Βήχας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Βήχας μετά τη διακοπή του καπνίσματος

Γιατί μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν βήχα αφού κόψουν το κάπνισμα

Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες με διάφορους τρόπους. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονες είναι η ζημιά που προκαλεί στις μικροσκοπικές βλεφαρίδες που μοιάζουν με τρίχες που βοηθούν τους πνεύμονές σας να είναι απαλλαγμένοι από ρύπους. Όταν κόψετε το κάπνισμα , ωστόσο, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να λειτουργούν ξανά, κάτι που μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο βήχα.

Αν και ο βήχας δεν είναι ένα κοινό σύμπτωμα απόσυρσης από το κάπνισμα, ορισμένοι πρώην καπνιστές εμφανίζουν βήχα νωρίς κατά τη διακοπή του καπνίσματος για σύντομο χρονικό διάστημα. 1 Αυτό μπορεί να είναι οδυνηρό για μερικούς ανθρώπους και μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη διακοπή του τσιγάρου. Αλλά η κατανόηση του γιατί συμβαίνει αυτό το σύμπτωμα μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε τρόπους να το αντιμετωπίσετε.
Αυτό το άρθρο περιγράφει πώς το κάπνισμα επηρεάζει τις βλεφαρίδες των πνευμόνων και γιατί μπορεί να εμφανίσετε αυξημένο βήχα μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Καλύπτει επίσης μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφίσετε τον βήχα σας.

Αιτίες βήχα μετά τη διακοπή του καπνίσματος
Ο λόγος για τον οποίο μερικοί άνθρωποι αρχίζουν να βήχουν αφού έχουν κόψει το κάπνισμα συνήθως έχει να κάνει με τις βλεφαρίδες στους πνεύμονες. Ο καπνός του τσιγάρου παραλύει και βλάπτει τις βλεφαρίδες. όταν σταματήσετε το κάπνισμα, οι βλεφαρίδες αρχίζουν να λειτουργούν ξανά.
Τι είναι τα Cilia;
Οι κηλίδες είναι μικροσκοπικές προεξοχές που μοιάζουν με τρίχες στις επιφάνειες των κυττάρων στους αεραγωγούς σας. Είναι κινητά και λειτουργούν για να μετακινήσουν τη βλέννα επάνω και έξω από τους πνεύμονές σας. 

Τα στοιχεία αυτά, (αλλιώς βλεφαρίδες) αποτελούν ένα προστατευτικό φράγμα μεταξύ του έξω κόσμου και του ευαίσθητου ιστού των πνευμόνων. Οι βρογχικοί σωλήνες σε υγιείς πνεύμονες είναι επενδεδυμένοι με μια λεπτή επικάλυψη βλέννας και βλεφαρίδων. Προχωρώντας από κοινού εμπρός και πίσω, οι βλεφαρίδες καθαρίζουν το σπίτι σαρώνοντας τους εισπνεόμενους ρύπους που έχουν παγιδευτεί στο στρώμα βλέννας και πάλι έξω από το σώμα. 

Μόλις η βλέννα φτάσει στο λαιμό, είτε βήχει είτε καταπίνεται. Αυτή η εργασία που γίνεται μεταξύ των βλεφαρίδων και του στρώματος βλέννας στους πνεύμονες μας προστατεύει από μια σειρά από λοιμώξεις και ασθένειες του αναπνευστικού.

Τα στοιχεία βλεφαρίδες είναι μικροσκοπικές προεξοχές στους πνεύμονες που καθαρίζουν τους ρύπους. Το κάπνισμα παραλύει αυτές τις βλεφαρίδες, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους και να καθαρίσουν τις τοξίνες από τους πνεύμονές σας.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει το Cilia
Ο καπνός του τσιγάρου αποτελείται από χιλιάδες χημικές ουσίες που έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στους πνεύμονες. Αφήνει επίσης μια κολλώδη κίτρινη επίστρωση που ονομάζεται πίσσα σε οτιδήποτε αγγίζει, συμπεριλαμβανομένων των δοντιών, των δακτύλων, των ρούχων και των επίπλων του ατόμου – και στο εσωτερικό των πνευμόνων του.

Στους πνεύμονες, η συσσώρευση πίσσας διακόπτει την κίνηση των βλεφαρίδων και προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς, προκαλώντας υπερβολική παραγωγή βλέννας. Με το φυσικό αμυντικό σύστημα του πνεύμονα εξουδετερωμένο, τοξικά σωματίδια στον καπνό του τσιγάρου και σε άλλη εισπνεόμενη σκόνη, βρωμιά και μικρόβια παραμένουν στους πνεύμονες, θέτοντας το άτομο σε κίνδυνο για λοιμώξεις στο στήθος και αναπνευστικές ασθένειες όπως η χρόνια βρογχίτιδα και ο καρκίνος του πνεύμονα. 

Βήχας που σχετίζεται με τη διακοπή του καπνίσματος
Όταν σταματήσετε το κάπνισμα, οι βλεφαρίδες αρχίζουν σταδιακά να λειτουργούν ξανά και οι πνεύμονες αρχίζουν να μετακινούν τις παγιδευμένες τοξίνες πάνω και έξω. 5 Αυτό μπορεί να προκαλέσει βήχα που θα μπορούσε να διαρκέσει τους πρώτους δύο μήνες της διακοπής του καπνίσματος μέχρι να αναρρώσουν πλήρως οι βλεφαρίδες.

Με άλλα λόγια, ενώ καπνίζατε, οι βλεφαρίδες σας κινούνταν λιγότερο με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινήσουν τη βλέννα από τους πνεύμονές σας. Μόλις το κόψετε, αυτές οι βλεφαρίδες ενεργοποιούνται ξανά. Ο προκύπτων βήχας προκαλείται από εκείνες τις βλεφαρίδες που εργάζονται ενεργά για να καθαρίσουν τη βλέννα από τους πνεύμονές σας.

Αν και μπορεί να είναι ενοχλητικό, είναι καλό σημάδι. Σημαίνει ότι οι πνεύμονές σας επουλώνονται και λειτουργούν πιο φυσιολογικά.

Μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο βήχας είναι ξηρός στην αρχή. Καθώς οι βλεφαρίδες αρχίζουν να λειτουργούν ξανά, θα αρχίσουν να κινούν τη βλέννα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε υγρό βήχα συνοδευόμενο από φλέγματα.

Πόσο διαρκεί ο βήχας μετά τη διακοπή του καπνίσματος; Ο βήχας μπορεί να διαρκέσει για μερικές εβδομάδες ή και μερικούς μήνες, αλλά θα πρέπει να αρχίσει σταδιακά να βελτιώνεται. Μπορεί να χρειαστούν από έναν έως 12 μήνες για να επιστρέψουν οι βλεφαρίδες στην κανονική τους λειτουργία και να χειριστούν την κινούμενη βλέννα έξω από τους πνεύμονες. 6

Εάν ανησυχείτε για τον βήχα σας, πόσο διαρκεί ή οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα που αντιμετωπίζετε όταν κόψετε το κάπνισμα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με έναν γιατρό για να τον αξιολογήσει.

Ανακούφιση για τον βήχα μετά τη διακοπή του καπνίσματος
Αν και δεν θέλετε απαραίτητα να μειώσετε την παραγωγική ποιότητα του βήχα σας επειδή βοηθά στην απαλλαγή των πνευμόνων από τους ρύπους του καπνού, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να απαλύνετε το λαιμό σας και να βοηθήσετε τη διαδικασία να προχωρήσει:

Μείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας νερό, χυμό και τσάι. Τα τσάγια με ρίζα γλυκόριζας είναι μια ιδιαίτερα καλή επιλογή, καθώς η ρίζα γλυκόριζας είναι ένα φυσικό αποχρεμπτικό που καταπραΰνει επίσης το λαιμό. 
Χρησιμοποιήστε έναν υγραντήρα στο σπίτι σας, ειδικά εάν ζείτε σε ξηρό περιβάλλον. Θα βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και θα ενθαρρύνει τον παραγωγικό βήχα. 
Χαλαρώστε τον τρυφερό λαιμό σας με μια κουταλιά της σούπας μέλι μία έως τρεις φορές την ημέρα. Καλύπτει και καταπραΰνει τον ερεθισμένο λαιμό.
Γενικά, ο στόχος δεν είναι η καταστολή ενός παραγωγικού βήχα. Αλλά εάν ο βήχας σας προκαλεί σοβαρή ενόχληση ή παρεμποδίζει την ικανότητά σας να κοιμάστε, μιλήστε με έναν γιατρό σχετικά με το τι μπορείτε να κάνετε για ανακούφιση.

Πότε να καλέσετε τον γιατρό
Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, προγραμματίστε ένα ραντεβού με έναν γιατρό το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορεί να υπάρχει κάτι πιο σοβαρό από την ανάκτηση των βλεφαρίδων:

Δύσπνοια : Δυσκολεύεστε να πάρετε την αναπνοή σας μετά από μικρή ή καθόλου προσπάθεια ή αισθάνεστε ότι είναι δύσκολο να εισπνεύσετε και να εκπνεύσετε. 
Συριγμός : Η θορυβώδης αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι φλεγμονής στον αεραγωγό σας. 
Αίμα στα πτύελα : Ο βήχας με κηλίδες ή λωρίδες αίματος στα φλέγματα μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης.

Εάν αντιμετωπίζετε δύσπνοια, συριγμό ή βήχετε με αίμα, θα πρέπει να καλέσετε έναν γιατρό και αυτά μπορεί να είναι σημάδια για κάτι πιο σοβαρό, όπως φλεγμονή ή μόλυνση.

Η στέρηση της νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ενοχλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου βήχα, που μπορεί να είναι έντονος. Αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα είναι προσωρινά. Είναι σημάδια ότι το σώμα σας θεραπεύεται από τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο καπνός.

Η ανάγνωση σχετικά με το τι μπορείτε να περιμένετε καθώς αναρρώνετε από τον εθισμό στη νικοτίνη και η σύνδεση με άλλους πρώην καπνιστές για υποστήριξη, θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από τη διακοπή του καπνίσματος. Αξίζει τη δουλειά που χρειάζεται και τα οφέλη είναι αδιαμφισβήτητα.

www.verywellmind.com

Λάδι ελίχρυσος. Ισχυρό αναπλαστικό αντιρυτιδικό.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr