Ψεύτικη Φιλία. Φιλη που Σας ανταγωνίζεται και Ζηλεύει: Αυτό είναι το Προφίλ της.

Ψεύτικη Φιλία. Φιλη που Σας ανταγωνίζεται και Ζηλεύει: Αυτό είναι το Προφίλ της.

15 σημάδια ενός ψεύτικου φίλου και τι να κάνετε εάν η φιλία σας δεν σας εξυπηρετεί, σύμφωνα με τους ειδικούς

Ίσως συχνά μειώνουν τις νίκες σας, σας αφήνουν να νιώθετε χάλια για τον εαυτό σας μετά από κάθε συζήτηση ή μιλάνε συνεχώς αρνητικά για εσάς πίσω από την πλάτη σας σε κοινούς φίλους. Μπορεί να είναι δύσκολο να παρατηρήσετε τα σημάδια ότι μια φιλία είναι ανθυγιεινή για εσάς, ειδικά αν είστε «φίλοι» για μεγάλο χρονικό διάστημα. Λοιπόν, πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν η κουμπάρα σας είναι ride-or-die ;

Σε μια ψεύτικη φιλία, «συνεχώς δίνετε περισσότερα από όσα παίρνετε», λέει η Rachel Miller, LMFT, θεραπεύτρια με έδρα το Σικάγο. Με άλλα λόγια, «αισθάνεται ανισορροπία», λέει. Ενώ  παραδέχεται ότι υπάρχουν στιγμές που μπορείς να απογοητευτείς ή και να απογοητεύσεις έναν φίλο – είτε ηθελημένα είτε ακούσια – «με ποιοτικούς φίλους όμως, το δούναι και λαβειν ρέει αρμονικά  και θα νιώθεις συνέχεια ότι λειτουργεί φυσικά αυτή η διαδικασία, καθ’ όλη τη διάρκεια της της φιλίας σας.”

Και αν δεν το κάνει; «Αυτό είναι μια ένδειξη ότι ο ένας από εσάς επενδύει περισσότερο από τον άλλον», εξηγεί.

Σημάδια ψεύτικου φίλου

Τι είναι ένας «ψεύτικος» φίλος;
Με λίγα λόγια, ένας «ψεύτικος» φίλος είναι κάποιος που δεν έχει κατά βάθος τα καλύτερα συμφέροντά σας. Δεν είναι πρόθυμοι να συμβιβαστούν σε σημαντικά θέματα, δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τις ανάγκες σας και δεν καταβάλλουν προσπάθεια για τη διατήρηση του δεσμού. «Σε μια ψεύτικη φιλία, συχνά νιώθεις ότι κάνεις όλη τη δουλειά για να διατηρήσεις τη φιλία», λέει ο αδειούχος θεραπευτής και εκπαιδευτής φιλίας Blake Blankenbecler, LPC. «Και όταν φέρνεις αυτό το μοτίβο στον φίλο σου, σε απορρίπτουν». Γιατί; «Ένας ψεύτικος φίλος θα ενδιαφέρεται μόνο να κάνει αυτό που θέλει να κάνει και σπάνια σκέφτεται τα συμφέροντα των άλλων», προσθέτει.

 

Από την άλλη πλευρά, ένας ποιοτικός φίλος είναι κάποιος που σε υποστηρίζει και σε εκτιμά ως άνθρωπο, λέει η ειδικός σε θέματα φιλίας Melanie Ross Mills, PhD. Θα νοιαστούν για τα ενδιαφέροντά σας και θα μοιραστούν μερικά από αυτά. «Δεν είναι τέλειοι και θα χρειαστούν χάρη, αλλά θα προσφέρουν βάθος, αυθεντικότητα και αμοιβαίες ανταλλαγές καθώς μοιράζεστε τη ζωή μαζί», προσθέτει.

Ποια είναι τα σημάδια ενός ψεύτικου φίλου;
Για να σας βοηθήσουμε να καταλάβετε εάν χλωμίζετε ή όχι με μια ψεύτικη κουμπάρα, ακολουθούν ορισμένα σημάδια που πρέπει να προσέξετε, σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Συχνά νιώθετε σύγχυση.
Εάν δεν είστε συχνά σίγουροι για το πού βρίσκεστε σε αυτή τη φιλία, αυτό είναι ένα σταθερό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά, λέει η Emily Maynard, LMFT, αδειούχος θεραπεύτρια με έδρα στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια. «Αν αφιερώνετε πολύ χρόνο μιλώντας για αυτή τη συγκεκριμένη δυναμική με κάποιον [άλλο], ανησυχώντας για το τι σκέφτεται [αυτός ο φίλος ή η φίλη σας], νιώθετε συνεχώς παραμελημένοι ή προσηλώνεστε στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να καταλάβετε πού βρίσκεστε, μπορεί να έχετε κολλήσει σε μια τοξική φιλία», εξηγεί η Maynard.

2. Συχνά δείχνουν σημάδια ζήλιας.
Εάν ο φίλος ή η φίλη σας, σας φαίνεται να εκνευρίζεται όταν σας συμβαίνουν καλά πράγματα ή όταν παίρνετε τις δικές σας αποφάσεις ζωής διαφορετικές από τις δικές τους, αυτό μπορεί να είναι σημάδι ψεύτικης φιλίας, λέει ο Maynard. «Η ζήλια είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα στις σχέσεις, ειδικά σε περιόδους αλλαγής ή ανάπτυξης, αλλά δεν πρέπει να προκαλεί σκληρή συμπεριφορά», εξηγεί. «Αν κάποιος χρησιμοποιεί τη ζήλια ή το άγχος για να δικαιολογήσει την κακή του συμπεριφορά αντί να αναλάβει την ευθύνη να αλλάξει, μπορεί να μην είναι αξιόπιστος μακροπρόθεσμος φίλος».

3. Αγνοούν τα συναισθήματά σας.
Αν φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στο να σας εξηγήσουν τα συναισθήματά σας παρά να εκφράσουν τα δικά τους, μπορεί να προσπαθούν να ελέγξουν την πραγματικότητά σας, εξηγεί η Maynard, η οποία είναι μια σημαντική κόκκινη σημαία . «Ένας ψεύτικος φίλος είναι εγωκεντρικός και θεωρεί ότι οι άλλοι θα έπρεπε να σκέφτονται ή να νιώθουν όπως εκείνοι αντί να εκτιμούν τις διαφορές», προσθέτει.

4. Η σχέση είναι ανισόρροπη.
Μια ποιοτική φιλία είναι μια φιλία όπου υπάρχει σχετικά ομοιόμορφο δόσιμο και απολαβή, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια και από τις δύο πλευρές. Αλλά όπως ανέφερε προηγουμένως ο Miller, σε μια ψεύτικη φιλία, η σχέση είναι ανισόρροπη, με το να δίνεις συνεχώς περισσότερα από όσα παίρνεις. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν να είστε ο μόνος που προσπαθεί με συνέπεια να κάνει σχέδια. Ή, κάνετε πάντα μια προσπάθεια να παρηγορήσετε τον φίλο σας σε περιόδους στενοχώριας, αλλά όταν δυσκολεύεστε εσείς είναι απόντες συναισθηματικά ενώ υποτιμούν ή αγνοούν εντελώς τα συναισθήματά σας.

 

5. Αισθάνεστε μια πικρή γεύση για τον εαυτό σας ή το περιβάλλον σας μετά απο μια συνάντηση.
Ο χρόνος που περνάτε με φίλους θα πρέπει να σας κάνει να νιώθετε ότι σας βλέπουν, σας ακούνε, σας καταλαβαίνουν και σας εκτιμούν για αυτό που είστε. Εάν αποχωρώντας  απο μια παρέα με έναν φίλο νιώθετε άσχημα για τον εαυτό σας, σκεφτείτε γιατί νιώθετε έτσι, λέει ο Miller. «Είναι σημαντικό να σκεφτείς πώς σου μιλάει ο φίλος σου για σένα», λέει. «Προσπαθούν να οικοδομηθούν γκρεμίζοντάς σας; Συχνά «απλά αστειεύονται»; Σου λένε ότι είσαι πολύ ευαίσθητος;» Αν ναι, «αυτό το είδος του ανθρώπου δεν είναι κάποιος που ξέρει πώς να έχει μια ποιοτική φιλία», εξηγεί ο Miller.

6. Αναστατώνονται όταν τους λες «όχι».
Είναι πραγματικά επιβλαβές όταν αισθάνεσαι ότι δεν μπορείς να πεις «όχι» σε έναν φίλο «επειδή δημιουργεί μια δυναμική όπου δεν νιώθεις ότι έχεις επιλογή σε αυτό το θέμα», λέει ο Blankenbecler. «Και γίνεται πιο εύκολο να πεις «ναι» σε όλα από το να πρέπει να αντιμετωπίσεις την αντίδραση του φίλου σου που συχνά είναι γεμάτη ενοχές». Newsflash: Μια ποιοτική φιλία καθοδηγείται από την ελεύθερη επιλογή και την ειλικρίνεια, όχι από φόβο και υποχρέωση.

7. Απλώνουν το χέρι μόνο όταν χρειάζονται κάτι.
Αυτή είναι μια προβληματική συμπεριφορά φιλίας επειδή νιώθεις ότι σε χρησιμοποιούν—είτε είναι για τις εξαιρετικές συμβουλές που μπορείς να δώσεις, τις συνδέσεις που έχεις ή τους πόρους που γνωρίζεις, λέει ο Blankenbecler. «Δημιουργεί μια μονόπλευρη φιλία όπου είσαι χρήσιμος μόνο όταν ο φίλος σου έχει ανάγκη και οι ανάγκες σου απορρίπτονται και απορρίπτονται συνεχώς», προσθέτει.

8. Φεύγουν όταν δυσκολεύεσαι.
Ένας φίλος που εμφανίζεται μόνο για τις καλές στιγμές και ξαφνικά εξαφανίζεται για τις κακές δημιουργεί μια μπερδεμένη δυναμική όπου νιώθεις ότι μπορείς να φέρεις στο τραπέζι μόνο τις θετικές πτυχές της ζωής σου από φόβο ότι θα απομακρυνθούν μόλις αρχίσεις να μιλάς για τις πιο σκληρές. «Οι φιλίες όπου δεν μπορείς να φέρεις πλήρως τον εαυτό σου στη σχέση είναι προβληματικές και [μπορούν] συχνά να ενισχύσουν τις πεποιθήσεις ότι είσαι υπερβολικός και/ή ότι τα προβλήματά σου δεν είναι τόσο τραγικά», λέει ο Blankenbecler. Και κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι είναι λίγος για να τον αποδεχτούν και να τον αγαπήσουν οι άλλοι γιατί απλά δεν είναι αλήθεια. Οι καλοί φίλοι θα μείνουν δίπλα σας και στις νίκες σας αλλά και στις όχι και τόσο τέλειες στιγμές.

9. Είναι πολύ επικριτικοί μαζί σου.
Εάν ένας φίλος σπάνια έχει κάτι καλό να πει για εσάς, σπάνια σας ενθαρρύνει ή σπάνια σας ενθαρρύνει προς την εξέλιξη σας , τότε πιθανότατα είναι ένας ψεύτικος φίλος—σημείο, κενό, τελεία. «Σε κρίνουν κρυφά και φανερά, με αποτέλεσμα να μην αισθάνεσαι ποτέ πλήρως αποδεκτός από αυτούς», λέει ο Mills. Και κάποιος που επιλέγει να σε γκρεμίσει σε κάθε ευκαιρία δεν είναι κάποιος που θέλεις στην ζωή σου.

10. Σε ανταγωνίζονται.
Με άλλα λόγια, αυτός ο φίλος προσπαθεί πάντα να σας μειώσει όταν κάτι καλό έρχεται στο δρόμο σας. «Έχουν πάντα μια καλύτερη ιστορία να πουν, ένα πιο ωραίο διαμέρισμα, ένα πιο εντυπωσιακό αυτοκίνητο», λέει ο Mills. Θα βρίσκουν πάντα έναν τρόπο να σας ανταγωνίζονται και να κάνουν τις νίκες σας να φαίνονται λιγότερο ξεχωριστές, προσθέτει.

11. Σε επιλέγουν όταν είσαι κοντά σε άλλους.
Οι ποιοτικές φιλίες είναι υποστηρικτικές. Ένας καλός φίλος δεν αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει τη ζήλια του όταν βρίσκεστε γύρω από άλλους ανθρώπους. «Αυτή η [συμπεριφορά] μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας, αναρωτιέστε γιατί σας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο», λέει η αδειούχος θεραπεύτρια Leanna Stockard, LMFT.

12. Μιλούν για σένα πίσω από την πλάτη σου.
Είναι φυσιολογικό στις ομάδες φίλων να εκφράζετε τις ανησυχίες σας για έναν φίλο όταν αυτό το άτομο δεν είναι παρόν, αλλά συνήθως αυτές οι ανησυχίες φέρονται σε αυτόν τον φίλο τελικά – σε έναν ασφαλή χώρο. Αλλά αν κάποιος μιλά συνεχώς αρνητικά για εσάς σε άλλους και ο λόγος που το κάνει είναι για να σας υποτιμήσει αντί να σας βοηθήσει, αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ενός ψεύτικου φίλου. «Αν είναι ευγενικοί με το πρόσωπό σου αλλά μιλούν για σένα πίσω από την πλάτη σου σε άλλους, είτε σε γκρεμίζουν είτε μοιράζονται τα μυστικά σου, δεν μπορείς να εμπιστευτείς αυτό το άτομο », λέει ο Stockard. Και χωρίς εμπιστοσύνη, δεν μπορείτε να δημιουργήσετε μια υγιή βάση για οποιοδήποτε είδος σχέσης.

13. Χρησιμοποιούν τα μυστικά σου εναντίον σου.
Αφού αποκαλύψετε κάτι ιδιωτικό σε έναν φίλο, θα πρέπει να αισθάνεστε ότι μπορείτε να τον εμπιστευτείτε για να το κρατήσει εμπιστευτικό. Εάν δεν μπορείτε και έχετε ακόμη λόγους να πιστεύετε ότι μπορεί να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με άλλα άτομα για να σας πληγώσουν, τότε μπορεί να έχετε έναν ψεύτικο φίλο ανάμεσά σας. «Οι ποιοτικοί φίλοι δεν χρησιμοποιούν τα μυστικά σου εναντίον σου», λέει ο Stockard. «Θα πρέπει να μπορείς να νιώθεις ότι ένας φίλος είναι ένας ασφαλής χώρος».

14. Θέλουν να μιλάνε μόνο για τον εαυτό τους.
Και πάλι, θα πρέπει να υπάρχει ένα άρτιο πάρε-δώσε σε μια φιλία, ειδικά όταν πρόκειται για συζητήσεις. «Οι φιλίες περιλαμβάνουν αμοιβαιότητα και το να έχουν μια μονόπλευρη φιλία όπου θέλουν να μιλήσουν μόνο για τον εαυτό τους μπορεί να νιώθουν περισσότερο σαν να είσαι ο θεραπευτής τους αντί για φίλος», λέει ο Stockard. Σίγουρα, θα πρέπει οπωσδήποτε να ακούσετε έναν φίλο εάν δυσκολεύεται και χρειάζεται πραγματικά υποστήριξη στην πλοήγηση μιας δύσκολης κατάστασης, αλλά αν παίζετε συνεχώς τον θεραπευτή για έναν φίλο, τότε η σχέση δεν είναι ωφέλιμη για εσάς. 

15. Όταν έχεις μια διαφωνία, είναι πολύ εύκολο να φύγουν.
Όταν προκύψει σύγκρουση, ένας ψεύτικος φίλος θα εγκαταλείψει οικειοθελώς τη συζήτηση και δεν θα επιστρέψει για να λύσει τα πράγματα. Εάν επιστρέψουν, είναι μόνο αφού περάσει αρκετός χρόνος για να μπορούν να συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη τίποτα, εξηγεί ο Mills. «Αυτός ο φίλος δυσκολεύεται να παραμείνει στην τροχιά σου όταν παλεύεις, πονάς, ίσως λίγο πιο άπορος λόγω μιας δύσκολης σεζόν», λέει. Και όταν είστε κολλημένοι ανάμεσα σε έναν βράχο και ένα σκληρό μέρος, θέλετε να αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς για να το εκμυστηρευτείτε σε έναν φίλο – όχι να φοβάστε ότι θα σας απομακρύνουν.

Τι κάνω αν βρεθώ σε μια ψεύτικη φιλία;
Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε μια ψεύτικη φιλία, μπορεί να αισθάνεστε πληγωμένοι και μπερδεμένοι. Πρώτα και κύρια, αναγνωρίστε ότι η εμπειρία σας δεν είναι μοναδική και πολλοί άνθρωποι μπορεί να βρεθούν στην ίδια κατάσταση μία ή δύο φορές (ή, μερικές φορές) στη ζωή τους.

Μετά τη συνειδητοποίηση, μπορεί να χρειαστείτε λίγο χρόνο για να καθίσετε με τα συναισθήματά σας πριν αντιμετωπίσετε το ζήτημα – και αυτό μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες ή και εβδομάδες. Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε τέτοιες καταστάσεις. 

Κάνε μια συζήτηση με αυτόν τον φίλο.
Αν δεν αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας για τη φιλία κατά μέτωπο, το άλλο άτομο θα πιστέψει ότι όλα πάνε καλά. Το να έχεις μια σκληρή συνομιλία με έναν φίλο που πιθανότατα δεν θα το πάρει καλά δεν είναι η πιο εύκολη δουλειά δεν είναι τόσο δραματικό όσο ακούγεται. Αντίθετα θα σας απελευθερώσει γιατί θα έχετε θεσει τα όρια. Αν αυτα δεν γίνουν σεβαστά και η κατάσταση είναι δυσβάσταχτη, διαλύστε τη φιλία γιατί σας δηλητηριάζει.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας♥

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Αιθέριο έλαιο Σιτρονέλας. Εντομοαπωθητικό!

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Τα πιο Αποτελεσματικά Προϊόντα για την Κυτταρίτιδα.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr