Τρώγοντας για Φώτιση: Γιατί έχει σημασία η προσεκτική διατροφή. Υγεία νους-σώμα

Τρώγοντας για Φώτιση: Γιατί έχει σημασία η προσεκτική διατροφή. Υγεία νους-σώμα

Μία από τις καλύτερες ώρες της ημέρας είναι όταν είναι ώρα για φαγητό. Το να είστε πλήρως παρόντες κατά τη διάρκεια αυτής της ιερής ώρας της ευδαιμονίας είναι υψίστης σημασίας. Το τι καταναλώνουμε, το πόσο και η ώρα που τρώμε επηρεάζει τον τρόπο πέψης, μαζί με την αίσθηση ευεξίας μας. Η τήρηση μερικών απλών οδηγιών για προσεκτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει πολύ στη διατήρηση μιας ισχυρής πεπτικής φωτιάς και στην καλλιέργεια ενός αισθήματος κορεσμού και ικανοποίησης.

Τα αγνά, υγιεινά τρόφιμα, όταν καταναλώνονται σε λάθος ψυχική κατάσταση ή συνθήκες, μπορεί να δημιουργήσουν ακαθαρσίες. Οι παρακάτω συμβουλές για προσεκτική διατροφή μπορούν να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε σε καλό δρόμο.

Φάτε σε ένα ήσυχο, καθαρό, ήσυχο περιβάλλον. Η ακινησία στο περιβάλλον μας περιέχει τις αισθήσεις μας και μας επιτρέπει να εστιάζουμε περισσότερο στο γεύμα μας και λιγότερο στο περιβάλλον μας. Μας επιτρέπει επίσης να είμαστε λιγότερο αποσπασμένοι και να απολαμβάνουμε περισσότερο το γεύμα μας. Το να αφήνουμε μακριά το φορητό υπολογιστή ή το τηλέφωνό μας και να καθόμαστε μακριά από ένα γραφείο ή μια πολυσύχναστη περιοχή είναι υπέροχοι τρόποι για να είμαστε πλήρως παρόντες ενώ τρέφουμε τον εαυτό μας. Η κοινή χρήση γευμάτων με φίλους και αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να είναι ιερή και μια από τις καλύτερες στιγμές για δέσιμο. Όταν τρώτε σε μια ομάδα, προσπαθήστε να διατηρήσετε τις συνομιλίες απαλές, γλυκές, ήρεμες και αρμονικές.

Τρώτε μέχρι το ένα τρίτο της χωρητικότητας του στομάχου σας. Το στομάχι σας πρέπει να γεμίσει με 1⁄3 φαγητό, 1⁄3 νερό και 1⁄3 αέρα στο τέλος ενός γεύματος. Ο χώρος που αφήνεται κενός για να παραμείνει το στοιχείο του αέρα διασφαλίζει ότι η αναδόμηση, η Samāna Vāyu, έχει αρκετό χώρο για να αναμειχθεί το φαγητό με πεπτικά ένζυμα και βλέννα για να δημιουργήσει χυλό. Με ένα ξηρό γεύμα, μπορείτε να πιείτε μια μικρή ποσότητα ζεστών ή καυτών υγρών . Πίνοντας πολύ νερό ακριβώς πριν, κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα γεύμα θα σβήσει το agni μας. Αντίθετα, μπορούμε να «πίνουμε το φαγητό μας και να μασάμε το νερό μας».

Σερβίρετε στον εαυτό σας ένα μέγεθος μερίδας που θα μπορούσατε να χωρέσετε στις παλάμες σας . Δεν είναι περίεργο γιατί ένας ελέφαντας μπορεί εύκολα να φάει ένα κιλό φιστίκια, αλλά αν το κάνει ένας άνθρωπος, θα αρρωστήσει. Τα μεγέθη του στομάχου ποικίλλουν ανάλογα με το πλαίσιο και το ανάστημα του μεγέθους του σώματός μας. Ο γενικός κανόνας για να γεμίσουμε το 1⁄3 της κοιλιάς μας με φαγητό είναι να τρώμε περίπου το μέγεθος της μερίδας που χωράει στις  παλάμες μας. Μερικές μέρες το σώμα μας απαιτεί περισσότερη τροφή από άλλες, αλλά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως γενική οδηγία για να δείτε πόσο είναι αρκετό και πόσο είναι πάρα πολύ.

Σταματήστε να τρώτε με το πρώτο σας ρέψιμο . Μπορεί να μην το συνειδητοποιείτε, αλλά κάθε φορά που τρώτε, έχετε λίγο ρέψιμο. Μπορεί να χρειαστούν δύο ή τρεις προσπάθειες για να το παρατηρήσετε, αλλά αρχίστε να το προσέχετε και θα εμφανιστεί. Αυτό το ρέψιμο είναι το Udāna Vāyu που μας ενημερώνει ότι το στομάχι μας είναι ήδη γεμάτο το ένα τρίτο με φαγητό και το ένα τρίτο με νερό. Εάν συνεχίσουμε να τρώμε μετά από αυτό το ρέψιμο, κινδυνεύουμε να γεμίσουμε υπερβολικά το στομάχι μας και να προκαλέσουμε δυσπεψία.

Η υπερκατανάλωση τροφής επιβαρύνει και αφαιρεί από τον χώρο που χρειάζεται η πεπτική μας φωτιά για να καλλιεργηθεί. Όταν συμβεί αυτό, δεν θα χωνέψουμε τόσο αποτελεσματικά, ούτε θα πεινάμε εγκαίρως για το επόμενο γεύμα μας. Η υπερκατανάλωση τροφής έχει ως αποτέλεσμα την ανάγκη να νηστέψουμε ή να παραλείψουμε ένα γεύμα, ώστε το agni μας να προλάβει. Αρχίστε να παρατηρείτε αυτό το σήμα στάσης και πειραματιστείτε με αυτό και, στη συνέχεια, δείτε τη μαγεία να συμβαίνει.

Καθίστε σταυροπόδι όταν τρώτε. Το να τρώμε με τα πόδια μας σε μια άνετη στάση σταυροπόδι, γνωστή και ως «εύκολη στάση» ή Sukhasana, ανοίγει τα νάντις , ή τα ενεργειακά κανάλια του σώματος και βελτιώνει την ικανότητά μας να πέψουμε. Όταν καθόμαστε σε αυτή τη στάση την ώρα των γευμάτων, ο χώρος στο στομάχι μειώνεται και χορταίνουμε και χορταίνουμε πιο γρήγορα και έχουμε λιγότερες πιθανότητες να τρώμε υπερβολικά. Η καλή στάση επιτρέπει στα ζωτικά μας όργανα να λειτουργούν βέλτιστα και προάγει την επίγνωση, ώστε να μπορούμε να τρώμε προσεκτικά. Αυτή η στάση μας ενθαρρύνει επίσης να αναπνέουμε ενώ τρώμε, σε αντίθεση με την απλή εισπνοή των γευμάτων μας.

Τρώτε πρωινό σαν γιόγκι , μεσημεριανό σαν μπόγκι και δείπνο σαν ρογκί . Το να τρως πρωινό σαν γιόγκι σημαίνει να σπας τη νηστεία με την κατάλληλη ποσότητα διατροφής που θα χρειαστείς για τις δραστηριότητές σου εκείνη την ημέρα. Αν πρόκειται να κάνετε μια βόλτα με ποδήλατο 50 μιλίων, μπορεί να χρειαστείτε ένα πιο βαρύ, πιο γλυκό, πιο αλμυρό, πιο λαδερό πρωινό. Εάν έχετε χαμηλή όρεξη και πρόκειται να δουλέψετε στο γραφείο όλη την ημέρα, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς το πρωινό. Οι γιόγκι είναι σοφοί και τρώνε τα γεύματά τους προετοιμάζοντας τις δραστηριότητες της ημέρας. Φάτε το μεσημεριανό γεύμα σαν μπόγκισημαίνει να φας ένα γεύμα χορταστικό και ευχάριστο στις αισθήσεις. Το μεσημεριανό, σύμφωνα με την Αγιουρβέδα, είναι το μεγαλύτερο, πιο χορταστικό και ουσιαστικό γεύμα της ημέρας, καθώς το agni βρίσκεται στο αποκορύφωμά του. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορούμε να αφομοιώσουμε καλύτερα θερμιδικά, πυκνά, ανθεκτικά, πλούσια και νόστιμα τρόφιμα που παρέχουν ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά χρειάζονται περισσότερο χρόνο και πεπτική δύναμη για να διαλυθούν. Η λέξη bhoga σημαίνει αισθητηριακή απόλαυση.

Τρώτε το δείπνο σαν rogī σημαίνει να έχετε ένα βραδινό γεύμα που θα έτρωγε ένας άρρωστος. Roga σημαίνει “ασθένεια” ή “ασθένεια”, επομένως ένας rogī είναι ένα άρρωστο άτομο. Οι άρρωστοι πρέπει να τρώνε γεύματα που μειώνουν το amaπαρέχοντας τροφή που δεν καταπονεί τα πεπτικά όργανα. Οι σούπες, τα κιτσάρια και τα μαγειρευτά είναι κατάλληλα για το δείπνο, καθώς είναι απλά, ελαφριά και εύπεπτα. Απολαύστε ένα βραδινό γεύμα που δεν κάθεται βαριά στο έντερο, ενοχλώντας τον ύπνο. Είναι σημαντικό να ξυπνάμε νιώθοντας φωτιά στην κοιλιά μας, σε αντίθεση με το χθεσινοβραδινό γεύμα.

Για ποιον, πότε και πόσο; Δεν υπάρχει εγγενώς «καλό» ή «κακό» φαγητό στην Αγιουρβέδα, καθώς όλες οι τροφικές ουσίες μπορεί να έχουν φαρμακευτική ή καταστροφική επίδραση, ανάλογα με την ποιότητα και την ποσότητα. Χρησιμοποιήστε τον κανόνα των αντιθέτων για να αξιολογήσετε τι καταναλώνετε.

Κρυώνω? Πιείτε κάτι ζεστό όπως κανέλα.

Αισθάνεστε ξηρότητα; Πηγαίνετε για μια ακατάλληλη ουσία όπως το ghee. (βούτυρο υγιεινό)

Αισθάνεστε θαμπά και βαρετά σε μια συννεφιασμένη μέρα; Αποφύγετε τα «θολά» τρόφιμα όπως τα γαλακτοκομικά ή το τυρί και αυξήστε την «ευκρίνεια» προσθέτοντας μαύρο πιπέρι στα γεύματά σας.

Κάντε συνήθεια να ελέγχετε τον εαυτό σας, το agni σας και τη σχέση με το περιβάλλον σας πριν κάνετε τις διατροφικές σας επιλογές. Για να ελέγξετε την ακρίβεια των επιλογών σας, παρατηρήστε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις. Εάν αισθάνεστε καλύτερα αμέσως μετά το φαγητό, καθώς και την επόμενη μέρα και εβδομάδα, αυτό είναι ένας δείκτης ότι οι επιλογές σας ήταν σαττβικές— ισορροπημένες και αρμονικές δηλαδή με τις φυσιολογικές σας ανάγκες.

Καλή όρεξη! Το φαγητό πρέπει να είναι μια από τις πιο χαρούμενες και ευχάριστες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας μας. Φροντίστε να καταναλώνετε το γεύμα σας και με τις πέντε αισθήσεις και να αφομοιώνετε όλη την εμπειρία του πόσο υπέροχο είναι να συμμετέχετε στο φαγητό. Ακούστε τον ήχο των κρουτόν σας ή της σούπας σας. Γίνεται μάρτυρας της φωτεινότητας των πολύχρωμων λαχανικών σε ένα λευκό πιάτο. Νιώστε τη θερμοκρασία του σώματός σας να ανεβαίνει καθώς πίνετε τσάι στον δροσερό αέρα του φθινοπώρου. Δώστε ευγνωμοσύνη για την εμπειρία σας. Όταν είμαστε πλήρως παρόντες και ευγνώμονες κατά την ώρα του φαγητού, τρέφουμε και χορταίνουμε ταυτόχρονα το μυαλό, το σώμα και την ψυχή μας.

chopra.com

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr