Το δέρμα έχει το μικροβίωμά του! 8 συμβουλές να το κρατήσεις υγιές

Το δέρμα έχει το μικροβίωμά του! 8 συμβουλές να το κρατήσεις υγιές

Εκτός από το μικροβίωμα του εντέρου υπάρχει και το μικροβίωμα του δέρματος. Δες πώς θα το διατηρήσεις ακμαίο!

Φαγούρα, δερματικές παθήσεις, ατοπική δερματίτιδα, ξηρότητα και θαμπό δέρμα; Μήπως το μικροβίωμα του δέρματος σου… ασθενεί;

Πολλοί από τους παράγοντες που ελέγχουν τη σύνθεση του μικροβιώματός μας δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς. Αλλά υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να προστατέψεις τις ευαίσθητες κοινότητες της μικροβιακής σου χλωρίδας. Για να διατηρήσεις το μικροβίωμα σου υγιές και ακμαίο, ακολούθησε αυτές τις οκτώ συμβουλές:

 

1 Καθάριζε και στέγνωνε σωστά


Απόφευγε το υπερβολικό πλύσιμο ή τη χρήση σκληρών καθαριστικών. Και μην τρίβεις υπερβολικά το δέρμα σου. Η πολλή τριβή μπορεί να αφαιρέσει από το δέρμα σου τα καλά μικρόβια και ταυτόχρονα να δημιουργήσει μικροτραυματισμούς στο δέρμα, όπως αμυχές.

Αυτές οι μικροσκοπικές αμυχές αποτελούν πρόσφορο έδαφος για βλαβερά παθογόνα. Όταν έρθει η ώρα να το στεγνώσεις, κάντο απαλά και ταμποναριστά αντί να το τρίβεις έντονα με την πετσέτα.

2 Ακολούθησε σωστή διατροφή και ενυδατώσου
Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του δέρματός σου. Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε καλά λιπαρά, λαχανικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες θρέφει τα καλά βακτήρια του εντέρου σου, τα οποία με τη σειρά τους βοηθούν το μικροβίωμα του δέρματός σου.

Επίσης, φρόντισε να πίνεις τουλάχιστον 8- 12 ποτήρια νερό την ημέρα. Η χρόνια αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το μικροβίωμά σου. Τέλος, προσπάθησε να ιδρώνεις τακτικά, μέσω άσκησης, για να τροφοδοτείς το μικροβίωμα του δέρματός σου.

3 Απόφευγε τα συνθετικά υφάσματα
Επίλεγε φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι έναντι των συνθετικών. Τα συνθετικά υφάσματα, ειδικά αυτά που είναι σφιχτά στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν ανισορροπία στο μικροβίωμά σου.

Να θυμάσαι ότι η μικροχλωρίδα ευδοκιμεί σε διαφορετικές περιοχές του σώματος λόγω του μοναδικού τους περιβάλλοντος. Εάν φοράς συχνά ρούχα που αυξάνουν τη θερμοκρασία σου, το σμήγμα ή την παραγωγή ιδρώτα ή με άλλο τρόπο επηρεάζουν τις φυσιολογικές δερματικές συνθήκες, ενδέχεται να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον στο οποίο η καλή χλωρίδα του δέρματος δεν θα μπορεί να ευδοκιμήσει.

4 Επίλεγε προϊόντα με σύνεση
Δυστυχώς στην πανδημία COVID 19 όλοι μας χρησιμοποιήσαμε κατά κόρον αντιβακτηριακά σαπούνια και απολυμαντικό χεριών. Αυτά, σκοτώνουν τα καλά μικρόβια μαζί με τα κακά.

Πέρα από τον αντιβακτηριακό τύπο, τα περισσότερα σαπούνια είναι αλκαλικά, κάτι που διαταράσσει την ισορροπία του όξινου δέρματός σου και σε κάνει πιο ευάλωτη σε πιθανά παθογόνα που αγαπούν τα αλκαλικά.

Εάν θέλεις να κάνεις ένα βήμα παραπάνω για να διασφαλίσεις ότι η υγιεινή σου δεν βλάπτει το μικροβίωμά σου, δοκίμασε ένα από τα σαπούνια που προστατεύουν το μικροβίωμα και κυκλοφορούν στην αγορά. Όταν έρθει η ώρα της ενυδάτωσης, μάθε ότι πολλές λοσιόν έχουν συστατικά που δεν είναι φιλικά προς το μικροβίωμα. Χρησιμοποίησε απαλές ενυδατικές κρέμες που ελκύουν το νερό με συστατικά όπως το υαλουρονικό οξύ.

5 Πρόσεχε τη συχνότητα των ντους
Οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί τρέφονται με τα φυσικά έλαια της επιδερμίδα σου. Όταν κάνεις πάρα πολλά ντους, απογυμνώνεις από το δέρμα σου τα έλαια και βλάπτεις έτσι το μικροβίωμά του.

Σκέψου το εξής: οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε ντους με σκληρά σαπούνια που αφυδατώνουν την επιδερμίδα και με ζεστό νερό και πιθανώς περιστασιακά κάνουμε απολέπιση.

Δεν χρειάζεται φυσικά να σταματήσεις το ντους. Απλώς ρίξε μια ματιά στις συνήθειές σου για να δεις εάν καθαρίζεις υπερβολικά το δέρμα σου. Για να προστατεύσεις τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας σου, επίλεξε ένα πιο φιλικό για την επιδερμίδα σου αφρόλουτρο, κάνε πιο σύντομα ντους ή απόφευγε τα ντους με πολύ ζεστό νερό.

6 Αγκάλιασε το μικροβίωμά σου
Αν και μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα έχεις διδαχθεί για δεκαετίες, δεν πρέπει να σκοτώνονται ή να αποφεύγονται όλα τα βακτήρια ή άλλα μικρόβια. Και, μάλιστα θα ήταν μάταιο. Αγκάλιασε τα μικρά παιδιά που συνθέτουν το μικροβίωμα του δέρματός σου και κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να τα προστατέψει καθώς και εκείνα σε προστατεύουν.

7 Πέρασε χρόνο στη Φύση
Τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας δεν είχαμε σημαντική έκθεση σε φυτά, καθαρό αέρα ή ακόμη και στη ρύπανση! Γιατί έχει σημασία αυτό; Το έδαφος αντιπροσωπεύει ένα από τα πιο μεγάλα και ποικίλα οικοσυστήματα στον πλανήτη, με μεγάλη ποικιλία από βακτήρια, ιούς, μύκητες, αρχαία και πρωτόζωα.

Μελέτη το Δεκέμβριο του 2020 έδειξε πώς η έκθεση σε τέτοια ποικιλομορφία μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανθρώπινη υγεία. Οι συμμετέχοντες της μελέτης όταν έβγαιναν σε χώρους πρασίνου και έσκαβαν το χώμα, σκάλιζαν τα φυτά και ανάπνεαν οξυγόνο, η ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του δέρματός τους αυξήθηκε.

Η αύξηση επηρεάζει θετικά την υγεία, κάτι που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να ερχόμαστε σε επαφή με το φυσικό μας περιβάλλον για να ενισχύσουμε το μικροβίωμά μας. Είτε επιλέξεις να ασχοληθείς με την κηπουρική είτε απλώς να ξαπλώσεις στο γρασίδι, το να περνάς χρόνο στη Φύση έχει θετικά οφέλη για την υγεία σου, και αυτό θα το λατρέψει ολόκληρο το σώμα σου!

8 Μείωσε το στρες
Αγχωμένη… με φαγούρα; Η έρευνα δείχνει ότι το ψυχολογικό στρες έχει την ικανότητα να επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος. Δεν είναι περίεργο λοιπόν ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του ψυχικού στρες και των εξάρσεων του εκζέματος. Το πώς ακριβώς το άγχος επηρεάζει το μικροβίωμα του δέρματος είναι ασαφές και περίπλοκο, προς το παρόν.

Γνωρίζουμε ότι όταν βρίσκεσαι σε μια στρεσογόνα κατάσταση, αυξάνεται η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη (ορμόνες του στρες). Όταν ο οργανισμός σου παράγει υπερβολική κορτιζόλη, δημιουργεί μια φλεγμονώδη απόκριση. Η φλεγμονή προκαλεί ανισορροπία στο μικροβίωμα.

Το άγχος είναι αναπόφευκτο, αλλά διαθέτοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να το αντιμετωπίσεις όταν εμφανίζεται, θα ωφελήσεις τόσο την ψυχική σου υγεία όσο και το δέρμα σου. Η διαχείριση του άγχους είναι εξαιρετικά προσωπική. Δες τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα όπως η άσκηση, ο διαλογισμός, ο καλός ύπνος.

 shape.gr

unsplash.com

Νιασιναμίδη: Το πολυτάλαντο συστατικό. Καθαρό Σέρουμ Σε Τιμή Προσφοράς.

Η Καλύτερη συνταγή για τα πιο Αφράτα Κεφτεδάκια με τυροκαυτερή

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr