διαταραχών, του σπασμού ή του κολικού, του μετεωρισμού (αερίου), των ελκών και του γαστρεντερικού ερεθισμού. Το χαμομήλι είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να διαλύσει το αέριο, να καταπραΰνει το στομάχι και να χαλαρώσει τους μύες που μετακινούν τα τρόφιμα μέσω των εντέρων. Μελέτες σε προκλινικά μοντέλα υποδηλώνουν ότι το χαμομήλι αναστέλλει τα βακτήρια που μπορούν να συνεισφέρουν στα έλκη του στομάχου.

Αιμορροΐδες
Μελέτες δείχνουν ότι η αλοιφή του χαμομηλιού μπορεί να βελτιώσει τις αιμορροΐδες, ενώ το βάμμα του ρωμαϊκού χαμομηλιού μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή που σχετίζεται με αυτές.

Προώθηση της Υγείας
Έχει ισχυριστεί από μελέτες, ότι η κατανάλωση του τσαγιού χαμομηλιού ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθάει στον πονόλαιμο και στην καταπολέμηση λοιμώξεων που σχετίζονται με κρυολογήματα. Σε μια άλλη μελέτη, το χαμομήλι ανέτρεψε τα υπερτασικά συμπτώματα και μείωσε σημαντικά τη συστολική αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την ουρική παραγωγή.

Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική ασθένεια των οστών που προκύπτει από τη χαμηλή οστική μάζα (οστεοπενία) λόγω της υπερβολικής οστικής απορρόφησης. Το εκχύλισμα χαμομηλιού αποδείχθηκε ότι διεγείρει τη διαφοροποίηση και την ανοργανοποίηση των οστεοβλαστικών κυττάρων και παρουσιάζει ένα αντι-οιστρογόνο αποτέλεσμα, υποδεικνύοντας έναν μηχανισμό σχετικό με τον υποδοχέα οιστρογόνων.

Βοήθεια ύπνου / καταστολή


Η κατανάλωση τσαγιού χαμομηλιού και εισπνοή του ατμού του ελαίου του, έχουν χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της αϋπνίας και για την επαγωγή της καταπραϋντικής δράσης (ηρεμιστικά αποτελέσματα). Το χαμομήλι θεωρείται ευρέως ως ήπιο ηρεμιστικό και επαγωγέας ύπνου. Μελέτες σε προκλινικά μοντέλα έχουν δείξει αντισπασμωδικές και κατασταλτικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Άγχος και κατάσχεση
Μία ακόμη από τις θεραπευτικές ιδιότητες του χαμομηλιού, έχει να κάνει με τις στρεσογόνες καταστάσεις. Το χαμομήλι έχει αναφερθεί στη θεραπεία της γενικευμένης διαταραχής άγχους, ενώ τα εκχυλίσματα χαμομηλιού έχουν κατάλληλα αποτελέσματα στην επιληπτική κρίση που προκαλείται από την πικροτοξίνη.

Διαβήτης
Μελέτες υποδεικνύουν ότι το χαμομήλι βελτιώνει την υπεργλυκαιμία και τις διαβητικές επιπλοκές, καταστέλλοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας την αποθήκευση του γλυκογόνου στο ήπαρ και αναστέλλοντας τη σορβιτόλη στα ανθρώπινα ερυθροκύτταρα.

Κολπίτιδα
Η κολπική φλεγμονή συνδέεται με κνησμό, κολπική απόρριψη ή πόνο με ούρηση και είναι συχνή για της γυναίκες. Το χαμομήλι μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κολπίτιδας με λίγες παρενέργειες.

Ενίσχυση της επούλωση πληγών
Έπειτα από μελέτες και δοκιμές, κρίθηκε ότι το χαμομήλι είναι αποτελεσματικό στην παραγωγή ξήρανσης τραύματος και στην επιτάχυνση της επιθηλιοποίησης. Η αντιμικροβιακή δράση του εκχυλίσματος έναντι διαφόρων μικροοργανισμών αξιολογήθηκε επίσης.

Ποιότητα ζωής στους καρκινοπαθείς
Τα αιθέρια έλαια που λαμβάνονται από το ρωμαϊκό χαμομήλι είναι τα βασικά συστατικά της αρωματοθεραπείας. Το μασάζ αρωματοθεραπείας με λεβάντα, χαμομήλι, δενδρολίβανο και λεμόνι που έγινε σε πειραματική ομάδα, προκάλεσε σημαντικές διαφορές και θετικά αποτελέσματα στο άγχος και την αυτοεκτίμηση.

Είναι σκόπιμο η διακριτική και σωστή χρήση των παρασκευασμάτων χαμομηλιού να είναι ασφαλής και να παρέχει θεραπευτικά οφέλη, ωστόσο η αδιάκριτη ή ακατάλληλη χρήση μπορεί να είναι επικίνδυνη και επιβλαβής.

www.votanistas.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr