Σημάδια ότι μεγάλωσες σε τοξική οικογένεια

Σημάδια ότι μεγάλωσες σε τοξική οικογένεια

Πέρασες ζόρικα παιδικά χρόνια όντας σε μια οικογένεια τοξική; Τότε ίσως αναγνωρίσεις αυτά τα σημάδια στον χαρακτήρα σου.

γράφει:
Νικόλας Γεωργιακώδης

Σημάδια ότι μεγάλωσες σε τοξική οικογένεια

Μια οικογένεια που κρίνει, μια οικογένεια που δεν εμπιστεύεται και λέει ψέματα. Μια οικογένεια που δεν στηρίζει το ένα μέλος το άλλο.

Αν μεγάλωσες σε μια τέτοια οικογένεια, ή σε μια οικογένεια όπου η κατάχρηση εξουσίας, οι ψυχολογικές διαταραχές ή η έλλειψη στοργής ήταν παρούσα στην παιδική σου ηλικία, τότε πιθανώς να έχεις «κληρονομήσει» αρκετά τραύματα που βγαίνουν στην ενήλικη ζωή σου.

Ποια είναι αυτά;

Κρύβεις συχνά πράγματα

Όχι στο πλαίσιο της ιδιωτικότητας, που είναι βασική αρχή της ατομικότητας. Κρύβεις πράγματα επειδή φοβάσαι και επειδή θες μια σιγουριά στη ζωή σου. Έχεις μάθει ότι κάθε τί μπορεί να «εξαφανιστεί» ανά πάσα στιγμή, και πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Περνάς καλά μόνο όταν είσαι με άλλους ή μόνο όταν είσαι μόνος

Βρίσκεσαι στα δύο άκρα. Δεν μπορείς, με άλλα λόγια, να μετακινηθείς ανάμεσα στις δύο καταστάσεις και να έχεις μια επίπλαστη κατάσταση χαράς, κατά την οποία το να μοιράζεσαι και να απομονώνεσαι είναι σε ταλάντευση. Έχεις μάθει ότι μόνο με τους γονείς τριγύρω (ή το αντίθετο, μόνο στην απουσία τους) μπορείς να χαλαρώσεις και να είσαι εντάξει.

Δεν είσαι ανοιχτός στο διάλογο

Συνηθίζεις να παρουσιάζεις τις θέσεις σου σαν δεδομένα και δεν δέχεσαι να τις συζητήσεις με κανέναν. Αυτό είναι ένα σημάδι φόβου πως οποιαδήποτε ανοιχτή πόρτα μπορεί να οδηγήσει σε κριτική και έτσι υποτιμάς τους συνομιλητές σου, βάζοντας ταυτόχρονα μια «ασπίδα» για τους φόβους σου.

Κάνεις τα αντίθετα από πόσα πιστεύεις

Για παράδειγμα, κρίνεις τους άλλους για κάτι κακό που μπορεί να κάνουν ενώ το κάνεις κι εσύ. «Εγώ είμαι αλλιώς», λες για παράδειγμα, «αυτοί δεν μπορούν να το ελέγξουν όπως εγώ». Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία μισείς τη δική σου συμπεριφορά.

Δεν μπορείς να δεσμευτείς

Σε σχέσεις επαγγελματικές ή προσωπικές, βρίσκεις δυσκολία να δεσμευτείς. Δεν μπορείς να προσφέρεις, δεν μπορείς να μοιραστείς και να υποχωρήσεις, όπως γίνεται συνήθως στις υγιείς σχέσεις. Γενικά, έχεις προβλήματα σε αυτό το κομμάτι, γιατί έχεις μεγαλώσει σε κλίμα ανασφάλειας και δυσκολεύεσαι να κάνεις τα δικά σου βήματα.

Κρίνεις συνέχεια

Σε κάθε αφορμή, βρίσκεις λόγους για να κρίνεις αρνητικά τους γύρω σου. Ο λόγος; Έχεις συνηθίσει να σε κρίνουν από μικρή ηλικία, και όχι πάντα με καλοπροαίρετο τρόπο. Στην οικογένειά σου δεν υπήρχε κλίμα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Είσαι ανασφαλής

Σε όλους τους τομείς. Δεν νιώθεις πως πατάς γερά στα πόδια σου και δεν έχεις την αυτοπεποίθηση που θα ήθελες να έχεις. Και αυτό γιατί μεγάλωσες σε μια οικογένεια χωρίς αγάπη, φροντίδα και υποστήριξη.

www.in2life.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr