Βύνη: Το άγνωστο γλυκαντικό που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου

Βύνη: Το άγνωστο γλυκαντικό που κάνει καλό στην υγεία του εντέρου

Η βύνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην παρασκευή πολλών δημοφιλών προϊόντων.

Ένα όχι και τόσο δημοφιλές συστατικό, η βύνη, παίρνει τη θέση που της αξίζει στη διατροφή και αποκτά όλο και περισσότερους θαυμαστές, χάρη στη γεύση και τα οφέλη που προσφέρει.

Αρχικά, η βύνη περιέχει ορισμένες απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα και πυρίτιο που υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Food Science and Technology, η επεξεργασία της βύνης βελτιώνει τη θρεπτική ποιότητα του κεχριού, το οποίο έχει περισσότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και μειωμένη σύνθεση ολικού λίπους.

Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η βύνη ενισχύει την καλή υγεία του εντέρου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής των ΗΠΑ, το εκχύλισμα βύνης υποστηρίζει την ανάπτυξη προβιοτικών καλλιεργειών που βοηθούν τα καλά βακτήρια στο έντερο, ενώ με τη σειρά τους τα βακτήρια βελτιώνουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

 

Τι είναι η βύνη και ποια η χρήση της;

Διάφορα δημητριακά μπορούν να γίνουν βύνη, αν και το κριθάρι είναι το πιο δημοφιλές. Η βύνη υπάρχει εδώ και εκατοντάδες – ενδεχομένως χιλιάδες – χρόνια και χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα ως γλυκαντικό.

Ουσιαστικά, η βύνη είναι κόκκος δημητριακών. Αποτελείται από σάκχαρα (μαλτοδεξτρίνες) που βοηθούν στη ζύμωση και έχουν προκύψει κατά την ενζυματική διάσπαση του αμύλου. Κατά τη διαδικασία της βυνοποίησης γίνεται διαβροχή του σπόρου μέχρι να βλαστήσει, ακολουθεί η φρύξη, η άλεση, η εκχύλιση και η συμπύκνωση, για να καταλήξει στο τελικό συμπυκνωμένο εκχύλισμα βύνης. Αυτό είναι σαν σιρόπι, γλυκό, ελαφρώς ξηρό και έχει διάφορες χρήσεις.

Η βύνη χρησιμοποιείται για την παρασκευή μπύρας, η δεύτερη πιο γνωστή χρήση της, αλλά και για το ουίσκι, γάλα από σκόνη βύνης, ξίδι από βύνη, γλυκίσματα, αρωματικά ποτά και αρτοσκευασμάτα.

Bύνη: Είναι πιο υγιεινή από τη ζάχαρη;

Δεδομένου ότι η βύνη παρασκευάζεται από απλά και αγνά συστατικά, θεωρείται συχνά ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση από τα υπόλοιπα γλυκαντικά. Κάποτε, χρησιμοποιήθηκε ακόμη και σε συμπληρώματα διατροφής για βρέφη και παιδιά. Μεταφέρει μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα δημητριακά από τα οποία είναι φτιαγμένη, επομένως παρέχει ορισμένες θρεπτικές και απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Ωστόσο, η διαδικασία της βυνοποίησης διασπά τους υδατάνθρακες σε απλούς υδατάνθρακες, επομένως μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και επομένως να θέλει μέτρο στη χρήση.

Βύνη: Μπορείς να τη μαγειρέψεις;
Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η βύνη είναι γνωστή στο χώρο της αρτοποιίας σε μορφή σκόνης (βυνάλευρο) και πιο συχνά στη σκούρα της μορφή, η οποία προστίθεται στα αρτοσκευάσματα για να δωθεί ένα έντονο σκούρο χρώμα. Πέρα από τα βυνάλευρα όμως, υπάρχει και σε υγρή μορφή, το εκχύλισμα ή σιρόπι βύνης (malt extract).

Ο απλούστερος τρόπος μαγειρέματος με βύνη δεν απαιτεί καθόλου μαγείρεμα: μπορείς να κάνεις ένα κλασικό μιλκσέικ με βύνη βανίλιας. Στην αρχή, η βύνη μπορεί να φαίνεται σαν ένα περιοριστικό συστατικό. Εκτός από τα shakes, τι μπορείς να φτιάξεις με τη βύνη; Ψωμιά, κουλούρια, κέικ, πουτίγκες, πίτες, φοντάν και πολλά άλλα.

shape.gr

unsplash.com

Ζαν Καλμάν: Η γυναίκα που έζησε 122 χρόνια είχε τρία μυστικά μακροζωίας

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr