Η μοναδική θρεπτική αξία του βουτύρου κακάο για το δέρμα

Η μοναδική θρεπτική αξία του βουτύρου κακάο για το δέρμα

Το κακάο ως βρώσιμη τροφή θεωρείται εξαιρετική επιλογή, αφού τα συστατικά από τα οποία αποτελείται ενισχύουν τα θετικά αποτελέσματα σε παθήσεις καρδιολογικές, στο διαβήτη, το άσθμα, τους μυϊκούς πόνους, την κατακράτηση υγρών αλλά και στην κατάθλιψη, ενώ η αντιοξειδωτική δράση του προάγει την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για το γήρας της επιδερμίδας μα και για μία σειρά ασθενειών.

Συντάκτης: Ελένη Δερμιτζάκη, Χημικός, MSc

Τι ισχύει όμως για το βούτυρο κακάο (Cocoa butter), το λιπαρό συστατικό που προέρχεται σε ποσοστό 40 έως 50% από τους κόκκους του φυτού Theobroma cacao;

Βούτυρο κακάο το ιδιαίτερα ωφέλιμο.

Το Cocoa butter, όπως αναγράφεται στα περιεχόμενα συστατικά ενός προϊόντος, ή απλώς βούτυρο κακάο είναι στερεή (σε θερμοκρασία δωματίου) λιπαρή ουσία σε μορφή βουτύρου καθώς μαρτυράει και το όνομά του με σημείο τήξης τους 35°C κατά μέσο όρο.

Έτσι εξηγείται η τήξη του κατά την επαφή με την επιδερμίδα μας, αφού χρησιμοποιείται ως καλλυντικό θρέψης και ενυδάτωσης ή ως περιεχόμενο συστατικό σε καλλυντικά.
Επιπλέον, βρίσκει εφαρμογή στην παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και προϊόντων σοκολάτας ως πρώτη ύλη.

Στο εμπόριο το βούτυρο κακάο διατίθεται σε δύο τύπους:

Ακατέργαστο (unrefined): το οποίο μυρίζει φυσικό άρωμα κακάο και διατηρεί απόλυτα τα θρεπτικά στοιχεία του.
Εξευγενισμένο (refined): το οποίο έπειτα από επεξεργασία δεν έχει καθόλου άρωμα.
Η ακατέργαστη μορφή του έχει ένα υποκίτρινο χρώμα και πωλείται σε συμπαγή τμήματα.

Ποια είναι τα βήματα έως ότου παραχθεί το Cocoa butter;

Οι καρποί κακάο:

Ζυμώνονται
Ξηραίνονται
Ψήνονταi
Συμπιέζονται προς το διαχωρισμό του λίπους-βουτύρου

Η ζύμωση που πραγματοποιείται αρχικά στοχεύει στη διατήρηση της σταθερότητας του βουτύρου και φυσικά του αρώματός του. Γι’ αυτό κρίνεται η πιο ουσιαστική μέθοδος όλων όσων ακολουθούν.

Συστατικά του βουτύρου κακάο που φροντίζουν για τη θρεπτικότητα κατά την καλλυντική χρήση.

Λιπαρά οξέα
Συνδυασμός κορεσμένων και ακόρεστων λιπαρών οξέων.
Μικροθρεπτικά συστατικά
Σίδηρος, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Χαλκός, Μαγγάνιο, Κάλιο, Φωσφόρος, Σελήνιο, Ψευδάργυρος
Βιταμίνη D2

Ποια είναι τα οφέλη του βουτύρου κακάο;

Το λιπαρό και καθόλα ενυδατικό Cocoa butter μπορεί να προσφέρει σημαντική βελτίωση στην υφή και την υγεία της επιδερμίδας.

Ανακουφίζει από την ξηρότητα
Ενισχύει την ελαστικότητα
Καταπραΰνει τους ερεθισμούς
Βοηθάει την θεραπεία της δερματίτιδας και του εκζέματος

Ενυδατώνει, συγκρατεί αποτελεσματικά τη φυσική υγρασία του δέρματος
πλούσιο σε φυτοχημικά που μπορούν να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στο δέρμα, άρα επιβραδύνουν τη γήρανση του, προστατεύοντας το από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου.

Βούτυρο Κακάο

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr