Πεντανόστιμη Μεσογειακή Καλοκαιρινή μακαρονάδα διαίτης: μια βόμβα υγείας

Πεντανόστιμη Μεσογειακή Καλοκαιρινή μακαρονάδα διαίτης: μια βόμβα υγείας

Είναι απολαυστικό να τρώς μακαρονάδα χωρίς τις ενοχές των περιτών και τοξικών θερμίδων που φράζουν τις αρτηρίες και δημιουργούν κούραση και κατάθλιψη. Η συνταγή που ακολουθεί είναι οικεία ελληνική και μεταμορφώνει το σώμα. όχι μόνο γιατί αδυνατίζει αλλά και γιατί γεμίζει το σώμα με φυσικές φαρμακευτικές ιδιότητες ενώ κάνει πρόληψη σε προβλήματα υγείας. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

**Ζυμαρικά ολικής αλέσεως με μεσογειακή σάλτσα λαχανικών**

*Συστατικά:*
– 8 oz (227 g) ζυμαρικά ολικής αλέσεως
– 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
– 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
– 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
– 1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
– 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε κύβους
– 1 κολοκυθάκι κομμένο σε κύβους
– 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
– 1/2 φλιτζάνι μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι και κομμένες σε φέτες
– 1/4 φλιτζάνι φύλλα φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένα
– 1/4 φλιτζάνι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
– 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
– Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς
– τριμμένη παρμεζάνα (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)

*Οδηγίες:*

1. Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Στραγγίζουμε και αφήνουμε στην άκρη.

2. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο σκόρδο και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σοτάροντας μέχρι το κρεμμύδι να γίνει διάφανο.

3. Προσθέστε τις κόκκινες και κίτρινες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια και σοτάρετε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.

4. Ρίξτε μέσα τα κολοκυθάκια κομμένα σε κύβους και μαγειρέψτε μέχρι όλα τα λαχανικά να είναι τρυφερά αλλά ακόμα ελαφρώς τραγανά.

5. Προσθέστε τα κομμένα ντοματίνια και τις μαύρες ελιές στο τηγάνι και συνεχίστε να μαγειρεύετε για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι ντομάτες.

6. Αλατοπιπερώνετε το μείγμα των λαχανικών με ξερή ρίγανη, ξερό θυμάρι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε να ενωθούν και αφήνουμε τις γεύσεις να ενωθούν για ένα ή δύο λεπτά.

7. Ρίξτε τα μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως στη σάλτσα λαχανικών στο τηγάνι. Ανακατεύουμε καλά να επικαλυφθούν τα ζυμαρικά με τη σάλτσα.

8. Πασπαλίστε τον ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό και τον μαϊντανό πάνω από τα ζυμαρικά, δίνοντάς του μια τελευταία ρίψη.

9. Σερβίρετε τα ζυμαρικά διαίτης με μια πασπαλισμένη τριμμένη παρμεζάνα, αν θέλετε.

**Ιδιότητες των συστατικών:**

1. **Ζυμαρικά ολικής αλέσεως:** Σε αντίθεση με τα ραφιναρισμένα ζυμαρικά, τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως παρασκευάζονται από δημητριακά ολικής αλέσεως, που σημαίνει ότι διατηρούν το πίτουρο, το φύτρο και το ενδοσπέρμιο του κόκκου. Αυτό το καθιστά μια πλούσια πηγή φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην πέψη, βοηθούν στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Περιέχει επίσης σημαντικά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες Β, σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

2. **Ελαιόλαδο:** Το ελαιόλαδο είναι βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής που είναι υγιεινό για την καρδιά. Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λίπη, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης (LDL) και στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το ελαιόλαδο περιέχει επίσης αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινόλες, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες.

3. **Σκόρδο:** Το σκόρδο χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες εδώ και αιώνες. Περιέχει ενώσεις όπως η αλισίνη, οι οποίες έχουν αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Το σκόρδο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, συμβάλλοντας στην υγεία της καρδιάς.

4. **Κρεμμύδι:** Τα κρεμμύδια είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Τα κρεμμύδια παρέχουν επίσης βιταμίνη C, βιταμίνη Β6 και διαιτητικές ίνες.

5. **Πιπεριές:** Οι πιπεριές είναι πλούσιες σε βιταμίνη C, η οποία υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να απορροφά τον σίδηρο από τις φυτικές τροφές. Παρέχουν επίσης βιταμίνη Α, κάλιο και φυτικές ίνες.

6. **Κολοκυθάκια:** Τα κολοκυθάκια είναι χαμηλά σε θερμίδες και καλή πηγή βιταμινών Α και C, καθώς και μετάλλων όπως κάλιο και μαγγάνιο. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό το καθιστά ενυδατικό και ευεργετικό για τη διατήρηση υγιούς δέρματος.

7. **Cherry Tomatoes:** Τα ντοματίνια είναι γεμάτα με βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

8. **Μαύρες ελιές:** Οι μαύρες ελιές είναι καλή πηγή υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών και περιέχουν βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα αλλά καθώς βράζουν γίνονται δυναμωτικές για την καρδιά.

9. **Βασιλικός και μαϊντανός:** Αυτά τα βότανα προσθέτουν μια έκρηξη γεύσης στο πιάτο ενώ παρέχουν μικρές ποσότητες βιταμινών Α, C και Κ, καθώς και αντιοξειδωτικά. Και τα 2 ρυθμίζουν το ζάχαρο.

Αυτό το ζυμαρικό ολικής αλέσεως με μεσογειακή σάλτσα λαχανικών δεν είναι μόνο νόστιμο, αλλά παρέχει επίσης μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών και οφέλη για την υγεία, καθιστώντας τα μια γροθιά δύναμης, αντοχής και πρόληψης στον οργανισμό μας.

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

www.pexels.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Αιθέριο Έλαιο Ελίχρυσος. Μοναδική Προσφορά!

Έλαιο κολοκύθας για φυσικό μπότοξ.

Έλαιο – Λευκή Πεύκη. Εμμηνόπαυση χωρίς γήρανση!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr