Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την υγεία των ματιών σου;

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για την υγεία των ματιών σου;

Οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της γενικότερης υγείας του σώματός μας αλλά μερικά συμπλέγματα βιταμινών είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμα για την υγεία των ματιών.

Οι βιταμίνες Α, Ε, C και Β μαζί με άλλα θρεπτικά συστατικά έχει αποδειχθεί πως παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο προάγοντας την υγεία των ματιών. Για να ενημερωθείς πλήρως για τις βιταμίνες που θα βελτιώσουν την υγεία των ματιών σου συγκεντρώσαμε όλες όσες είναι απαραίτητες καθώς και τις πηγές πρόληψής τους.

Οι ανεπάρκειες σε συγκεκριμένες βιταμίνες εξαιτίας της διατροφής ή άλλων λόγων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο ορισμένων οφθαλμικών παθήσεων, όπως ο καταρράκτης, το γλαύκωμα και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Οι μέχρι στιγμής έρευνες αποδεικνύουν ότι ορισμένα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ή να επιβραδύνουν την ανάπτυξη αυτών των καταστάσεων.

Βιταμίνη Α και β- καροτίνη
Η βιταμίνη Α είναι ίσως η πρώτη βιταμίνη που πρέπει να μας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για καλή όραση. Είναι συστατικό της πρωτεΐνης ροδοψίνη, η οποία επιτρέπει στο μάτι να βλέπει καθαρά σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας, μια ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία των ματιών σου να δουν το βράδυ. Επιπλέον, υποστηρίζει τη λειτουργία του κερατοειδούς, που είναι το προστατευτικό εξωτερικό στρώμα του ματιού. Εάν, έχεις έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να διαπιστώσεις ότι τα μάτια σου παράγουν ελάχιστη υγρασία για να παραμείνουν λιπασμένα.

Η β- καροτίνη από την άλλη, είναι η κύρια πηγή βιταμίνης Α στην ανθρώπινη διατροφή. Πρόκειται, για έναν τύπο φυτικής χρωστικής που ονομάζεται καροτενοειδές και υπάρχει σε πολλά πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Όταν ένα άτομο κάνει μία διατροφή πλούσια σε καροτενοειδή, το σώμα του μετατρέπει τις χρωστικές σε βιταμίνη Α. Τροφές που σε προμηθεύσουν με βιταμίνη Α είναι:

γλυκοπατάτα
καρότα
κόκκινο πιπέρι
κολοκύθα
κολοκυθάκι
Βιταμίνη Ε για τις ελεύθερες ρίζες
Η άλφα τοκοφερόλη είναι μια μορφή βιταμίνης Ε με εξαιρετικά ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες βλάπτουν τους ιστούς σε όλο το σώμα και προκαλούν φλεγμονές. Μερικές φορές, οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να βλάψουν τις πρωτεΐνες που βρίσκονται μέσα στο μάτι και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία τους.

Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη θολών περιοχών που είναι σύμπτωμα καταρράκτη στον φακό του ματιού. Μια ανάλυση του 2015 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η υψηλή πρόσληψη βιταμίνης Ε που προέρχεται από διατροφή ή συμπληρώματα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε περιλαμβάνουν:

αμύγδαλα
ηλιόσποροι
φιστίκια
έλαιο καρδάμου
λάδι σόγιας, καλαμποκιού και φύτρων σιταριού
σπαράγγι

Βιταμίνη C για την υπεριώδη ακτινοβολία
Η βιταμίνη C διαδραματίζει έναν άλλο σημαντικό ρόλο προστατεύοντας από τη φθορά της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ενώ η συγκέντρωση της βιταμίνης C στα μάτια μειώνεται με την ηλικία, η διατροφή και τα συμπληρώματα μπορούν να αντικαταστήσουν τις ποσότητες που χάνονται.

Επίσης στην προστασία από την οξειδωτική βλάβη, έναν βασικό παράγοντα σε δύο από τους πιο συνηθισμένους καταρράκτες που σχετίζονται με την ηλικία:

τον φλοιώδη: αναπτύσσεται στις άκρες του φακού
τον πυρηνικό καταρράκτη: εμφανίζεται βαθιά στο κέντρο τους
Μια 10ετής οφθαλμολογική μελέτη διερεύνησε διαφορετικούς παράγοντες που μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης πυρηνικού καταρράκτη. Στο τέλος της περιόδου της μελέτης, όσοι συμμετέχοντες που κατανάλωναν περισσότερη βιταμίνη C είδαν μείωση κατά 33% στον κίνδυνο εξέλιξης του καταρράκτη, ενώ είχαν πιο καθαρά μάτια συνολικά. Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν υψηλά επίπεδα βιταμίνης C:

πορτοκάλια και χυμό πορτοκαλιού
μπρόκολο
λαχανάκια Βρυξελλών
βατόμουρα
χυμός γκρέιπφρουτ
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β
Μια εθνική μελέτη της Νότιας Κοράς του 2018 βρήκε συσχετισμός μεταξύ της μειωμένης πρόσληψης βιταμίνης Β3 (νιασίνη) και του γλαυκώματος. Σε άτομα με γλαύκωμα παρουσιάζουν συσσώρευση υγρού μέσα στο μάτι που ασκεί πίεση στο οπτικό νεύρο. Με την πάροδο του χρόνου, το οπτικό νεύρο βλάπτεται, με αποτέλεσμα την απώλεια της όρασης.

Υποστηρικτικά στην προηγούμενη μελέτη, μια μικρή μελέτη του 2020 διαπίστωσε επίσης ότι η συμπλήρωση βιταμίνης Β1 και μεκοβαλαμίνης μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της ξηροφθαλμίας. Οι ακόλουθες τροφές περιέχουν υψηλά επίπεδα από κάθε μία μορφή βιταμίνης του συμπλέγματος Β:

Βιταμίνη Β1, θειαμίνη: φασόλια, φακές, χοιρινό, ψάρι, αρακάς, γιαούρτι
Βιταμίνη Β2, ριβοφλαβίνη: βοδινό, βρώμη, γάλα, μύδια, μανιτάρια, αμύγδαλα
Βιταμίνη Β3, νιασίνη: μοσχαρίσιο συκώτι, κοτόπουλο, σολομός και τόνος, καστανό και λευκό ρύζι, φιστίκια
Βιταμίνη Β6, πυριδοξίνη: ρεβίθια, σκούρα φυλλώδη χόρτα, πουλερικά, μοσχαρίσιο συκώτι, σολομός και τόνος
Βιταμίνη Β9, φολικό οξύ: σκούρα φυλλώδη πράσινα, φιστίκια, φασόλια, θαλασσινά, ηλιόσποροι, αυγά
Βιταμίνη Β12, κοβαλαμίνη: ψάρι, συκώτι, κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά

boro

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr