Γιατί πρέπει να τρώτε το ακτινίδιο με την φλούδα. Πως θα το κάνετε.

Γιατί πρέπει να τρώτε το ακτινίδιο με την φλούδα. Πως θα το κάνετε.

Αυτό το θολό, καφέ δέρμα του ακτινίδιου είναι στην πραγματικότητα φορτωμένο με θρεπτικά συστατικά

Πώς τρώτε το ακτινίδιο σας; Ίσως το κόψετε σε φέτες, θαυμάζοντας τα πράσινα φρούτα νέον και τον λαμπερό λευκό πυρήνα μέσα. Ή ίσως να το αφαιρέσετε με ένα κουτάλι, χρησιμοποιώντας το λεπτό, καφέ δέρμα ως το μικρό φλιτζάνι της φύσης για τα πικάντικα φρούτα μέσα.

Αυτό είναι σωστό: Αν είστε τόσο διατεθειμένοι, μπορείτε, στην πραγματικότητα, να δαγκώσετε κατευθείαν ένα ακτινίδιο με τον ίδιο τρόπο που ψιλοκόβετε ένα μήλο — δέρμα και όλα. Είναι πραγματικά πολύ καλό για εσάς!

Γιατί πρέπει να τρώτε φλούδες από ακτινίδιο
Το ίδιο το ακτινίδιο έχει κάθε είδους οφέλη για την υγεία και το δέρμα προσθέτει μόνο σε αυτά τα οφέλη. Πρώτα όμως, λίγα λόγια για τις διαφορές στα είδη των ακτινιδίων.

«Υπάρχουν περίπου 60 είδη ακτινιδίων και όλα έχουν βρώσιμα δέρματα που ποικίλλουν σε υφή και συνοχή», εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Gillian Culbertson, RD. «Οι πιο συνηθισμένες εκδοχές που καταναλώνονται είναι το πράσινο και το χρυσό».

Πράσινο ακτινίδιο: Το ακτινίδιο που πιθανότατα έχετε συνηθίσει να τρώτε είναι το Actinidia deliciosa , ή «θολό ακτινίδιο». Είναι αυτό με το έντονο πράσινο εσωτερικό και ένα δέρμα που είναι, όπως υποδηλώνει το όνομά του, θολό. Τα δέρματα είναι βρώσιμα, αλλά μπορεί να μην σας αρέσουν απαραιτήτως, γιατί, λοιπόν,… θαμπώνουν.
Χρυσό (ή κίτρινο) ακτινίδιο: Ο λιγότερο γνωστός ξάδερφος του πράσινου ακτινιδίου είναι το χρυσό ακτινίδιο, το οποίο μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα φρούτο τροπικής γεύσης, χάλκινου χρώματος και δέρμα που είναι απαλό και απαλό – που μπορεί να το κάνει πιο εύγευστο για φαγητό με το δέρμα επί. Από σένα εξαρτάται!
Υπάρχουν επίσης διαφορετικές ποικιλίες ακτινιδίων, ανάλογα με το πού καλλιεργούνται, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ελαφρώς διαφορετικές γεύσεις και θρεπτικά συστατικά. Όποιο είδος ακτινιδίου κι αν επιλέξετε, εδώ είναι μερικά από τα οφέλη που μπορείτε να περιμένετε.

Άφθονες φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες είναι το μέρος των φυτικών τροφών που το σώμα σας δεν μπορεί να αφομοιώσει – το οποίο, ίσως αντιδιαισθητικά, βοηθά στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού σας συστήματος. Οι φυτικές ίνες μειώνουν το φούσκωμα και σας βοηθούν να κάνετε κακώσεις.

«Τα ακτινίδια είναι ήδη μια καλή πηγή φυτικών ινών, αλλά αν αφήσετε το δέρμα σας, θα πάρετε ακόμα περισσότερες», λέει ο Culbertson.

Η κατανάλωση ενός ολόκληρου ακτινιδίου με το δέρμα αυξάνει την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες κατά 50% περισσότερο από ό,τι αν το φάτε χωρίς τη φλούδα του. Ένα πράσινο ακτινίδιο με δέρμα έχει 3,5 γραμμάρια ινών, ενώ ένα χρυσό ακτινίδιο έχει περίπου 3 γραμμάρια φυτικών ινών.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Το δέρμα του ακτινιδίου είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά: Έχει τρεις φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το ίδιο το φρούτο! Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν το σώμα σας να καταπολεμήσει τις ελεύθερες ρίζες , τα ασταθή μόρια στο σώμα σας που, εάν αφεθούν ανεξέλεγκτα, μπορούν να οδηγήσουν σε κυτταρική βλάβη και να προκαλέσουν σημάδια γήρανσης και ασθένειες.

Τα αντιοξειδωτικά στο δέρμα του ακτινιδίου περιλαμβάνουν:

Βιταμίνη Ε: Αφήνοντας το δέρμα σε ένα χρυσό ακτινίδιο αυξάνει την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε κατά 32%. «Η βιταμίνη Ε ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σας σύστημα και βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τη μόλυνση», εξηγεί ο Culbertson.

Βιταμίνη C: Αυτό είναι άλλο ένα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού και η ποσότητα που θα λάβετε από το δέρμα του ακτινιδίου σας εξαρτάται από το είδος του ακτινιδίου που τρώτε. Μια μελέτη δείχνει ότι υπάρχει περισσότερη βιταμίνη C στα ακτινίδια χρυσού (161 χιλιοστόγραμμα) από ότι στα πράσινα ακτινίδια, τα οποία κυμαίνονται από 85 mg έως 150 mg βιταμίνης C. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, η κατανάλωση του φλοιού ενός ακτινιδίου αυξάνει την πρόσληψη βιταμίνης C.
Πολυφαινόλες: Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής στο σώμα σας . Τα ακτινίδια είναι γενικά καλή πηγή πολυφαινολών , αλλά το 30% προέρχεται από το δέρμα.
Καλή πηγή φυλλικού οξέος
Η φλούδα ενός χρυσού ακτινιδίου αυξάνει την πρόσληψη φυλλικού οξέος κατά 34%. Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως βιταμίνη Β9, βοηθά το σώμα σας να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε καύσιμο (γλυκόζη) για την παραγωγή ενέργειας.

«Είναι κρίσιμο για το συκώτι, το δέρμα, τα μαλλιά και τα μάτια σας και βοηθά στη σωστή λειτουργία του νευρικού σας συστήματος», λέει ο Culbertson. «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε έγκυες γυναίκες επειδή οι ανεπάρκειες φολικού οξέος μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλοκές όπως συγγενείς ανωμαλίες και αναιμία».

Ποιος δεν πρέπει να τρώει δέρμα ακτινιδίου
Εάν έχετε ιστορικό πέτρες στα νεφρά , αποφύγετε τις φλούδες από ακτινίδιο. «Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στα νεφρά σε άτομα με ιστορικό αυτών», δηλώνει ο Culbertson.

Τα οξαλικά είναι φυσικές ουσίες που βρίσκονται σε ορισμένες φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, οι ξηροί καρποί και, ναι, το ακτινίδιο. Δεν έχουν μεγάλη λειτουργία στο σώμα και βγαίνουν στα ούρα — αλλά μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στα οξαλικά .

«Μπορούν να αναμειχθούν με το ασβέστιο στο σώμα σας, το οποίο εμποδίζει την σωστή απορρόφησή του και μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό κρυστάλλων οξαλικού στα νεφρά και τις αρθρώσεις σας», εξηγεί ο Culbertson. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πέτρες στα νεφρά ή ουρική αρθρίτιδα ».

Η Αμερικανική Ουρολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που είναι επιρρεπή σε πέτρες στα νεφρά να αποφεύγουν να τρώνε τροφές πλούσιες σε οξαλικά.

Συμβουλές για να φάτε ένα ακτινίδιο με το δέρμα
Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι ιδιαίτερο για να φάτε ένα ολόκληρο ακτινίδιο. Μπορείτε απλά να δαγκώσετε! Αλλά αν είστε νευρικοί για το να φάτε το θολό έξω από τα φρούτα, δείτε μερικές συμβουλές:

Χρυσό, όχι πράσινο. « Το δέρμα των χρυσών ακτινιδίων δεν έχει τις ίδιες χοντρές τρίχες με τις πράσινες τρίχες τους, επομένως μπορεί να είναι πιο εύκολο να τις ανεχτείς», λέει ο Culbertson.
Τρίψτε το fuzz. Καθώς πλένετε το ακτινίδιο σας, χρησιμοποιήστε μια πετσέτα κουζίνας ή μια βούρτσα λαχανικών με νάιλον τρίχες για να τρίψετε ελαφρά το δέρμα. «Αυτό θα βοηθήσει να αφαιρέσετε μέρος της ασάφειας και θα το κάνει πιο εύγευστο», προσθέτει.
Κόψτε το ή κόψτε το σε κύβους. Δεν μπορείτε να καταλάβετε ότι τρώτε ένα ακτινίδιο με τον ίδιο τρόπο που τρώτε ένα μήλο; Ξεγελάστε τον εγκέφαλό σας κόβοντας το ακτινίδιο όπως θα κάνατε συνήθως, αλλά αφήνοντας το δέρμα ανοιχτό. Προσθέστε το σε μια φρουτοσαλάτα έτσι ώστε η υφή της φλούδας να χαθεί στις γλυκές γεύσεις των φρούτων.
Βάλτε το σε ένα smoothie. Προσθέστε ένα ολόκληρο ακτινίδιο σε ένα smoothie , αφήνοντας το μπλέντερ σας να κάνει τη δουλειά του να σπάσει το δέρμα σε μικρά κομμάτια που μπορείτε να πιείτε ομαλά.
Όπως κι αν επιλέξετε να φτιάξετε το ακτινίδιο σας, το σώμα σας θα σας ευχαριστήσει.  

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr