Μανταρίνι: Το μικρό αλλά θαυματουργό φρούτο που σε γεμίζει ασβέστιο!
Ένα από τα κατεξοχήν χειμωνιάτικα φρούτα, τα μανταρίνια μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, διαβήτη και καρκίνου του ήπατος ενώ η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα.
Το μανταρίνι ανήκει στην ομάδα των εσπεριδοειδών. Στην ίδια ομάδα συναντάμε το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ καθώς και τα λεμόνια. Πρόκειται για ένα μικρό φρούτο, που μοιάζει εμφανισιακά με μικρό πορτοκάλι και το βρίσκουμε από τις αρχές Νοεμβρίου έως τα τέλη Δεκεμβρίου.
Η ιστορία τους ξεκινά πριν 3.000 χρόνια στην Κίνα και φθάνει στην Ευρώπη και τη Β. Αμερική μόλις το 1830. Εικάζεται πως πήραν το όνομά τους από τους ανώτερους κρατικούς λειτουργούς της κινεζικής αυτοκρατορίας, τους μανδαρίνους, οι στολές των οποίων είχαν το ίδιο χρώμα με τα συγκεκριμένα φρούτα αλλά και από το γεγονός ότι τα προσέφεραν ως δώρα.
Στην Ελλάδα τα έφερε από την Μάλτα ο Ρώσος ναύαρχος Λογγίνος Χέιδεν και καλλιεργούνται κυρίως στην Κρήτη και τη Χίο. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μανταρινιών όπως τα Satsuma, Cleopatra, Dancy, Ortanique. Oι πιο δημοφιλείς κλημεντίνες πήραν το όνομά τους από τον μοναχό Clement Rodier (1829-1904) που εντόπισε την συγκεκριμένη ποικιλία στην Αλγερία.
Το μικρό τους μέγεθος είναι αντιστρόφως ανάλογο με την… πολλά οφέλη του για την υγεία σου.
Θρεπτική αξία
53 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
12 γρ. υδατάνθρακες
0,6 γρ. πρωτεΐνες
1,7 γρ. φυτικές ίνες
Η θερμιδική αξία του μανταρινιού είναι σχεδόν αμελητέα για τον οργανισμό. Μία κούπα με μανταρίνια παρέχει μόλις 103 θερμίδες.
Οφέλη για την υγεία
Πλούσιο και σε ασβέστιο
Τα μανταρίνια είναι πλούσια σε ασβέστιο, καθώς κάθε 100g του συγκεκριμένου φρούτου παρέχει 37 mg ασβεστίου. Το ασβέστιο προάγει την υγεία των οστών και μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο για την απώλεια βάρους. Σύμφωνα με έρευνα που έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό “Νutrition”, το ασβέστιο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με κάποια δίαιτα μειωμένων θερμίδων.
Γερό ανοσοποιητικό
Η συχνή κατανάλωσή του, προστατεύει τον οργανισμό από τα κοινά κρυολογήματα και τη γρίπη ενώ η ισχυρή δράση του, καταπολεμά και σοβαρότερες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτες, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, η κατανάλωση μανταρινιού, μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από εγκεφαλικό, καρδιακή προσβολή, διαβήτη, αρτιοσκλήρυνση ή διάφορα είδη καρκίνου.
Φυσικό ηρεμιστικό
Έχει αποδειχθεί, πως το μανταρίνι επιταχύνει τις λειτουργίες της πέψης και γι’ αυτό αποτελεί ένα πρώτης τάξεως επιδόρπιο ενώ η δράση του είναι και ηρεμιστική-καταπραϋντική και γι’ αυτό καταπολεμά τις αϋπνίες και χαρίζει έναν ήρεμο και ξεκούραστο ύπνο.
Καταπολεμά τον καρκίνο
Τα μανταρίνια, όπως και τα πορτοκάλια, αποτελούν πολύτιμες πηγές σε φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά, όπως νεραντζινίνη, νερανζίνη, εσπερετίνη, βιταμίνη Α, καροτένια, ξανθίνη και λουτεΐνη. Όμως στην πραγματικότητα, παρέχουν αρκετές φορές υψηλότερες συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών από ό, τι τα πορτοκάλια.
Χρήσιμο για τις έγκυες γυναίκες και τα μωρά
Το μανταρίνι ανακουφίζει από τους πόνους, είναι στυπτικό και αποχρεμπτικό, ενώ είναι ιδανικό και για την αντιμετώπιση της πρωινής ναυτίας κατά την κύηση.
Το μανταρίνι ωφελεί τον σχηματισμό νευρικού σωλήνα και ερυθρών αιμοσφαιρίων στο έμβρυο λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε Β-βιταμίνες και φυλλικό οξύ.
Είναι γεμάτο φυτικές ίνες
Κάθε φλιτζάνι μανταρίνια (περίπου 2 μέτρια μανταρίνια) παρέχει 3,5 γραμμάρια φυτικών ινών. Το σώμα δεν διασπά τις φυτικές ίνες σε ενέργεια όπως συμβαίνει με άλλους υδατάνθρακες. Οι φυτικές ίνες καταπολεμούν βοηθούν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα, κάτι που με τη σειρά του βοηθά στη μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου. Κάθε φλιτζάνι (μερίδα) μανταρίνια παρέχει 14% και 9% αντίστοιχα της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ινών για άνδρες και γυναίκες.
Συντελούν στην απώλεια βάρους
Όπως όλα τα εσπεριδοειδή έτσι και τα μανταρίνια, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Η κατανάλωσή τους δημιουργεί αίσθημα κορεσμού, με αποτέλεσμα να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Παράλληλα, έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών είναι δύσκολο να ξαναπάρουν τα κιλά που έχασαν. Τα μανταρίνια έχουν επίσης μια αντιοξειδωτική ουσία, την νομπιλετίνη, η οποία εμποδίζει τα κύτταρα του λίπους να αναπτυχθούν.
Μπορούν να βελτιώσουν την σφριγηλότητα του δέρματός μας
Η βιταμίνη C βοηθά στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο μειώνεται στον οργανισμό μας με την πάροδο του χρόνου. Παράλληλα, εμποδίζει τις ελεύθερες ρίζες να καταστρέφουν την υγεία του δέρματος.
Εναλλακτική χρήση
Το έλαιο του μανταρινιού είναι εξαιρετικό και προέρχεται από ψυχρή έκθλιψη της φλούδας των καρπών του και έχει ένα έντονο, γλυκό και δροσερό χαρακτηριστικό άρωμα. Χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως χαλαρωτικό καταπραϋντικό, κατασταλτικό, αντιρυτιδικό, αντισηπτικό και ηρεμιστικό. Επίσης ενδείκνυται για έναν ήρεμο και ευχάριστο ύπνο, για πεπτικές διαταραχές και για περιπτώσεις κατακράτησης υγρών, λιπαρού δέρματος, παχυσαρκίας, ακμής και δυσπεψίας.
Καταναλώστε περισσότερα μανταρίνια
Η γλυκιά γεύση των μανταρινιών τα καθιστά νόστιμα, είτε τα τρώτε μόνα τους, είτε τα χρησιμοποιείτε σε διάφορες συνταγές. Προσθέστε τεμαχισμένα τμήματα μανταρινιών και ψημένη καρύδα στα πρωινά δημητριακά σας ή στο πληγούρι βρώμης. Συνδυάστε τα με σπανάκι, καρύδα και κακάο σε ένα μπλέντερ για ένα θρεπτικό smoothie ή αναμείξτε λεπτές φέτες μανταρίνι και μάραθο σε μια γρήγορη και εύκολη σαλάτα την οποία μπορείτε να «δέσετε» με βινεγκρέτ από χυμό μανταρινιού, ελαιόλαδο και μέντα για έξτρα γεύση.
Με στοιχεία από, shape.gr, medinova.gr, proionta-tis-fisis.com
Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥
Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.